Tips για μαμάδες: Πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα τζιν;

  • Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν σας;
  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλύσης των τζιν;
  • Οι απαντήσεις θα σας εκπλήξουν
Tips για μαμάδες: Πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα τζιν;

Αν συνηθίζετε να πλένετε τα τζιν στο πλυντήριο όπως τα υπόλοιπα ρούχα θα έχετε παρατηρήσει ότι με την πάροδο του χρόνου δεν ξεθωριάζουν μόνο αλλά χάνουν και την ελαστικότητά τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις σχετικά με τον πλύσιμο των τζιν είναι αντικρουόμενες ειδικά στο αν και πόσο συχνά πρέπει να πλένονται.

Οι λάτρεις του τζιν, που το έχουν ψάξει λίγο περισσότερο, επιμένουν ότι δεν πρέπει να πλένετε τα τζιν κάθε φορά που τα φοράτε αλλά όταν είναι βρώμικα (!).

Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί

Gwen Whiting και η Lindsey Boyd (The Laundress)

«Επειδή το ύφασμα του τζιν είναι πιο χοντρό σε σχέση με τα υπόλοιπα ρούχα, δεν χρειάζεται συχνό πλύσιμο. Υπολογίζουμε ότι μετά την 10η φορά που έχετε φορέσει το τζιν μπορείτε να το πλύνετε ή όταν δείτε ότι είναι βρώμικο. Στο μεταξύ, μπορείτε να φρεσκάρετε το τζιν σας με ένα αποσμητικό υφασμάτων».

Nicole Russo, στυλίστρια (Let's Get You με έδρα τη Νέα Υόρκη)

«Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να πλένουν τα τζιν τους πολύ συχνά. Όσο λιγότερο τα πλένετε τόσο το καλύτερο, ειδικά τα ελαστικά τζιν. Με κάθε πλύσιμο, οι ίνες διασπώνται και χαλαρώνουν. Επίσης, μην πλένετε τα τζιν σε ζεστό νερό και ποτέ μα ποτέ μην τα βάζετε στο στεγνωτήριο—ειδικά τα ελαστικά. Το συχνό πλύσιμο είναι ο λόγος που τα τζιν χάνουν τη φόρμα τους και χρειάζεται να τα σηκώνετε συνεχώς προς τα πάνω».

plisimo tzin

Lana Blanc, στυλίστρια μόδας στη Νέα Υόρκη

«Το νερό έχει άμεση επίδραση στην εμφάνιση του τζιν σας. Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε την εφαρμογή των τζιν σας, θα πρέπει να τα πλένετε μόνο όταν αρχίσουν να μυρίζουν. Ξέρω ότι ακούγεται άσχημο, αλλά τα μικρόβια που βρίσκονται στα τζιν αφού τα φορέσετε (κυψέλες δέρματος, φυσικά έλαια κ.λπ.) είναι αβλαβή, καθιστώντας το συχνό πλύσιμο περιττό».

Venk Modur, στυλίστας μόδας διασημοτήτων στο Λος Άντζελες

«Το πόσες φορές κάποιος πρέπει να πλυθεί το τζιν εξαρτάται από τον τύπο του τζιν. Το ακατέργαστο denim και το sanforized denim χρειάζεται στεγνό καθάρισμα μόνο, μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες αφότου έχει φορεθεί. Όσο για το κλασικό τζιν σας, προτείνω να το πλύνετε με κρύο νερό και να το στεγνώσετε στον αέρα αφού το έχετε φορέσει τουλάχιστον 5 φορές. Όσο για τα blended denim τζιν – και γενικά τα τζιν με spandex, Lycra ή με ίνες από βαμβάκι - συνιστώ να τα πλένετε αμέσως μόλις διογκωθούν και χάσουν τη φόρμα τους».

Rinske Fris, στυλίστρια μόδας (The Male Report)

«Υπάρχει ένας κανόνας για να πλένετε τα τζιν σας: Κάντε το όσο πιο σπάνια γίνεται για να διατηρήσετε τη φόρμα, την ποιότητα και το χρώμα τους. Όταν πλένετε το τζιν, σας συμβουλεύω να το κάνετε μετά την 12η φορά που το φορέσατε (γυρισμένο από μέσα προς τα έξω). Με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρεθούν τα συσσωρευμένα βακτήρια χωρίς να φθαρούν οι ίνες του τζιν. Οι ανεπιθύμητες μυρωδιές μπορούν να αφαιρεθούν κρεμώντας το τζιν σας έξω για να αεριστεί».

plisimo tzin pantelonion 5

Τι λένε οι μικροβιολόγοι

Οι μικροβιολόγοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το να μην πλένεις συχνά το τζιν δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα απέδειξε ότι ακόμα και μετά από 15 μήνες συνεχούς χρήσης του τζιν χωρίς πλύσιμο (ναι, 15!), ο αριθμός των βακτηρίων ήταν εκπληκτικά χαμηλός.

Πλύσιμο τζιν

Όταν τελικά πλύνετε το τζιν σας , δώστε προσοχή στην ετικέτα. Γυρίστε τα τζιν ανάποδα και αν είναι δυνατό χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό που αποτρέπει το ξεθώριασμα και σε θερμοκρασία 30 C. Tα καινούργια τζιν, μουλιάστε τα σε λεκάνη με δροσερό νερό με αρωματικό ξίδι μουλιάζετε εκ των προτέρων το τζιν σας σε ένα λουτρό με δροσερό νερό και αρωματικό ξύδι ( μπορείτε να το πλύνετε και στο πλυντήριο πάλι με ξύδι και στο πιο γρήγορο πρόγραμμα).

Πηγή: realsimple.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved