Συμβουλές θηλασμού για νέες μαμάδες

«Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;», «Έχω αρκετό γάλα;» και πολλά ακόμη συναφή ερωτήματα...

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Συμβουλές θηλασμού για νέες μαμάδες
Bigstock

Γιατί να θηλάσω;

Το να αποφασίσετε να θηλάσετε είναι μια θαυμάσια απόφαση καθώς το μητρικό γάλα αποτελεί την πλήρη διατροφή του βρέφους σας και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών.

Τα μωρά που δεν θηλάζουν είναι επιρρεπή σε ωτίτιδες και διάρροιες. Διατρέχουν, επίσης, χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, εμφάνισης διαβήτη καθώς και μειωμένο κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Υπάρχουν επίσης οφέλη και για μια μητέρα που θηλάζει. Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών αλλά και οστεοπόρωσης . Βοηθά, επιπλέον, στην απώλεια βάρους μετά τον τοκετό και ενισχύει το δέσιμο μαμάς- μωρού.

Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό και είναι εύκολο να χωνευτεί.

Πότε και πώς μπορώ να ξεκινήσω να θηλάζω

Τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού, το μωρό πρέπει να θηλάζει συχνά για να εξασφαλίσει την απαραίτητη παροχή γάλακτος. Τα περισσότερα μωρά θηλάζουν τουλάχιστον 8 φορές σε ένα εικοσιτετράωρο.

Το κλειδί για «επιτυχημένο» θηλασμό είναι ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείτε και δένετε το μωρό σας στο στήθος. Θα πρέπει να κρατάτε το μωρό «κοιλιά με κοιλιά» έτσι ώστε να μην υπάρχει χώρος μεταξύ του σώματός σας και του μωρού σας. Το μωρό πρέπει να είναι στραμμένο προς το στήθος. Φροντίστε να μην πιέζετε το πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Στηρίξτε το στήθος σας με το χέρι σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Βεβαιωθείτε ότι δεν πιέζετε προς τα μέσα το στήθος σας. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να πάρει το περισσότερο γάλα και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να πονέσετε.

Έχω αρκετό γάλα ;

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για όλες τις νέες μητέρες που θηλάζουν. Μετά τις πρώτες μέρες, πολλά βρέφη φαίνεται να θηλάζουν πιο συχνά και μπορεί να είναι λίγο ιδιότροπα. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το μωρό τους δεν παίρνει αρκετό γάλα.

Η ζήτηση του βρέφους αυξάνει την ροή γάλακτος.

Το μωρό σας λαμβάνει αρκετό γάλα εάν:

  • Θηλάζει τουλάχιστον οκτώ φορές σε ένα εικοσιτετράωρο.
  • Θηλάζει για 10 λεπτά ή περισσότερο με ρυθμικό μοτίβο πιπιλίσματος
  • Δεν πιπιλίζει τα δάκτυλά του μετά τον θηλασμό.

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Το στομάχι του μωρού είναι μικρό και το μητρικό γάλα χωνεύεται εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ταΐζετε συχνά το μωρό σας τις πρώτες εβδομάδες. Πάντα να το θηλάζετε όταν δείχνει σημάδια πείνας, ακόμα κι αν έφαγε πριν από μία ώρα.

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός ;

Στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι πιο νερουλό. Αυτό ικανοποιεί τη δίψα του μωρού. Καθώς συνεχίζεται, η ποσότητα του αυξάνεται. Αφήστε το μωρό σας να θηλάσει για όση ώρα θέλει και τουλάχιστον 15 λεπτά.

Όταν το μωρό σας χορτάσει, θα αφήσει το στήθος και θα φαίνεται ικανοποιημένο. Τότε δοκιμάστε να το κάνετε να ρευτεί.

Φροντίστε να εναλλάσσετε το στήθος με το οποίο ξεκινάτε καθώς το πιπίλισμα του μωρού είναι πάντα πιο δυνατό στην αρχή.

Καλέστε τον γιατρό σας εάν:

  • Νομίζετε ότι το μωρό σας δεν λαμβάνει αρκετό γάλα.
  • Παρατηρείτε μια λευκή επίστρωση που δεν ξεκολλάει από τη γλώσσα ή το μάγουλο του μωρού σας.
  • Παρατηρείτε ότι το μωρό σας έχει ένα κίτρινο χρώμα στο δέρμα. Μπορεί να είναι σημάδι ίκτερου .
  • Έχετε ξαφνικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως πόνο στο στήθος και πυρετό.

Ο θηλασμός μπορεί να μοιάζει με ανταμοιβή αγάπης τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υπερήφανες που μπορείτε να παρέχετε στο μικρό σας πλασματάκι την αρχή για μια πιο υγιή ζωή.

Πηγή: chop.edu

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved