Θηλασμός: Ένας δεκάλογος για την πιο τρυφερή «ιεροτελεστία» της μητρότητας

Έχοντας διανύσει ήδη μία φορά το συναρπαστικό «ταξίδι» της μητρότητας, μπορώ να πω πως η περίοδος του θηλασμού ήταν αυτή που ένιωσα πως με έφερε πιο κοντά με το μικρό μου.

Θηλασμός: Ένας δεκάλογος για την πιο τρυφερή «ιεροτελεστία» της μητρότητας

Παρότι αυτή η πρωτόγνωρη περίοδος διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες, ήξερα πως σε αυτό το διάστημα δημιουργούταν ένα βαθύτερο δέσιμο ανάμεσα σε εμένα και το μωρό μου, ενώ του πρόσφερα κάτι πολύτιμο για το μέλλον του. Άλλωστε, το μητρικό γάλα είναι μία τροφή αναντικατάστατη για κάθε μωρό, ειδικότερα για τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω πως ο θηλασμός παραμένει μία εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία για κάθε μαμά, αφού θέλει να είναι σίγουρη πως όλα γίνονται σωστά και πως κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει μόνο το καλύτερο στο μωράκι της. Αν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να βελτιώσεις αυτή τη διαδικασία που θα θυμάσαι πάντα ως μαγική ανάμεσα σε εσένα και το μωρό σου, παρακάτω έχω συγκεντρώσει έναν δεκάλογο με συμβουλές και εύχρηστα αξεσουάρ θηλασμού, ο οποίος θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις μία τρυφερή «ιεροτελεστία», χαρίζοντας καθημερινά τροφή και αστείρευτη στοργή στο μικρό σου.

#1 Διαμόρφωσε ένα περιβάλλον ηρεμίας για τη στιγμή του θηλασμού

Τον πρώτο καιρό, που εσύ και το μωρό προσπαθείτε να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία του θηλασμού, είναι σημαντικό να ταΐζεις το μικρό σου σε ένα ήσυχο περιβάλλον γαλήνης, ώστε να μπορείς και εσύ και εκείνο να αφοσιωθείτε σε αυτή την εμπειρία. Καλό θα ήταν να βρεις μία βολική στάση σώματος, η οποία θα σε βοηθά να είσαι χαλαρή και να μην κουράζεσαι όσο θα θηλάζεις το μωρό.

#2 Ακολούθησε μία διατροφή που ενισχύει θρεπτικά το μητρικό γάλα

Όπως γνωρίζεις, το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωράκι σου, καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζει, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, διασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξή του και την προστασία του από τις λοιμώξεις. Ωστόσο, αν θέλεις να εμπλουτίσεις θρεπτικά το γάλα που προσφέρεις στο μωράκι σου, ακολούθησε μία πολύπλευρη διατροφή, «πλούσια» σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η οποία θα περιλαμβάνει γεύματα με φρούτα και λαχανικά, κρέας, πουλερικά, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

thilasmos-2-chicco.jpg

#3 Επίλεξε μία άνετη στάση που θα βοηθά εσένα και το μωρό

Η στάση σώματος που θα έχεις κατά τον θηλασμό είναι «το Α και το Ω» για να απολαύσετε και οι δύο αυτή τη διαδικασία. Έχει σημασία να επιλέξεις μία αναπαυτική στάση, να μην έχεις ένταση στους μύες των χεριών, των ώμων και του λαιμού, καθώς και να είσαι σίγουρη πως το μωράκι σου αισθάνεται εξίσου άνετα με εσένα. Πώς θα πετύχεις κάτι τέτοιο; Επενδύοντας σε ένα ειδικό μαξιλάρι θηλασμού Boppy από την Chicco, το οποίο χάρη στο ειδικό ένθετο «Miracle Middle Insert» προσαρμόζεται στο σώμα σου, χωρίς να χάνει το σχήμα και τη στήριξη που σου προσφέρει.

chicco-thilasmos-3.jpg

#4 Εξασφάλισε μία καλύτερη επαφή ανάμεσα στο στήθος και το μωρό σου

Σε βάθος χρόνου, ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και ενοχλήσεις στο στήθος σου, κάνοντας τη διαδικασία κάπως επώδυνη για εσένα. Βέβαια, επειδή θέλεις να συνεχίσεις τον θηλασμό του μωρού σου, να ξέρεις πως οι δίσκοι στήθους σιλικόνης, οι οποίοι βγαίνουν σε μέγεθος S/M & M/L, προστατεύουν το στήθος σου, μεταφέρουν στο μωρό τη ζέστη και τη μυρωδιά της επιδερμίδας σου καθώς επιτρέπουν στη μύτη και το σαγόνι του μωρού να βρίσκονται σε άμεση επαφή με το στήθος λόγω του σχήματός τους.

#5 Μην χάνεις πολύτιμο χρόνο ξεπλένοντας κάθε φορά το στήθος σου

Ένα λάθος που έκανα στον θηλασμό του μικρού μου και έχανα πολύτιμο χρόνο, ήταν πως ξέπλενα το στήθος μου κάθε φορά πριν και μετά από ένα τάισμα. Βλέπεις, δεν γνώριζα πως υπάρχουν τα ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού στήθους Natural Feeling, τα οποία δεν περιέχουν άρωμα, αλκοόλη και χρωστικές ουσίες, είναι άγευστα, άοσμα και εμπλουτισμένα με μία σύνθεση από βιταμίνη Ε και γλυκερίνη. Καθαρίζουν την επιδερμίδα φυσικά, αποτελεσματικά και με απόλυτη ασφάλεια. Επιπρόσθετα, είναι γνωστό ότι η συχνή επαφή με το νερό αφυδατώνει το δέρμα. Χρησιμοποιώντας τα μαντηλάκια καθαρισμού στήθους Natural Feeling, ενυδατώνετε το δέρμα σας προλαμβάνοντας την πιθανή δημιουργία ραγάδων.

#6 Ένα μαλακό «κουκούλι» για να θηλάζεις πάντα και παντού με άνεση

Ξέρω πως ίσως αισθάνεσαι αμήχανα τις φορές που βρίσκεσαι σε κάποιον δημόσιο χώρο και πρέπει να θηλάσεις το μικρό σου. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως θα αλλάξεις το πρόγραμμά σου ή θα στερήσεις από το μωρό την τροφή του. Απλώς, θα προμηθευτείς το ύφασμα θηλασμού Boppy της Chicco, το οποίο σου επιτρέπει να θηλάζεις διακριτικά το μωράκι σου πάντα και παντού, ενώ έπειτα, μπορείς να το μετατρέψεις σε ένα κομψό μαντήλι. Μάλιστα, χάρη στην τεχνολογία Peek Panel ™ Mesh, μπορείς να παρακολουθείς το μωρό σου, καθώς το θηλάζεις.

chicco-thilasmos-4.jpg

#7 Φρόντισε περισσότερο το στήθος σου με τους κατάλληλους «συμμάχους»

Το στήθος σου είναι το μέσο από όπου το μωράκι σου αντλεί καθημερινά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να το φροντίζεις, για να είσαι σίγουρη πως ο θηλασμός δεν θα του προκαλέσει ερεθισμούς, ραγάδες ή φλεγμονές, ακόμα και μαστίτιδα. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν τα δερματολογικά ελεγμένα αντιβακτηριακά επιθέματα στήθους της Chicco, τα οποία εξασφαλίζουν ασφάλεια και απαλότητα στο δέρμα του στήθους, ενώ έχει αποδειχθεί πως αποτρέπουν την εμφάνιση ενοχλήσεων και επιτρέπουν την ταχύτερη ανάρρωση του στήθους, σε σχέση με τα παραδοσιακά επιθέματα.

#8 Ένα πρακτικό αξεσουάρ για να έχεις πάντα γάλα για το μωράκι σου

Μερικές φορές είναι δύσκολο να συγχρονίσεις τον θηλασμό με το πολυάσχολο πρόγραμμά σου, ενώ άλλες φορές τυχαίνει να έχεις μεγάλη διαρροή γάλακτος, χωρίς να είναι η κατάλληλη στιγμή για να ταΐσεις το μωρό σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Να αξιοποιήσεις τα πρακτικά και προαποστειρωμένα σακουλάκια διατήρησης μητρικού γάλακτος, τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύεις και να καταψύχεις το γάλα του μωρού σου, ώστε να το κρατάς για μελλοντική χρήση.

#9 Τα κοχύλια συλλογής μητρικού γάλακτος είναι το καλύτερο δώρο θηλασμού

Θέλεις να χαρίσεις ένα δώρο στον εαυτό σου για την πρώτη περίοδο του θηλασμού; Θέλεις αυτό το δώρο να είναι χρήσιμο σε εσένα αλλά και στο μωράκι σου; Τότε να ξέρεις πως τα κοχύλια συλλογής μητρικού γάλακτος διαθέτουν μία μαλακή επένδυση σιλικόνης που εφαρμόζει απόλυτα στο σχήμα του στήθους, βοηθώντας στην εξώθηση των θηλών και μειώνουν την επαφή του στήθους με το εσώρουχο. Χάρη στις τρύπες τους, διατηρούν την επιδερμίδα σου στεγνή, προστατεύουν το στήθος από την εμφάνιση της μαστίτιδας, ενώ μαζεύουν κάθε σταγόνα γάλακτος που είναι πολύτιμη για το μικρό σου.

chicco-thilasmos-5.jpg

#10 Μην αφήνεις το άγχος να σου στερεί τη χαρά αυτή της μαγικής στιγμής

Ακόμη και έπειτα από μία δεύτερη ή τρίτη γέννα, ο θηλασμός παραμένει μία διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει αγωνία σε κάθε μαμά. Παρόλα αυτά, εσύ μην αφήνεις το έντονο άγχος να σου στερεί τη χαρά μίας τόσο μαγικής και ζωτικής στιγμής. Να είσαι σίγουρη πως επενδύοντας στα αξεσουάρ θηλασμού που σου προσφέρει η Chicco, ακολουθώντας τις υποδείξεις του ειδικού και μία διατροφή που ενισχύει την υγεία του οργανισμού σου, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα προσφέρεις την καλύτερη τροφή στο μωράκι σου, με τον πιο άνετο και εύκολο τρόπο.

Να θυμάσαι πως η διαδικασία του θηλασμού, δεν ωφελεί μόνο στην ισορροπημένη ανάπτυξη και το σωστό μεγάλωμα του μωρού σου, αλλά προστατεύει και εσένα την ίδια από αρκετές σοβαρές ασθένειες. Κάπως έτσι, μέσα από μία τόσο τρυφερή και ανεκτίμητη επαφή, όπως ο θηλασμός, βγαίνετε και οι δύο πιο δυνατοί και υγιείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved