Άντληση μητρικού γάλακτος για δίδυμα

Θηλασμός διδύμων και άντληση μητρικού γάλακτος με θήλαστρο.

Άντληση μητρικού γάλακτος για δίδυμα
Bigstock

Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη και δίνει στο μωρό την τέλεια ισορροπία θρεπτικών συστατικών και αντισωμάτων που θα χρειαστεί για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Όσο όμορφη και τρυφερή είναι η εικόνα των δύο μωρών σας στο στήθος σας είναι συνάμα και δύσκολη.

Σε αντίθεση με τις άλλες μαμάδες που φέρνουν στον κόσμο ένα μωρό, εσείς έχετε φέρει δύο, έχετε δύο στόματα να ταΐσετε και δύο μικρά για να ισορροπήσετε στο στήθος σας. Για αυτό το λόγο και μόνο, οι περισσότερες μαμάδες διδύμων, επιλέγουν είτε να αντλούν αποκλειστικά είτε να ενισχύουν το θηλασμό με μητρικό γάλα που έχουν αντλήσει ή φόρμουλα. Ανεξάρτητα από το ποια προσέγγιση αποφασίσετε να ακολουθήσετε, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε.

Τι γίνεται αν αργήσει να κατέβει το γάλα μετά τη γέννηση των διδύμων;

Ακόμη και αν είστε ενθουσιασμένη που θα ταΐσετε τα νεογέννητα διδυμάκια σας με μητρικό γάλα, το σώμα σας ίσως να χρειάζεται λίγο χρόνο για να παράξει γάλα. Παρόλο που ο θηλασμός είναι φυσικός δεν έρχεται πάντα φυσικά. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα με τα δίδυμα.

Περίπου τα μισά από τα δίδυμα γεννιούνται πρόωρα (πριν από τις 37 εβδομάδες) και ενώ πολλές μητέρες που περιμένουν περισσότερα από ένα μωρά έχουν επιτυχείς φυσιολογικούς τοκετούς, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μια δίδυμη εγκυμοσύνη να απαιτεί απρογραμμάτιστη καισαρική τομή. Και οι δύο αυτές επιπλοκές μπορεί να καθυστερήσουν το μητρικό γάλα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η καθυστέρηση δεν διαρκεί πολύ.

Με όλα αυτά τα καινούρια και πρωτόγνωρα πράγματα ίσως η άντληση να σας φανεί δύσκολη στην αρχή. Αλλά θα βοηθήσει στην παραγωγή (και ενίσχυση) μητρικού γάλακτος.

Αν τα μωρά σας γεννήθηκαν πρόωρα και χρειάζεται να περάσουν κάποιες μέρες στη ΜΕΝΝ, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να έχετε επαφή δέρμα με δέρμα μαζί τους, ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα ταΐσετε από το στήθος σας. Οι ζεστές αγκαλιές θα σας επιτρέψουν να δεθείτε με το μικρό σας και επίσης θα διεγείρουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, επιτρέποντάς σας να το αντλήσετε με ένα θήλαστρο.

Αν τα μωρά σας αρχίσουν να θηλάζουν από το στήθος σας, η άντληση μετά από κάθε γεύμα επίσης θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Μπορώ να κάνω αποκλειστική άντληση αν έχω δίδυμα;

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συνιστά να θηλάζετε έως ότου τα μωρά σας γίνουν 6 μηνών και να συνεχίσετε (μαζί με τη διατροφή των στερεών) για όσο διάστημα επιθυμείτε - για δύο χρόνια ή περισσότερο. Αλλά όταν ταΐζετε δίδυμα, αυτές οι οδηγίες μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθούν.

Εάν η αποκλειστική άντληση μητρικού γάλακτος ή η συμπλήρωση του θηλασμού με μητρικό γάλα που έχετε αντλήσει ή φόρμουλα, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει, τότε μπορείτε να το κάνετε.

Ανεξάρτητα από το πώς θα τρώνε τα μικρά σας το μητρικό γάλα (μέσω θηλασμού ή μπιμπερό), θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά, τα αντισώματα και πολλά από τα οφέλη που παρέχει. Επιπλέον, η αποκλειστική άντληση μπορεί να σας δώσει περισσότερη ελευθερία σε περίπτωση που θέλετε να βγείτε λίγο από το σπίτι ή να επιστρέψετε στη δουλειά.

Πόσο συχνά πρέπει να αντλείτε μητρικό γάλα για τα δίδυμα μωρά σας

Τα μωρά δεν γεννιούνται συνήθως πεινασμένα. Η όρεξή τους αυξάνεται από την τρίτη μέρα της γέννησής τους και μετά. Αν σχεδιάζετε να αντλήσετε μητρικό γάλα για τα δίδυμα μωρά σας δεν χρειάζεται να περιμένετε να πεινάσουν πολύ. Για να εξασφαλίσετε την παραγωγή σας, δοκιμάστε να αντλείτε κάθε δύο ώρες — ή περίπου οκτώ έως 12 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

Το εκπληκτικό με την άντληση σε αντίθεση με το θηλασμό είναι ότι μερικές φορές μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα όπως να τρώτε, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να μαγειρεύετε. Αν έχετε δίδυμα προτιμήστε ένα καλό ηλεκτρικό θήλαστρο που θα μπορεί να κάνει άντληση και στα δύο στήθη ταυτόχρονα.

Πόσο διαρκεί μια άντληση μητρικού γάλακτος για δίδυμα;

Η κάθε συνεδρία άντλησης διαρκεί 15-20 λεπτά.

Εάν δεν μπορείτε να αφιερώσετε 15 έως 20 λεπτά σε κάθε συνεδρία δεν πειράζει. Ακόμη και η άντληση για λίγα λεπτά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Πόσο γάλα πρέπει να αντλώ για τα δίδυμα μωρά μου;

Τα δίδυμα σας μπορεί να έχουν πολλά κοινά, αλλά μπορούν επίσης να έχουν τις δικές τους μοναδικές ανάγκες όσον αφορά το τάισμα.

Επομένως, όταν πρόκειται να υπολογίσετε πόσο πρέπει να αντλείτε για τα δίδυμα μωρά σας, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας. Εκείνος θα παρακολουθεί στενά την αύξηση βάρους τους κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις σας οπότε και θα σας κατευθύνει. Αν το ένα μωρό σας δεν παίρνει βάρος σίγουρα θα σας ζητήσει να αυξήσετε τα γεύματά του.

Επιπλέον συμβουλές για μαμάδες με δίδυμα που αντλούν γάλα με το θήλαστρο

Να θυμάστε να πίνετε αρκετό νερό, να τρώτε υγιεινά και από όλες τις τροφές της διατροφικής πυραμίδας -μιας και θα καίτε πάνω από 1.000 θερμίδες την ημέρα- και να κάνετε μασάζ στο στήθος σας πριν και μετά από κάθε άντληση.

πηγή: whattoexpect.com

Μάθετε περισσότερα για την άντληση μητρικού γάλακτος στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για εσάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άντλησης Μητρικού Γάλακτος παρακάτω.

pagkosmia-imera-antlisi-mitrikou-galaktos.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved