Θηλασμός: Συμβουλές για μαμάδες με μικρό στήθος

Θα δυσκολευτεί μία μαμά με μικρό στήθος να θηλάσει;

Θηλασμός: Συμβουλές για μαμάδες με μικρό στήθος
Bigstock

Μια κοινή ανησυχία μεταξύ των μαμάδων με μικρό στήθος είναι αν θα μπορέσουν ή όχι να θηλάσουν. Μπορεί ακόμη και να ακούν από φίλους ή συγγενείς ότι λόγω του μικρού μαστού τους δεν θα έχουν αρκετό γάλα.

Αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία, μην ανησυχείτε.

Οι μαμάδες με μικρό στήθος μπορούν να θηλάσουν και να παράγουν αρκετό γάλα για το μωρό τους.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το θέμα αυτό.

Το μέγεθος του στήθους σας δεν καθορίζει την ικανότητά σας να θηλάσετε. Γυναίκες με στήθη όλων των διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών θα θηλάσουν με επιτυχία.

Το μέγεθος των μαστών σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο λίπος περιέχει, και όχι από την ποσότητα των κυψελίδων (εκεί παράγεται το γάλα). Οι γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος έχουν περισσότερο λίπος, αλλά δεν έχουν απαραίτητα μεγαλύτερο αριθμό κυψελίδων.

Οι γυναίκες με μικρό στήθος μπορούν να παράγουν εξίσου αρκετό γάλα, αλλά κάποιες φορές λόγω μικρότερης «χωρητικότητας» χρειάζεται να κάνουν περισσότερα γεύματα θηλασμού. Αυτό σημαίνει απλώς ότι εάν έχετε μικρό στήθος, μπορεί να χρειαστεί να θηλάζετε πιο συχνά, ειδικά καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

9a1d4c01-THILASMOS.jpg

Μαμά με μικρό στηθος θηλάζει το μωρό της.

Η σημασία της σωστής προσκόλλησης

Το πόσο καλά προσκολλάται το μωρό σας στο μαστό κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ πιο σημαντικό από το μέγεθος του στήθους σας όταν πρόκειται για την παραγωγή γάλακτος. Βεβαιωθείτε ότι στα μαθήματα εκπαίδευσης θηλασμού η μαία σας έχει δείξει το σωστό τρόπο και ότι τον χρησιμοποιείτε πλέον στην πράξη. Αυτό θα σας εξασφαλίσει επαρκή παραγωγή και άρα έναν επιτυχημένο θηλασμό.

Η σημασία της σωστής στάσης

Αν συνηθίζετε να θηλάζετε σε καθιστή θέση, τοποθετήστε ένα μεγάλο μαξιλάρι θηλασμού ή 2-3 μαξιλάρια ύπνου πάνω στα πόδια σας και ακουμπήστε πάνω το μωρό. Αυτό είναι ένα μυστικό που θα σας βοηθήσει φέρετε το μωρό κοντά στο στήθος ώστε να θηλάσει ευχάριστα και αποτελεσματικά.

Η παραγωγή μητρικού γάλακτος εξαρτάται από τη ζήτηση

Για να βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να παράγετε αρκετό γάλα για το μωρό σας, θηλάζετε συχνά, ελεύθερα και απεριόριστα, κατ’ απαίτηση του μωρού.

thesi-xoreti-thilasmos-2.jpg

Μαμά κάθεται στον καναπέ και θηλάζει το μωρό της.

Παρατηρήστε τις ενδείξεις επαρκούς διατροφής του μωρού.

Επιβεβαιώστε με τη μαία που σας εκπαιδεύει-καθοδηγεί στο θηλασμό, ότι το μωρό σας τρέφεται καλά και διορθώστε τυχόν λάθος πρακτικές εγκαίρως.

Να θυμάστε ότι ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε αλλαγή στο μέγεθος των μαστών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας, μπορείτε να θηλάσετε με επιτυχία.

Μιλήστε με τη μαία/σύμβουλο θηλασμού για τις ανησυχίες σας σχετικά με το θηλασμό ενώ είστε έγκυος, εκπαιδευτείτε, λύστε τις απορίες σας και μη διστάζετε να ζητάτε την καθοδήγησή της για όσο διάστημα θηλάζετε.

Σημαντική σημείωση: Kάθε δυάδα μητέρας-μωρού είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού ή τις επιθυμίες κάθε μητέρας.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved