Πώς η διατροφή της μαμάς επηρεάζει την υγεία του μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Το δεύτερο σημαντικότερο αγαθό που προσφέρει κάθε μαμά στο μικρό της, μετά το «θαύμα» της ζωής, είναι το μητρικό γάλα.

Πώς η διατροφή της μαμάς επηρεάζει την υγεία του μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Δεν πρόκειται απλώς για την πρώτη τροφή του παιδιού, αλλά ο θεμέλιος λίθος που θα του εξασφαλίσει ένα υγιές και γερό μέλλον, έναν ακόμη πιο ισχυρό δεσμό με τη μητέρα του. Μπορεί διαθέσιμα να υπάρχουν αναρίθμητα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος, όμως κανένα δεν διαθέτει την «πλούσια» σύνθεση από πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντισώματα, που θα «θωρακίσει» τον οργανισμό του μωρού από πιθανές λοιμώξεις και ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως είναι ο εμετός, το άσθμα και η διάρροια.

Από την άλλη βέβαια, όσες από εμάς έχουν διανύσει έστω μία φορά το συναρπαστικό «ταξίδι» του θηλασμού, γνωρίζουν καλά πως πρόκειται για μία τρυφερή και συνάμα απαιτητική διαδικασία για τη μητέρα. Γιατί εκτός από τις ανάγκες που έχει το βρέφος για να αναπτυχθεί σωστά, συγχρόνως παρουσιάζεται μία επιπλέον σειρά αναγκών στον οργανισμό της μαμάς, τις οποίες χρειάζεται να καλύψει, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στο μικρό της ένα μητρικό γάλα υψηλή θρεπτικής αξίας.

Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ο οργανισμός της μαμάς λειτουργεί ως μία «πλούσια» αποθήκη, από όπου εκείνη και το παιδί αντλούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Και μπορεί οι ανάγκες ενός μωρού να διαφέρουν από αυτές που παρουσιάζει ο οργανισμός ενός ενήλικα –πόσο μάλλον έπειτα από μία γέννα-, ο τρόπος για να καλυφθούν, παραμένει ο ίδιος σε κάθε περίπτωση. Για να μπορέσει, λοιπόν, μία μαμά να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά την περίοδο του θηλασμού, χρειάζεται να διαμορφώσει μία ειδική διατροφή, η οποία μαζί με τους κατάλληλους «συμμάχους», θα της παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, τόσο για τον δικό της οργανισμό, όσο και για του μωρού της.

Όταν η υγεία του μωρού ξεκινάει από τη διατροφή της μαμάς

Μπορεί οι ειδικοί να επιμένουν πως μία ισορροπημένη και «πλούσια» διατροφή είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί στο βέλτιστο, αυτό όμως δεν ισχύει απόλυτα για τις θηλάζουσες μητέρες που ο οργανισμός τους παρουσιάζει ιδιομορφίες και διαφορετικές ανάγκες από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι γυναικολόγοι δίνουν στις νέες μητέρες κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές κατευθύνσεις, ώστε να λαμβάνουν τo ασβέστιο, τις βιταμίνες Α, B1, B6, C και όλα τα αναγκαία στοιχεία που χρειάζεται το σώμα και το μωρό τους τη δεδομένη περίοδο. Ωστόσο, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη, αφού η κάλυψη των αυξημένων διατροφικών αναγκών μίας μητέρας, αποκλειστικά και μόνο από την σωστή διατροφή, είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η χαμηλή πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό της μητέρας, να επηρεάζει όχι μόνο εκείνη, αλλά και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει το μωρό.

diatrofi mamas1

Μία ολοκληρωμένη προσπάθεια με το κατάλληλο συμπλήρωμα

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί η δική μας διατροφή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το μεγάλωμα του μωρού μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι ο μόνος. Η λήψη ενός ειδικού πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής, όπως είναι το Iofolen Lactancia®, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη, καθώς περιλαμβάνει πολύτιμα στοιχεία για την κάλυψη των απαιτητικών διατροφικών αναγκών της μητέρας αλλά και του βρέφους, κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το συγκεκριμένο σκεύασμα, διαθέτει μία μοναδική σύνθεση εμπλουτισμένη με Ω3 λιπαρά οξέα, ταυρίνη, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οφθαλμών, του εγκεφάλου, των νοητικών λειτουργιών αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, ενώ συγχρόνως μειώνουν τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης στη μητέρα, χαρίζοντάς της την ενέργεια και τη διάθεση που χρειάζεται, για να απολαμβάνει αυτό το νέο ξεκίνημα με το μωρό της!

diatrofi mamas2



Για να είσαι σίγουρη, λοιπόν, πως προσφέρεις στο μωράκι σου ό,τι ακριβώς χρειάζεται στα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να πραγματοποιήσεις μία επίσκεψη στο πλησιέστερο φαρμακείο. Εκεί θα βρεις τον «σύμμαχο» σου, δηλαδή το εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής Iofolen Lactancia®, που θα σε βοηθήσει να αντεπεξέλθεις στις δυσκολίες που παρουσιάζει η μητρότητα και να παρέχεις μέσω του μητρικού γάλακτος στο μικρό σου, τα εφόδια που του εξασφαλίζουν ένα αισιόδοξο μέλλον γεμάτο υγεία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved