Είναι η δίαιτα κακή για την ψυχική μας υγεία;

  • Ενοχές και κατάθλιψη
  • Βουλιμιά
  • Εμμονή
Είναι η δίαιτα κακή για την ψυχική μας υγεία;
Photo by Fuu J on Unsplash

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάθε μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν το 20% των ενηλίκων αναφέρει ότι κάνει δίαιτα.

Υπολογίζεται ότι 45 εκατομμύρια Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να χάσουν βάρος μέσω διατροφής και άσκησης σε ένα συγκεκριμένο έτος.

Η "βιομηχανία" δίαιτας και απώλειας βάρους είναι μια μεγάλη επιχείρηση που μέσα από συγκεκριμένη (κάποιες φορές στερημένη σε θρεπτικά συστατικά) διατροφή, εξαντλητικές προπονήσεις και προϊόντα διατροφής, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ξοδεύουν χρήματα, με σκοπό να χάσουν τα κιλά που θέλουν.

Μεταξύ άλλων όμως, είναι και εξαιρετικά κερδοφόρα, εν μέρει επειδή, σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης όσο και οι δίαιτες έχουν «εξαιρετικά μη ρεαλιστικές προσδοκίες για αποτελέσματα απώλειας βάρους».

diaita

Photo by Diana Polekhina on Unsplash

Ενοχές και κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν μια δίαιτα και δεν βλέπουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, νιώθουν ενοχές, ότι κάτι δεν κάνουν σωστά, ότι δεν είναι ικανοί να πετύχουν το στόχο τους, και έτσι αμφιβάλλουν για την προσωπική τους αξία και μέσω της «αυτομαστίγωσης» οδηγούνται σε μονοπάτια κατάθλιψης.

Βουλιμία

Επίσης πολλοί άνθρωποι που ενώ έχουν ολοκληρώσει τη δίαιτά τους και έχουν χάσει τα κιλά που είχαν βάλει στόχο, μετά από καιρό τα ξαναπήραν. Έτσι νιώθουν, ότι ο κόπος τους πήγε χαμένος και συχνά παρατάνε το σώμα τους, και βιώνουν έντονα βουλιμικά επεισόδια.

Εμμονή

Αξίζει να αναφερθούμε στα άτομα που έχουν τεράστια εμμονή με τα κιλά τους και καταφεύγουν σε κακοποιητικές μεθόδους απώλειας κιλών, που μπορούν να αποβούν μοιραίες για την υγεία τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που μετά από κάθε γεύμα, βάζουν δάχτυλο στο στόμα τους, για να προκαλέσουν εμετό στον εαυτό τους, ώστε να αδειάσουν το στομάχι τους από το φαγητό που μόλις έφαγαν.

Άλλοι άνθρωποι τιμωρούν τον εαυτό τους, και λαμβάνουν καθαρκτικά, έτσι ώστε να πηγαίνουν στη τουαλέτα όλη την ώρα.

Οι δίαιτες πρέπει να αποτελέσουν μια κακή ιστορία, και στο φως να έρθει η υγιής και ολοκληρωμένη διατροφή. Το σώμα μας είναι το σπίτι μας, και κάνει τόσα πολλά για εμάς, γεννάει (πιο ορθά τίκτει), μας πηγαίνει σε όμορφα μέρη, μας δείχνει όμορφα ηλιοβασιλέματα (ή μάτια που είναι όμορφα σαν ηλιοβασιλέματα), και άλλα τόσα πράγματα.

Εμείς οφείλουμε να το αγαπάμε, να το φροντίζουμε, να το σεβόμαστε, και να το ακούμε! Ναι, ναι να το ακούμε! Η υπερβολική στέρηση το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει μια δυσαρέσκεια, και να μας στερήσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε αυτή την υπέροχη (δύσκολη, αλλά υπέροχη) ζωή!

Λέμε όχι λοιπόν στις υστερικές διατροφικές συνήθειες, και λέμε ναι στην σωματική μας υγεία που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πιασμένη χεράκι χεράκι με την ψυχική!

Με πληροφορίες από cafemom.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved