Μπορώ να χάσω βάρος τρώγοντας τροφές χωρίς λιπαρά και χωρίς ζάχαρη;

  • Τι πρέπει να γνωρίζετε αν περιορίσετε τις τροφές χωρίς ζάχαρη και χωρίς λιπαρά
  • Τροφές χωρίς ζάχαρη
  • Προϊόντα χωρίς λιπαρά
Μπορώ να χάσω βάρος τρώγοντας τροφές χωρίς λιπαρά και χωρίς ζάχαρη;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κατανάλωση προϊόντων χωρίς ζάχαρη ή χωρίς λιπαρά βοηθά στην απώλεια βάρους.

Όμως, όπως εξηγεί ο Shivani Bavalekar, Sr. Executive Nutritionist, υπάρχουν υπέρ και κατά σε μια τέτοια διατροφή.

Τροφές χωρίς ζάχαρη

Όταν λέμε χωρίς ζάχαρη, σημαίνει αποκλεισμό της ζάχαρης από τη διατροφή, κάτι που τεχνικά δεν είναι δυνατό. Κι αυτό γιατί συνήθως καταλήγουμε να την αντικαθιστούμε με υποκατάστατα. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη πολλά προϊόντα χωρίς ζάχαρη περιέχουν τεχνητή ζάχαρη μαζί με κρυφή ζάχαρη, η οποία σας δίνει την ίδια ποσότητα θερμίδων με την κανονική ζάχαρη. Επίσης, μερικές φορές τα προϊόντα έχουν άλλα πρόσθετα για να βελτιώσουν τις γεύσεις.

apoleia varous

Βάρος

Ο σωστός τρόπος για να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς είναι να έχετε μια καλά ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από άπαχη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και τακτική άσκηση. Ως εκ τούτου, συνιστάται να αντικαταστήσετε τη λευκή ζάχαρη π.χ. με σιρόπι χουρμά αλλά με μέτρο.

Πλεονεκτήματα: Η μείωση της ζάχαρης δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μείωση των κενών θερμίδων. Ως εκ τούτου, ελαττώνοντάς τη, θα σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά πρέπει επίσης να παρατηρήσετε τα μεγέθη των μερίδων των συνολικών γευμάτων και των τροφίμων που καταναλώνετε.

Μειονεκτήματα: Είναι δύσκολο να επιτευχθεί απώλεια βάρους μόνο με τον περιορισμό της ζάχαρης. Μερικές φορές, θα σας είναι δύσκολο να εντοπίσετε τη διαφορά μεταξύ της προστιθέμενης ζάχαρης και της τεχνητής ζάχαρης, καθώς πολλά προϊόντα έχουν κρυμμένα σάκχαρα με διαφορετικά ονόματα.

Προϊόντα χωρίς λιπαρά

Υπάρχουν πολλά προϊόντα χωρίς λιπαρά αλλά αυτά τα είδη προϊόντων είναι γεμάτα με άμυλο, επιπλέον νάτριο και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Όσον αφορά την υγεία, είναι πιο σημαντικό να εστιάσετε στον τύπο και την ποσότητα του λίπους που καταναλώνετε.

apoleia varous1

Πλεονεκτήματα: Εάν κάνετε μια προσπάθεια να μειώσετε την πρόσληψη λίπους, μπορεί να χάσετε βάρος, αλλά αυτό θα περιλαμβάνει και τον περιορισμό των υδατανθράκων. Ωστόσο, η λύση για να διατηρήσετε το βάρος που χάσατε είναι να περιορίσετε την κατανάλωση ορατού λίπους στη διατροφή σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε υγιή λίπη όπως καρύδια και λιναρόσπορο

Μειονεκτήματα: Οι δίαιτες χωρίς λιπαρά κυρίως εξαλείφουν δραστικά τα λίπη και αυτό παρεμποδίζει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών όπως A, D, E, K στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών, των ματιών και του δέρματος.

Ως εκ τούτου, τα λίπη είναι εξίσου σημαντικά με όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου τέσσερα έως πέντε κουταλάκια του γλυκού την ημέρα εάν ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και άλλοι παράγοντες είναι φυσιολογικοί. Ως εκ τούτου, είτε πρόκειται για προϊόντα χωρίς ζάχαρη είτε για προϊόντα χωρίς λιπαρά, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το μέγεθος της μερίδας, η θρεπτική αξία των συγκεκριμένων τροφίμων και το είδος του φαγητού που καταναλώνετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved