Γονείς και burnout: Συμπτώματα, κίνδυνοι και πώς να τα βγάλετε πέρα

  • Γονικό burn out
  • Burn out - Συμπτώματα
  • Κίνδυνοι
  • Πώς να το αντιμετωπίσετε
  • Τι να θυμάστε
Γονείς και  burnout: Συμπτώματα, κίνδυνοι και πώς να τα βγάλετε πέρα
Photo by Benjamin Manley from Unsplash

Η γονεϊκότητα δεν είναι εύκολη και αυτό είναι γεγονός.

Από τα ξενύχτια για να ταΐσει μια μαμά το μωρό, τα ξεσπάσματα, μέχρι το διάβασμα για το σχολείο, το να μεγαλώνει μια μαμά και ένας μπαμπάς μικρά ανθρωπάκια δεν το λες και εύκολη δουλειά. Είναι μονίμως δύσκολο αν σκεφτεί κάποιος ότι ένας γονιός βάζει τις δικές του ανάγκες πίσω από τις ανάγκες του παιδιού του, για πολλά χρόνια.

Αυτό και μόνο, οδηγεί έναν γονιό στο λεγόμενο burn out, μια κατάσταση που τη χαρακτηρίζει η μόνιμη κούραση που νιώθει μια μητέρα ή ένας πατέρας, από όλα όσα κάνει και που στο τέλος της ημέρας νιώθει ότι δεν έχει μείνει κάτι άλλο για να προσφέρει.

Τι είναι το γονικό burnout;

«Το γονικό burnout ή αλλιώς γονική εξουθένωση είναι η σωματική, διανοητική και συναισθηματική εξάντληση που νιώθει κάποιος από το χρόνιο άγχος της ανατροφής των παιδιών», λέει η Δρ Puja Aggarwal, πιστοποιημένη νευρολόγος και συνεχίζει. «Μπορεί να εκδηλωθεί με συναισθηματική αποστασιοποίηση από το παιδί σας ή με ευερεθιστότητα, δηλαδή να θυμώνετε εύκολα. Μερικοί γονείς που έχουν burnout μπορεί να βιώσουν λήθη ή/και αυξημένα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που αμφισβητούν την ικανότητά τους να είναι γονείς. Τα αισθήματα ανεπάρκειας, σύγχυσης και απομόνωσης είναι κοινά σε αυτή την κατάσταση».

«Η εξουθένωση είναι το αποτέλεσμα παρατεταμένου στρες, όπου οι απαιτήσεις που τίθενται σε ένα άτομο υπερτερούν της ικανότητάς του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του», προσθέτει η Michaela Decker. «Τα σημάδια του burnout περιλαμβάνουν σωματική κόπωση, συναισθηματική εξάντληση, έλλειψη κινήτρων, αίσθηση απόγνωσης, καθώς και απομάκρυνση από τους άλλους και χωρίς διάθεση για συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες».

Τα καλά νέα είναι ότι το γονικό burnout είναι προσωρινό. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε σαν γονείς για να καταπολεμήσετε αυτήν την κατάσταση — και να την αντιμετωπίσετε.

goneis burnout

Photo by Sergiu Vălenaș ffrom Unsplash

Burn out - Συμπτώματα

Ενώ αυτό το burnout επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο – μερικοί άνθρωποι βιώνουν σωματικά συμπτώματα ενώ άλλοι δυσκολεύονται συναισθηματικά – τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • εξάντληση ή αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης όλη την ώρα
  • αισθήματα αδυναμίας, απελπισίας ή αμφιβολίας για τον εαυτό τους
  • πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα και μυϊκούς πόνους
  • απώλεια κινήτρων
  • αλλαγές στην όρεξη ή στις συνήθειες ύπνου
  • αίσθημα μοναξιάς
  • ευερεθιστότητα
  • απομόνωση

Κίνδυνοι

Η γονεϊκή εξουθένωση δεν είναι κάτι καινούριο. Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση χρόνια τώρα. Ωστόσο, οι σημερινοί γονείς βιώνουν περισσότερο άγχος εξαιτίας του COVID-19.

«Οι αναφορές γονικής εξουθένωσης έχουν αυξηθεί αρκετά τους τελευταίους 18 μήνες λόγω του COVID-19», αναφέρει η Aggarwal. «Η επαγγελματική εξουθένωση ήταν παρούσα πριν από την πανδημία, αλλά ο κορονοϊός έχει επιδεινώσει σημαντικά το γονικό burnout και οι λόγοι είναι πολλοί. Οι γονείς έχουν χάσει τις δουλειές, τα σπίτια και το εισόδημά τους, δημιουργώντας επιπλέον άγχος. Μερικοί γονείς ανησυχούν για το πώς (και αν) θα μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους».

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς το burnout. Δείτε μερικούς από αυτούς παρακάτω:

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved