Πώς ο ύπνος ανάσκελα θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

  • Νυστάζω αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ
  • Πώς να κοιμάμαι καλύτερα
  • 8 λόγοι για κοιμάστε ανάσκελα
Πώς ο ύπνος ανάσκελα θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

Νυστάζω αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ

Μια μαμά περιμένει πώς και πώς για τη στιγμή που θα κάνει κυριολεκτικά βουτιά στο κρεβάτι της και θα κρυφτεί κάτω από τα ζεστά σκεπάσματά της για να ξεκουραστεί. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές η κούραση της ημέρας βγαίνει και αντί να χαλαρώσει, νιώθει κατάκοπη, στριφογυρίζει, τα πόδια της πονούν και δεν μπορεί να κοιμηθεί. Μία ανάσκελα, μία μπρούμυτα, μία στο πλάι, μία από την άλλη πλευρά... αλλά τίποτε από όλα αυτά δεν βοηθάει την κατάσταση.

upnos anaskela mama 2

Ο ύπνος ανάσκελα - Τι λέει η επιστήμη

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ύπνος με την πλάτη, προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία που ίσως δεν είχατε σκεφτεί πριν.

Τα οφέλη:

  • κρατά τη σπονδυλική στήλη σας ευθυγραμμισμένη
  • μειώνει τους πονοκεφάλους
  • μειώνει την πίεση και την συμπίεση στο στήθος
  • ανακουφίζει
  • αποτρέπει τις ρυτίδες και τους ερεθισμούς στο πρόσωπό σας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα βρέφη, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, συστήνει τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα για να μειωθεί ο κίνδυνος του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)

Μέσα από στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα το 2019 διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος στην πλάτη και στο πλάι σχετίζεται με λιγότερο πόνο στη σπονδυλική στήλη από τον ύπνο στο στομάχι για τους ενήλικες.

Πώς να κοιμάμαι καλύτερα

Αν και ο ύπνος σε ύπτια θέση μπορεί να έχει αρκετά οφέλη, σίγουρα δεν είναι η πιο δημοφιλής στάση ύπνου.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι καθώς πλησιάζουν την ενηλικίωση. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη σημείωσε ότι τα παιδιά κοιμούνται εξίσου στο πλάι, μπρούμυτα και ανάσκελα.

Η ίδια ανασκόπηση του 2019 που αναφέρθηκε παραπάνω, σημείωσε ότι περισσότερο από το 60% των ενηλίκων στην Ευρώπη κοιμούνται στο πλάι.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσετε να κοιμάστε ανάσκελα και ιδού μερικοί από αυτούς.

8 λόγοι για να κοιμάστε ανάσκελα

upnos anaskela mama 1

Μειώνει τον πόνο της μέσης και της πλάτης

Ο ύπνος στην πλάτη βοηθά στη μείωση της πίεσης στη σπονδυλική σας στήλη. Αυτή η θέση μιμείται την όρθια στάση.

Το να κοιμάστε μπρούμυτα και με το κεφάλι σας στη μία πλευρά είναι παρόμοιο με το να γυρίζετε το κεφάλι σας προς τη μία κατεύθυνση για ώρες ενώ κάθεστε ή στέκεστε όρθιοι, προκαλώντας πόνο. Η στάση μπρούμυτα επίσης, συμπιέζει τη σπονδυλική στήλη επειδή ο λαιμός σας έχει κλίση προς τα πίσω.

Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκουράζετε τη σπονδυλική σας στήλη ξαπλώνοντας ανάσκελα, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια για άνεση και διατηρώντας τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι ο ύπνος ανάσκελα με τα δύο χέρια στο πλάι ή στο στήθος είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του πόνου.

Βελτιώνει την αναπνοή

Εάν είστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα ή στο πλάι, μπορεί να γεμίζετε το χώρο αναπνοής σας.

Το διάφραγμα είναι ο μυς που είναι υπεύθυνος για την αναπνοή και η συμπίεσή του κάνει την αναπνοή σας δύσκολη.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη βαθιά διαφραγματική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου με:

  • μειωμένο στρες
  • βελτιωμένη διάθεση
  • καλύτερη συγκέντρωση

Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι η αργή, βαθιά αναπνοή έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μελατονίνης, μια ορμόνη που προάγει τη χαλάρωση, ενισχύει τον ύπνο και αυξάνει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, έχει τον έλεγχο σε κατάσταση χαλάρωσης.

upnos anaskela mama 5

Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Σίγουρα για να έχετε καθαρό και υγιές δέρμα θα πρέπει να το πλένετε κάθε μέρα, να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από αυτό και να αποφεύγετε την ζάχαρη. Τι γίνεται όμως κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Οι μαξιλαροθήκες απορροφούν το σμήγμα από το δέρμα και τα μαλλιά καθώς και τα υπολείμματα των προϊόντων που ενδεχομένως να χρησιμοποιείτε. Αυτά μεταφέρονται εύκολα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτό μπορεί να συμβάλει σε δερματικά προβλήματα, όπως:

  • μαύρα στίγματα
  • λευκά πυώδη σπυράκια
  • ερυθρότητα και ερεθισμό

Ενώ οι μαξιλαροθήκες από σατέν ή μεταξωτό ύφασμα μπορεί να βοηθήσουν, γιατί να μην αποφύγετε εντελώς την επαφή του δέρματός σας με το μαξιλάρι;

Ο ύπνος στην πλάτη κρατά το πρόσωπο μακριά από τη μαξιλαροθήκη και, κατ' επέκταση, τη βρωμιά και τα λάδια που μπορεί να το ερεθίσουν.

Προλαμβάνει τις ρυτίδες και το "σπάσιμο" της επιδερμίδας

Όταν το πρόσωπό σας ακουμπά απευθείας στο μαξιλάρι, η τριβή που προκύπτει μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και γραμμές.

Το ίδιο ισχύει και για τον λαιμό. Ο ύπνος ανάσκελα βοηθά στην αποφυγή ρυτίδων και επίσης βοηθά να μείνουν τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας στο πρόσωπό σας και εκτός της μαξιλαροθήκης.

Μειώνει το πρήξιμο του προσώπου

Όταν ξαπλώνετε σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου σας, πιέζεται τα υγρά σε εκείνη την περιοχή. Αυτά τα υγρά προκαλούν το πρήξιμο στην περιοχή των ματιών και γενικότερα του προσώπου. Με το να κοιμάστε ανάσκελα, αποφεύγετε την πίεση του προσώπου άρα και του πιθανού πρηξίματος.

Βοηθά στην μείωση του πονοκεφάλου

Οι αυχενικοί πονοκέφαλοι ή πονοκέφαλοι που έχουν τις ρίζες τους στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ξεκινούν από τον αυχένα και συχνά κανείς τους μπερδεύει με τις ημικρανίες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • παλλόμενος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού ή του προσώπου σας
  • στραβολαίμιασμα
  • πόνο κοντά στα μάτια
  • πόνο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα
  • ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο
  • θολή όραση
  • στομαχικές διαταραχές
  • "τσιμπημένα" νεύρα

Διατηρώντας το κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, μειώνετε την πίεση και αποφεύγετε τον πόνο.

upnos anaskela mama 3

Αφήστε τον ήλιο να σας ξυπνήσει

Όταν κοιτάτε προς τα επάνω, παρατηρείτε πιο εύκολα τις αλλαγές του φωτός.

Καθώς το φως του ήλιου μπαίνει στην κρεβατοκάμαρά σας, μπορείτε αντιληφθείτε καλύτερα ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε.

Πού ξέρετε; Μπορεί να βρείτε αυτόν τον τρόπο ξυπνήματος πιο ευχάριστο από τον ήχο του ξυπνητηριού σας. Επιπλέον, το φως βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας, ώστε να μπορείτε να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις βέλτιστες ώρες.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved