Μάνα δεν είναι μόνο αυτή που γεννάει…

Αν μητέρα θεωρείται μόνο εκείνη που γεννάει ένα παιδί, τότε όλες εκείνες που το μεγαλώνουν τι είναι;

Μαρίνα Μόσχα
Μάνα δεν είναι μόνο αυτή που γεννάει…

Ένα ευαίσθητο θέμα για την μητρότητα καθώς όλοι μας έχουμε ακούσει ιστορίες για παιδιά που γεννήθηκαν και δόθηκαν για υιοθεσία, παιδιά που δεν τα ήθελε η μητέρα τους για διάφορους λόγους – κυρίως κοινωνικούς ή και οικονομικούς, παιδιά από μητέρες που πέθαναν στη γέννα ή λόγω ασθένειας δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν… Έχουμε επίσης ακούσει ακόμα και για γιαγιάδες που στάθηκαν ως πραγματικές μητέρες στα εγγόνια τους και μάλιστα η γιαγιά είναι εκείνη που θεωρείται ως μάνα στο μυαλό τους, όπως έχω δει και από πελάτες μου και όχι η βιολογική μητέρα που μπορεί να είναι η κόρη της …γιαγιάς!

Μπορεί να σας φαίνονται μπερδεμένα όλα τα παραπάνω, είναι όμως ανθρώπινες ιστορίες που αρκετές κλείνουν μέσα τους και αρκετό ψυχικό πόνο!

  • Πονάει μία γυναίκα όταν θέλει να κάνει ένα παιδί και δεν μπορεί…
  • Πονάει μία γυναίκα όταν φέρνει ένα παιδί στον κόσμο αλλά για κάποιους λόγους (κοινωνικο-οικονομικούς, υγείας), δεν μπορεί να το μεγαλώσει και αναγκάζεται να το δώσει ή να το αφήσει σε ανάδοχη οικογένεια…
  • Πονάει μία ανάδοχη μητέρα και τρέμει στη σκέψη πως μπορεί το παιδί κάποια στιγμή να γυρίσει στη βιολογική μάνα…

Μάνα λοιπόν δεν είναι μόνο εκείνη που γεννάει ένα παιδί, μάνα είναι, μάνα γίνεται όποια γυναίκα «ανασταίνει» ένα παιδί. Εκείνη που θα το πάρει στην αγκαλιά της, θα το φέρει στον κόρφο της και θα ακούσει τους χτύπους της μικρής καρδούλας να μπερδεύονται με τους χτύπους της δικής της «μεγάλης καρδιάς» - κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μάνα είναι εκείνη που ξενυχτάει στο προσκέφαλό του και μένει ξάγρυπνη τα βράδια για να το φροντίσει και να απαλύνει τους τυχόν εφιάλτες του.

Μάνα είναι εκείνη που ανιδιοτελώς προσφέρει την αγάπη της, βάζοντας προτεραιότητα το μικρό της και τις δικές της ανάγκες πιο πίσω…

Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι «μητέρες», έχετε σκεφτεί πως θα μεγάλωναν αυτά τα παιδιά, που και πως; Πράγματι, μητέρα λοιπόν δεν είναι μόνο αυτή που το κυοφορεί και το γεννάει. Μητέρα είναι αυτή που αναλαμβάνει την φροντίδα του, εκείνη που το μεγαλώνει και του δίνει όλη της την αγάπη, εκείνη που το φροντίζει και το προστατεύει, εκείνη που μεγαλώνει μαζί του, του δίνει την καρδιά της και κάνει όνειρα για το μέλλον του…

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μητέρες, εκείνες που μεγάλωσαν ένα μωρό στα σπλάχνα τους και εκείνες που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ένα μωρό στην καρδιά και στη ζεστή αγκαλιά τους!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Περισσότερα άρθρα για τη Γιορτή της Μητέρας δείτε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved