Πρόωρο μωρό: Συμβουλές για μαμάδες που έχουν «βιαστικά» μωράκια

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, το πρόωρο μωράκι σας, θα σας φαίνεται πολύ εύθραυστο. Πολλοί γονείς μάλιστα φοβούνται ακόμη και να το πάρουν αγκαλιά. Κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Πρόωρο μωρό: Συμβουλές για μαμάδες που έχουν «βιαστικά» μωράκια

Τα προωράκια έχουν ανάγκη τη μητρική και πατρική αγκαλιά ειδικά εκείνες τις ημέρες που βρίσκονται στη ΜΕΝΝ. Δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχουμε αναφέρει για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η μέθοδος Καγκουρό.

Μέθοδος Καγκουρό
Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως ένα πανίσχυρο όπλο και όχι άδικα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics δείχνει ότι η λεγόμενη μέθοδος «καγκουρό» είναι μια απλή αλλά σημαντική στρατηγική που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. Σύμφωνα με αυτή, η συνεχής δερματική επαφή μεταξύ μητέρας και μωρού κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, κυρίως για τα πρόωρα μωρά και τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή.

proora morakia 2

Πώς θα το πάρετε στην αγκαλιά σας
Μην ανησυχείτε για το πώς θα σηκώσετε το μωράκι σας. Δεν είναι τόσο εύθραυστο όσο νομίζετε. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε πάντα είναι το κεφαλάκι του. Σηκώστε το στηρίζοντάς το πάντα στα χέρια σας, ενώ όταν το μετακινείτε κάντε το όσο το δυνατόν πιο αργά και πιο απλά και ήρεμα.

Από το νοσοκομείο στο σπίτι
Όταν έρθει η στιγμή να πάτε σπίτι σίγουρα θα είστε αγχωμένοι και συνάμα χαρούμενοι. Αν στο μαιευτήριο είχατε ενεργό ρόλο, ταΐζατε, κρατούσατε αγκαλιά το μωρό, το κάνατε μπάνιο, τότε η προσαρμογή στο σπίτι θα είναι εύκολη. Φροντίστε να διατηρείτε το δωμάτιο πάντα καθαρό, να το αερίζετε συχνά και να έχετε μια σταθερή θερμοκρασία στους 23-24°C. Το γεγονός ότι βγήκε από το μαιευτήριο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έρθουν όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι να δουν το μωρό. Ελαχιστοποιήστε κάθε ενδεχόμενο να κολλήσει κάποια ασθένεια το μωρό και φροντίστε να βλέπουν το μωράκι ένας-ένας και όχι όλοι μαζί.

proora morakia 1

Η πρώτη βόλτα
Πάντα θα έχετε μια συνεχή επικοινωνία με τον παιδίατρό σας. Εκείνος θα παρακολουθεί την εξέλιξη του μωρού σας και εκείνος που θα σας δώσει το «πράσινο φως», για το εάν το μικρό σας είναι έτοιμο για την πρώτη του βόλτα.

Θηλασμός
Πολλές είναι οι γυναίκες που αναρρωτιούνται αν πρέπει και αν μπορούν να θηλάσουν όταν έχουν ένα πρόωρο μωράκι. Η παιδίατρος Άννα Πατσούρου, μέσα από το βιβλίο της «Θηλασμός μια υπέροχη εμπειρία», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα που γέννησε πρόωρα μπορεί να θηλάσει. «Το γάλα των μητέρων που γέννησαν πρόωρα περιέχει ειδικά θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη των πρόωρων, πέπτεται εύκολα και δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο τον οργανισμό τους. Επίσης τα πρόωρα μωρά εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα των ζωτικών λειτουργιών στη διάρκεια θηλασμού σε σχέση με το μπιμπερό, γιατί ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία ενώ τα πρόωρα που παίρνουν μητρικό γάλα και αργότερα θηλάζουν, εμφανίζουν υψηλότερο IQ και καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη!».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved