Επαναπροσδιορίζοντας τη μητρότητα: Πώς αλλάζει ο ρόλος της μητέρας κατά τη διάρκεια της ζωής της

Τρεις μητέρες διαφορετικών ηλικιών, μοιράζονται την εμπειρία τους.

Επαναπροσδιορίζοντας τη μητρότητα: Πώς αλλάζει ο ρόλος της μητέρας κατά τη διάρκεια της ζωής της

Γυναίκες διαφορετικών ηλικιών γιορτάζουν την ημέρα της Μητέρας.

Bigstock

Ο ρόλος της μητέρας εξελίσσεται συνεχώς, δεν είναι στατικός. Καθώς τα παιδιά της μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους αλλάζουν, αλλάζουν και οι δικές της ευθύνες.

Από την ανατροφή των νηπίων μέχρι την πειθαρχία των εφήβων και την ενηλικίωσή τους, η δουλειά της μητέρας δεν τελειώνει ποτέ.

Το Better Not Younger κάλεσε τρεις μητέρες, σε τρία διαφορετικά στάδια της ζωής τους, να μοιραστούν τις μοναδικές τους εμπειρίες, από τη χαρά του να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν μέχρι τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν.

giorti-miteras.jpg

Μαμά κρατά στην αγκαλιά της τον γιο της

Bigstock

Chami ετών 40

Η Chami είναι μια 43χρονη μητέρα με δύο παιδιά , ηλικίας 5 και 8 ετών. Εξισορροπεί τη δουλειά της από το σπίτι με σχολικά τρεξίματα, παιχνίδια, εξωσχολικά μαθήματα και εθελοντισμό. Όπως λέει:

«Ως παιδί, πάντα πίστευα ότι θα παντρευόμουν στα 20 μου και θα είχα μεγαλώσει τα παιδιά μου έως τα 40. Τελικά, παντρεύτηκα στα 30 μου. Ξέρω όμως ότι έγινα μητέρα στο σωστό στάδιο της ζωής μου και είμαι εκεί που πρέπει να είμαι.

Όταν ήμουν νεότερη, φανταζόμουν πώς ήμουν μια νέα, μοντέρνα, ενεργητική μητέρα που θα μπορούσε να τα κάνει όλα και να τα έχει όλα. Πάντα πίστευα ότι θα ήμουν μια καταπληκτική, αφοσιωμένη μητέρα , ενώ παράλληλα θα ήμουν η γυναίκα που ήμουν πάντα - ανεξάρτητη, αυθόρμητη και περιπετειώδης. Δεν είμαι σίγουρη ότι είχα καταλάβει πραγματικά ακριβώς «πώς» θα τα έκανα όλα αυτά! Αλλά όπως είπα, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για τις πραγματικότητες της μητρότητας .

Ωστόσο, πάντα αγαπούσα τα παιδιά και δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήθελα να γίνω μητέρα.

Όταν το 2012, άρχισα επίσημα να δουλεύω από το σπίτι συνέπεσε με τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Όσο δύσκολο κι αν είναι, το να δουλεύω από το σπίτι μου δίνει την ευκαιρία να εργάζομαι με πλήρες ωράριο και να παραμένω εκεί για τα παιδιά μου και να μην χάνω μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Για μένα το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουν τα παιδιά μου ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους και ότι μπορούν να έρθουν σε μένα όσο καλά ή άσχημα κι αν πάνε στη ζωή τους».

giorti-tis-miteras.jpg

Μητέρα αγκαλιάζει την κόρη της

Sonsoles, ετών 50

Η Sonsoles παντρεύτηκε όταν ήταν 20 ετών και απέκτησε το πρώτο της παιδί σε ηλικία 28 ετών. Το δεύτερο και το τρίτο της παιδί θα ακολουθούσαν λίγα χρόνια αργότερα.

Η ίδια υποστηρίζει ότι παιδιά είναι πλέον φίλοι της.

«Είναι ενήλικες με τους οποίους περνάμε στιγμές ενηλικίωσης. Μπορούμε να μαγειρεύουμε μαζί, να μιλάμε στο τηλέφωνο και να αστειευόμαστε. Έχω μάθει να τους αποδέχομαι όπως είναι και έχω σταματήσει να τους ασκώ περιττές πιέσεις. Θέλω μόνο να είναι χαρούμενα τα παιδιά μου και να συμπεριφέρονται στους άλλους με καλοσύνη.

Επίσης, τώρα στα 50, έχω μια αίσθηση ολοκλήρωσης και υπερηφάνειας που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Είμαι πανευτυχής που ενδιαφέρονται πραγματικά για τις συμβουλές που τους δίνω, τις οποίες μισούσαν στην εφηβεία τους!

Βέβαια θα έχετε ακούσει τη φράση «Μικρά παιδιά , μικρά βάσανα. Μεγάλα παιδιά , μεγάλα βάσανα».

Καθώς μεγαλώνουν, συνειδητοποιείτε πόσο λιγότερο μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν - μια σχέση που δεν πηγαίνει καλά, ανεργία, πρόβλημα με τους φίλους.

Όμως, λατρεύω όταν μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί, κάτι που το κάνουμε συνήθως σε γιορτές, γενέθλια και άλλες ιδιαίτερες στιγμές . Μου αρέσει να τα βλέπω να αλληλεπιδρούν ως αδέρφια, να αναπολούν ιστορίες από τότε που ήταν μικρά, ή ακόμα και να με πειράζουν.

Ελπίζω να συνεχίσω να τους διδάσκω πόσες δυνατότητες έχουν και πόσο πλούσια μπορεί να είναι η ζωή σε οποιαδήποτε ηλικία . Αλλά το πιο σημαντικό, πώς μπορεί ο καθένας από αυτούς να εκπληρώσει τα όνειρα και τα πάθη του.

Αν έπρεπε να δώσω μια συμβουλή αυτή θα ήταν: αφιερώστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας γιατί σύντομα θα μεγαλώσουν και θα ξεκινήσουν τη δική τους ζωή».

pappous-kai-giagia-paizoun-me-ta-eggonia-tous.jpg

Παππούς και γιαγιά παίζουν με τις εγγονές τους

Bigstock

Fereshteh, ετών 60

Σε ηλικία 65 ετών, η Fereshteh είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών (ηλικίας 35-43) και γιαγιά ενός 3χρονου. Πέρασε μεγάλο μέρος της πρώιμης μητρότητας ως μαμά που έμενε στο σπίτι, αλλά μόλις τα παιδιά της μεγάλωσαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία της, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση.

Σε αυτή την ηλικία επαναπροσδιόρισε τη μητρότητα και συνειδητοποίησε ότι μπορεί να απολαμβάνει όλες τις πτυχές του να είναι μαμά. «Εκτιμώ πραγματικά τον χρόνο μου με τα παιδιά και την εγγονή μου. Ξέρω επίσης πολλά περισσότερα πράγματα τώρα, και ξέρω τι είναι σημαντικό.

Πριν δούλευα πάντα για να γίνω σπουδαία μητέρα. Τώρα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν , νιώθω ότι είναι οι πιο στενοί μου φίλοι. Οι ρόλοι έχουν επίσης αντιστραφεί και πάντα με προσέχουν.

Έχω περισσότερο χρόνο να περιποιηθώ τον εαυτό μου . Είμαι σε θέση να επικεντρωθώ στη δική μου υγεία και ευημερία. Και εγώ τώρα δουλεύω και έχω χρόνο να απολαύσω τη ζωή. Το ότι είμαι μαμά με παρακινεί επίσης να φροντίζω τον εαυτό μου, ώστε τα παιδιά μου να μπορούν να είναι περήφανα για μένα, όπως είμαι περήφανη για αυτά.

Επιπλέον σε αυτή την ηλικία, είμαι πιο σοφή και πιο ήρεμη. Έχω όλα τα χρόνια γνώσης και λιγότερο άγχος ζωής.

Αν έπρεπε να δώσω μια συμβουλή αυτή θα ήταν: Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε την κάθε στιγμή. Μην ανησυχείτε τόσο πολύ για το μέλλον των παιδιών, απλά περάστε χρόνο μαζί τους».

Με πληροφορίες από το better-notyounger.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved