«Δεν προλαβαίνω…» - Τι να κάνετε για να μην “τρελαθείτε” από τις υποχρεώσεις

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε κι εσείς μια καθημερινή ρουτίνα εκτός από τα παιδιά.

«Δεν προλαβαίνω…» - Τι να κάνετε για να μην “τρελαθείτε” από τις υποχρεώσεις
Bigstock

Για τους γονείς η χρονιά ξεκινά με το άνοιγμα των σχολείων. Νέο πρόγραμμα, νέες υποχρεώσεις κα νέα ρουτίνα συνθέτουν τη νέα καθημερινότητα της κάθε οικογένειας με παιδιά στο σχολείο.

Η αλήθεια είναι ότι η μαμά επιβαρύνεται λίγο περισσότερο, είτε εργάζεται εκτός σπιτιού είτε όχι.

Και μπορεί τα «πήγαινε – έλα» στο σχολείο και στις δραστηριότητες να έχουν μοιραστεί, όμως η καθημερινή φροντίδα, το μενού, το διάβασμα είναι υπόθεση της μαμάς.

Ο κατάλογος με τις υποχρεώσεις της φυσικά και δεν είναι μόνο αυτός, γι΄αυτό και στο τέλος της ημέρας νιώθει εξαντλημένη κι ότι δεν τα προλαβαίνει όλα.

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, θα γνωρίζετε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά μπορείτε να κάνετε τα εξής:

burnout-mamas-psixologia-5.jpg

Ρουτίνα, ρουτίνα, ρουτίνα

Σύμφωνα με το Balancing Motherhood, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για τον εαυτό σας. Οι μαμάδες γνωρίζουν ότι μια αυστηρή ρουτίνα μπορεί να είναι ευεργετική για τα παιδιά αλλά σπάνια σκέφτονται ότι θα πρέπει να καθιερώσουν μία και για τον εαυτό τους. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα που να καλύπτει και τις δικές σας ανάγκες.

Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε τι έχετε να κάνετε κάθε μέρα, ποιος μπορεί να αναλάβει τι και πότε.

Είναι επίσης χρήσιμο να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν μόλις επιστρέψουν σπίτι ώστε να μη χάνουν πολύτιμο χρόνο.

kourasmeni-mama.jpg

Αποφασίστε τι είναι προτεραιότητα

Η διαχείριση του χρόνου είναι σημαντική όχι μόνο για εσάς αλλά για την εύρυθμη λειτουργία όλης της οικογένειας.

Σύμφωνα με το HBR, είναι σημαντικό η μαμά να μπορεί να ιεραρχεί τι είναι σημαντικό για εκείνη και τι πρέπει να γίνει.

Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να γράψετε όλες τις υποχρεώσεις σας σε ένα χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο, θα οπτικοποιήσετε όλες τις υποχρεώσεις σας.

Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ιεραρχήσετε τις δραστηριότητές σας και να τις κρατήσετε οργανωμένες. Για παράδειγμα, το καθάρισμα του μπάνιου ίσως να πρέπει να περιμένει αν είναι να βοηθήσετε το παιδί με τις εργασίες του.

sxoleio-proti-mera.jpg

Επικοινωνία με το σχολείο

Σύμφωνα με το Parent Map , ένα απλό e-mail μπορεί συχνά να είναι αρκετό για να λάβετε ενημέρωση για την πρόοδο του παιδιού σας στο σχολείο αλλά και τη συμπεριφορά του, γενικά.

Έτσι, θα μπορέσετε να παρέμβετε άμεσα αν χρειαστεί, προς όφελος του παιδιού σας.

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved