Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές: Πέντε απλά tips

Συμβουλές για detox μετά το τέλος της γιορτινής περιόδου.

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές: Πέντε απλά tips
Bigstock

Την περίοδο των γιορτών όλοι τρώμε λιγάκι παραπάνω. Τα γλυκά και τα κρέατα, δε, τα τιμάμε δεόντως και τις μέρες που ακολουθούν μετά την Πρωτοχρονιάς λίγη αποτοξίνωση σίγουρα δε βλάπτει.

Η λέξη detox έχει συσχετιστεί με συγκεκριμένες δίαιτες ή την κατανάλωση τροφών που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες. Στην πραγματικότητα, το σώμα είναι κατάλληλα εφοδιασμένο για να αποβάλλει τις τοξίνες και μόνο του, χωρίς δίαιτες, σκευάσματα και συμπληρώματα, για αυτό όμως και είναι σημαντικό να ενισχύσετε το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Ιδού τι μπορείτε να κάνετε

Πιείτε περισσότερο νερό

Η κατανάλωση νερού βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, στην πέψη και στην απομάκρυνση τοξινών.

Η προτεινόμενη ποσότητα σε ημερήσια βάση είναι τα 3,7 λίτρα νερό για τους άντρες και τα 2,7 λίτρα για τις γυναίκες. Η παραπάνω ποσότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, τη σωματική δραστηριότητα κ.α.

Περιορίστε την κατανάλωση τροφών πλούσια σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά

Έρευνες δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Οι ασθένειες αυτές δυσκολεύουν τη λειτουργία του συστήματος αποτοξίνωσης του οργανισμού και οι ειδικοί προτείνουν τον περιορισμό κατανάλωσης junk food.

Portrait Of Adult Beautiful Woman Eating Cookie In Morning Breakfast In The Bedroom - Home Or Hotel

Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες που τα βλάπτουν. Παραδείγματα αντιοξειδωτικών είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, το σελήνιο, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τροφές πλούσιες στα παραπάνω αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των berries, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και ροφήματα όπως ο καφές και το πράσινο τσάι.

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού

Η συχνή και υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, δυσκολεύοντας έτσι την αποβολή τοξινών από το σώμα

Αντικαταστήστε τον πρωινό σας καφέ με πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για το σώμα και παράλληλα περιέχει καφεΐνη, ό,τι πρέπει δηλαδή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

patatakia-me-saltsa-apoleia-varous.jpg

Κοιμηθείτε

Ο επαρκής ύπνος ενισχύει το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες που απορροφά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με πολλές ακόμα παθήσεις όπως είναι το χρόνιο άγχος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved