Tips για μαμάδες: Πώς μπορείτε να τρώτε ψωμί χωρίς να παίρνετε βάρος

Κι όμως, μπορείτε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ψωμί χωρίς να αγχώνεστε για το βάρος σας.

Tips για μαμάδες: Πώς μπορείτε να τρώτε ψωμί χωρίς να παίρνετε βάρος

Αν σας αρέσει το ψωμί αλλά το αποφεύγετε γιατί προσέχετε τη διατροφή σας, τα νέα είναι ευχάριστα.Υπάρχουν υγιεινές επιλογές ψωμιού που σας επιτρέπουν να το απολαμβάνετε σχεδόν καθημερινά ( αλλά με μέτρο).

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, περίπου το μισό της ημερήσιας ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, κυρίως από άμυλο. Συνεπώς, μαζί με τις πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι, το ψωμί είναι ένα κύριο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας. Το ψωμί περιέχει, επίσης, πρωτεΐνες και μόνο μικρές ποσότητες λίπους (εκτός κι αν έχει προστεθεί κατά την παρασκευή του).

Μια πρόσφατη εκτενής ανασκόπηση βρήκε ότι η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης (όπως από σιτάρι με ολόκληρο τον καρπό) δεν συσχετιζόταν με αύξηση του βάρους. Η μελέτη βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των διαιτητικών μοτίβων που περιλαμβάνουν αποφλοιωμένο ψωμί και του υπερβάλλοντος κοιλιακού λίπους (αν και η κατανάλωση κατά κύριο λόγο άσπρου ψωμιού θα μπορούσε να αντανακλά μια συνολικά λιγότερο υγιεινή δίαιτα).

psomi2

Ποιο τύπο ψωμιού να επιλέξετε

Ψωμί ολικής άλεσης

Οι περισσότεροι σπόροι δημητριακών υφίστανται μία διαδικασία αλέσεως ή επεξεργασίας, κατά την οποία αφαιρείται ένα μέρος τους. Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά την διάρκεια αυτής της επεξεργασίας. Όταν τα δημητριακά αλέθονται μαζί με τον φλοιό τους, το πίτουρο, δίνουν αλεύρι το οποίο λέγεται "ολικής αλέσεως". Επιλέξτε λοιπόν ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης καθώς είναι πιο υγιεινό.

Επιλέξτε ψωμί από βιολογικό σιτάρι

Το βιολογικό σιτάρι έχει χαμηλότερη έκθεση σε φυτοφάρμακα, παρέχοντας μια πιο υγιεινή επιλογή ψωμιού. Επομένως, το συγκεκριμένο ψωμί δεν είναι μόνο πιο νόστιμο αλλά και με λιγότερες θερμίδες.

Ψωμί με προζύμι

Σύμφωνα με διατροφολόγους το ψωμί με προζύμι αποτελεί υγιεινή επιλογή καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, είναι πιο εύπεπτο και διατηρείται περισσότερες ημέρες.

psomi

Φρέσκο ψωμί

Επιλέξτε φρέσκο ψωμί κι όχι κατεψυγμένο. Διαθέτει λιγότερο αλάτι και συντηρητικά .

Ψωμί με πίτουρο, κριθάρι και σίκαλη

Επιλέξτε ψωμί με αυτές τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στο ψωμί σας. Περιέχουν βήτα-γλυκάνη, μια διαλυτή ίνα που αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να αδειάσει το στομάχι σας και αποτρέπει τις γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved