Διατροφή για μαμάδες: Ποια φρούτα δεν προκαλούν φούσκωμα

Αυτά τα φρούτα μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα καθώς δεν προκαλούν φούσκωμα ή πρήξιμο.

Διατροφή για μαμάδες: Ποια φρούτα δεν προκαλούν φούσκωμα
bigstockphoto.com

Πολλά φρούτα προκαλούν φούσκωμα, ειδικά όταν δεν είναι εύπεπτα ή αρκετά ώριμα.

Πρόκειται για συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο τη ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή.

Γιατί φουσκώνουν τα φρούτα

Η πιο κοινή ζάχαρη στα φρούτα είναι η φρουκτόζη, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τη γλυκόζη της σακχαρόζης. Οι μέτριες ποσότητες κατανάλωσης φρουκτόζης που καταναλώνονται σε διαφορετικές ώρες συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προσφέρει στα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας μια βάση για ζύμωση που οδηγεί σε παραγωγή αερίων και φούσκωμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Advanced Human Nutrition».

Επιπλέον, άλλα σάκχαρα, όπως η σορβιτόλη, βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και ορισμένα μούρα και χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν.

Η ωριμότητα ενός φρούτου σχετίζεται επίσης άμεσα με το φούσκωμα γιατί τα ώριμα φρούτα χωνεύονται πολύ πιο εύκολα από τα άγουρα. Καθώς ένα φρούτο ωριμάζει, ουσιαστικά μεταβολίζεται και μετατρέπει σύνθετα σάκχαρα σε σάκχαρα πιο εύπεπτα, γεγονός που ευθύνεται για την αύξηση της γλυκύτητας, σύμφωνα με τον Gordon Wardlaw, συγγραφέα του βιβλίου «Σύγχρονη Διατροφή: Λειτουργική Προσέγγιση». Επιπλέον, τα φρούτα που δεν είναι καλά πλυμένα μπορεί να περιέχουν μικρόβια ή χημικές ουσίες που συμβάλλουν σημαντικά στο φούσκωμα και τις στομαχικές διαταραχές.

frouta fouskoma1

Ποια φρούτα δεν προκαλούν πρήξιμο

Αν και οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν οφέλη για την υγεία, ειδικά για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, η υπερβολική τους ποσότητα στα φρούτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φουσκώματος επειδή δεν διασπώνται μέχρι να φτάσουν στο παχύ έντερο.

Ως εκ τούτου, επιλέξτε φρούτα όπως πεπόνι ή σταφύλια χωρίς κουκούτσια που περιέχουν λιγότερες διαλυτές φυτικές ίνες από άλλα φρούτα. Σύμφωνα με τον «Πλήρη Οδηγό Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας», ένα μέτριο πεπόνι περιέχει μόνο 1 g διαλυτών φυτικών ινών. Άλλα φρούτα που είναι ήπια για το πεπτικό σας σύστημα είναι τα σμέουρα, τα βατόμουρα, ο ανανάς, οι μπανάνες και τα καρπούζια.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι ντομάτες είναι φρούτο και αποτελούν μια καλή επιλογή για την ελαχιστοποίηση του φουσκώματος, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών τους έχει τη μορφή αδιάλυτων φυτικών ινών.

karpouzi

Φρούτα που πρέπει να αποφεύγετε

Πολλά φρούτα όπως τα μήλα, οι φράουλες, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και τα γλυκά κεράσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο εάν υποφέρετε από έντονο φούσκωμα.

Πηγή: livestrong.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved