Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται εξαντλημένοι πριν καν ξεκινήσει η μέρα

  • Τα 2/3 των γονιών με παιδιά κάτω των 6 ετών δηλώνουν εξαντλημένοι πριν καν ξεκινήσει η μέρα
  • Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα
  • Τρόποι να διαχειριστείτε την κούραση
Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται εξαντλημένοι πριν καν ξεκινήσει η μέρα

Κούραση. Μία λέξη την οποία κάθε γονιός γνωρίζει πολύ καλά. Έχετε αναρωτηθεί όμως πόσο κουρασμένος είναι στην πραγματικότητα ένας γονιός; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πλειοψηφία των γονιών αισθάνονται κουρασμένοι πριν καν ξεκινήσει η μέρα και μάλιστα χωρίς απαραίτητα το παιδί τους να είναι νεογέννητο ή στη βρεφική ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Study Finds, νέα έρευνα έδειξε ότι τα 2/3 των γονιών με παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών δηλώνουν εξαντλημένοι πριν καν ξεκινήσει η μέρα. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 γονείς και πραγματοποιήθηκε από το OnePoll εκ μέρους της Babyganics.

Γιατί αισθάνονται τόσο κουρασμένοι οι γονείς;

Η ερευνητές δεν μελέτησαν απλώς πόσο κουρασμένοι είναι οι γονείς ή σε τι ποσοστό, αλλά και τι είναι αυτό που τους προκαλεί την κούραση. Το 62% αυτών δήλωσαν ότι αισθάνονται να πιέζονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και ότι προσδοκίες για αυτούς είναι εξωπραγματικές. Επίσης, το 47% δήλωσε ότι συχνά αποζητούν επιβεβαίωση από τρίτους για το πώς είναι οι ίδιοι σαν γονείς, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν ότι μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά τους. Αυτό ενδέχεται να συμβαίνει γιατί το 28% των γονιών, σύμφωνα με την έρευνα, αισθάνονται ότι κρίνονται διαρκώς και γιατί ο τρόπος που παρουσιάζεται η μητρότητα και η πατρότητα στα κοινωνικά μέσα δεν είναι ρεαλιστικός.

Το 73% δήλωσε ότι ο ρόλος του γονιού είναι ο πιο δύσκολος της μέχρι τώρα ζωής τους και τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι το 3/5 των γονιών κρύβουν το πώς πραγματικά αισθάνονται γιατί πιστεύουν ότι οι γύρω τους θα τους κρίνουν αρνητικά.

goneis kourasmenoi

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Alexander Dummer

Τρόποι να διαχειριστείτε την κούραση

Μικρές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε ότι το να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε δεν είναι κακό, ούτε υπάρχει λόγος να σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι. Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι και να υπάρχει κατανόηση και αλληλοστήριξη μεταξύ του ζευγαριού «Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, χωρίς ωστόσο να μοιράζονται μεταξύ τους τα άγχη και τις ανησυχίες τους. Μοιραζόμαστε λοιπόν τα συναισθήματα και τα καθήκοντα για την φροντίδα του παιδιού μας, κάτι που θα μας κάνει να νιώθουμε λιγότερη εξάντληση» αναφέρει χαρακτηριστικά η συνεργάτης του Mothersblog.gr και ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα, σε παλαιότερο άρθρο. Επίσης, μην ξεχνάτε να κάνετε ένα time out, να πάρετε χρόνο για τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας. Στόχος είναι να χαλαρώσετε, επομένως κάνετε ό,τι θα ευχαριστήσει εσάς.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved