Διατροφή για μαμάδες: Πόσο γιαούρτι μπορείτε να τρώτε καθημερινά

  • Μήπως το γιαούρτι παχαίνει;
  • Βοηθάει το γιαούρτι στη δίαιτα;
  • Πόσες θερμίδες έχει το γιαούρτι;
  • Γιαούρτι πλήρες ή με λίγα λιπαρά ;
Διατροφή για μαμάδες: Πόσο γιαούρτι μπορείτε να τρώτε καθημερινά

Το γιαούρτι είναι μια υγιεινή τροφή και μαζί με το γάλα, αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου. Τα βακτήρια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων.

Διατροφική αξία

  • Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο.
  • 100 γρ. αποβουτυρωμένο γιαούρτι (0%) παρέχουν 52 θερμίδες.
  • 100 γρ. πλήρες γιαούρτι (10%) παρέχουν 130 θερμίδες.
giaourti1

Οφέλη γιαουρτιού στην υγεία

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Τα προβιοτικά που περιέχονται σε πολλά γιαούρτια έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2014. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων επιβλαβών βακτηρίων και περιορίζουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Ωστόσο, το είδος του γιαουρτιού που επιλέγετε να φάτε καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και την ποσότητα καθώς ορισμένα είναι πιο θρεπτικά σε σχέση με άλλα. Επίσης, οι θερμίδες, η πρωτεΐνη, το λίπος και η ζάχαρη που περιέχουν ποικίλλουν από γιαούρτι σε γιαούρτι.

giaourti2

Συνιστώμενη κατανάλωση γιαουρτιού την ημέρα

Για να υπολογίσετε πόσο γιαούρτι πρέπει να τρώτε την ημέρα θα πρέπει να γνωρίζετε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Για οποιονδήποτε άνω των 9 ετών, το ChooseMyPlate.gov του USDA συνιστά 3 φλιτζάνια γαλακτοκομικά την ημέρα. Κάθε φλιτζάνι γιαούρτι μετράει ως 1 φλιτζάνι γαλακτοκομικά.

Εξετάστε τις θερμίδες

Είναι σημαντικό να τρώτε τόσο γιαούρτι ώστε να μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες ημερήσιες θερμίδες. Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του γιαουρτιού στο βάρος, άλλες δείχνουν αύξηση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2014.

Οι θερμίδες στο γιαούρτι μπορεί να ποικίλλουν αρκετά. Για παράδειγμα μια μερίδα 3/4 φλιτζανιού γιαούρτι βανίλια παρέχει έως και 143 θερμίδες ενώ μια μερίδα 3/4 φλιτζανιού γιαούρτι βανίλια χωρίς λιπαρά με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων περιέχει 73 θερμίδες.

Επιλέξτε γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Το ChooseMyPlate.gov συνιστά την επιλογή γιαουρτιού με λίγα λιπαρά.

Το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών έχει περίπου 2 γραμμάρια λίπους ανά 3/4 φλιτζανιού και το άπαχο γιαούρτι έχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, καθιστώντας τα και τα δύο την καλύτερη επιλογή εάν θέλετε να τρώτε πολλές μερίδες γιαουρτιού την ημέρα.

giaourti3

Παραλείψτε τα γιαούρτια που περιέχουν ζάχαρη

Επιλέξτε το απλό γιαούρτι και όχι εκείνα με γεύσεις ή κομμάτια φρούτων. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά στις γυναίκες να μην λαμβάνουν περισσότερες από 100 θερμίδες ημερησίως από πρόσθετα σάκχαρα, που ισοδυναμούν με περίπου 25 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, και οι άνδρες να μην λαμβάνουν περισσότερες από 150 θερμίδες, ή περίπου 38 γραμμάρια την ημέρα.

Μια μερίδα 3/4 φλιτζανιού γιαούρτι φρούτων χαμηλών λιπαρών μπορεί να έχει περισσότερα από 32 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ η ίδια ποσότητα απλού γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών περιέχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης και το άπαχο ελληνικό γιαούρτι λιγότερο από 6 γραμμάρια .

Πηγή: livestrong.coml

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved