Phantom crying ή αλλιώς όταν ακούς το μωρό να κλαίει ενώ δεν κλαίει

  • Τι είναι το phantom crying;
  • Phantom crying: Ένα υπαρκτό και πολύ περίεργο φαινόμενο σύμφωνα με τους ειδικούς
  • Μαμά περιγράφει τη δική της εμπειρία
Phantom crying ή αλλιώς όταν ακούς το μωρό να κλαίει ενώ δεν κλαίει
unsplash.com / chessiekingg

Τι είναι το phantom crying;

Έχεις σηκωθεί ποτέ μέσα στη νύχτα επειδή άκουσες το μωρό να κλαίει αλλά στην πραγματικότητα αυτό κοιμάται γαλήνια στην κούνια του; Ή μήπως σου έχει τύχει να ακούσεις το κλάμα του μωρού ενώ βρίσκεσαι με κόσμο ή όταν κάνεις το πεντάλεπτο ντουζ σου; Δεν είσαι η μόνη. Το φαινόμενο αυτό λέγεται phantom crying και στην ουσία παρατηρείται όταν μία μαμά ακούει το κλάμα του μωρού της, ενώ εκείνο στην πραγματικότητα δεν κλαίει.

Phantom crying: Ένα υπαρκτό και πολύ περίεργο φαινόμενο σύμφωνα με τους ειδικούς

Αν και το φαινόμενο του phantom crying δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι πράγματι υπάρχει και πιθανά οφείλεται στην υπερδιέγερση του εγκεφάλου της νέας μητέρας.

"Πολλές μαμάδες έχουν δηλώσει ότι έχουν βιώσει τέτοιου είδους περιστατικά" αναφέρει η γυναικολόγος dr Megan Gray στο popsugar.com. "Πιθανά σχετίζεται με την έντονη διέγερση που συμβαίνει στον μητρικό εγκέφαλο, ο οποίος μαθαίνει να αναγνωρίζει και να εντοπίζει το κλάμα του μωρού, με αποτέλεσμα να έχει αυξημένη επίγνωση αυτού του ήχου".

Κάποιες φορές ίσως να ευθύνεται και η ανησυχία ή το άγχος που βιώνει ένας νέος γονιός. "Και άλλοι άνθρωποι σε συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν σε κάποιο ερέθισμα βιώνουν το ίδιο πράγμα. Για παράδειγμα, γιατροί έχουν αναφέρει ότι ακούνε τους βομβητές τους να χτυπάνε ακόμα και όταν είναι εκτός βάρδιας και οι βομβητές τους είναι απενεργοποιημένοι" αναφέρει η ειδικός. Από την άλλη, η παιδίατρος dr Gina Song θεωρεί ότι η στέρηση ύπνου ή ο φόβος ότι μπορεί να κοιμηθούν πολύ βαριά και να μην ακούσουν το μωρό να κλαίει, είναι ένας ακόμας λόγος για τον οποίο οι νέες μαμάδες μπορεί να ακούσουν το κλάμα του μωρού, ενώ εκείνο στην πραγματιότητα δεν κλαίει.

Όσο για το πότε σταματάει το phantom crying, η dr Gray δήλωσε το εξής: "Συνήθως γίνεται λιγότερο συχνό όσο το μωρό μεγαλώνει, μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίζεται."

Μαμά μοιράζεται τη δική της εμπειρία

Η Chessie King έγινε πρόσφατα μαμά και έναν μήνα πριν περιέγραψε μέσα από τα social media πώς βιώνει η ίδια το φαινόμενο του phantom crying.

phantom crying 1

Πηγή φωτογραφίας: Instagram / chessiekingg

"Το phantom crying είναι πραγματικό ακόμα και όταν το ίδιο το κλάμα δεν είναι.

Έχουν περάσει μέρες από όταν λούστηκες τελευταία φορά, μπαίνεις στο ντουζ και 23 δευτερόλεπτα αργότερα ακούς το μωρό να κλαίει. Κλείνεις τη βρύση, βγαίνεις από τη μπανιέρα, ανοίγεις την πόρτα του μπάνιου και τίποτα. Ησυχία.

Όλον τον πρώτο μήνα άκουγα το κλάμα της Rae, ακόμα και όταν έπινα νερό - Ο ήχος του νερού στο μπουκάλι όταν έπινα, μου θύμιζε το κλάμα της.
⁣⁣⁣
Το άκουγα όταν χτένιζα τα μαλλιά μου⁣⁣⁣. Ο ήχος της τρίχας μου θύμιζε το κλάμα της.

Ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που το βιώνει αυτό, όμως υπάρχουν στιγμές που ένιωσα μόνη. Σαν να να είχε τρελαθεί το μυαλό μου και ήταν πολύ αγχωτικό. Το να το λέω σε κάποιον ακουγόταν πολύ περίεργο και περίμενα για εβδομάδες πριν το μοιραστώ με τους φίλους μου. Όταν όμως το έκανα, πολλοί μου είπαν ότι το είχαν βιώσει και οι ίδιοι τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι. Τα καθησυχαστικά τους λόγια ήταν αυτά: το σώμα σου επαναπρογραμματίζεται για όλη αυτην τη νέα του δουλειά. Νιώθεις ότι είσαι σε εγρήγορση 24/7, αλλά σου υπόσχομαι ότι περνάει. Και πράγματι έτσι έγινε. Μετά την 4η εβδομάδα, δεν το ξανάκουσα."

Η Chessie θέλησε μέσα από την ανάρτησή της να ενημερώσει και να καθυσηχάσει άλλες νέες μαμάδες που μπορεί να βιώνουν το ίδιο. Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram δημοσιεύει σκέψεις αλλά και στιγμιότυπα με την κόρη της και ιδού μερικά από αυτά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved