Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2021: Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να θηλάζουν οπουδήποτε

12oς Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2021: Ο κορονοϊός τροποποίησε για ακόμα μια χρονιά τον τρόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2021: Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να θηλάζουν οπουδήποτε

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργάνωσε για ακόμα μια χρονιά τον 12o Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό.

Φέτος, όπως και πέρυσι, εξαιτίας των πρωτόγνωρων και δυσμενών συνθηκών που όλοι και όλες βιώνουμε από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας Covid19, οι εκδηλώσεις έγιναν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν σε κάθε περιοχή.

Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Στην Αθήνα, για δεύτερη χρονιά, δεν πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος δημόσιος θηλασμός λόγω των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού. Ωστόσο, σε πολλές πόλεις της χώρας, οι ομάδες του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας, έδωσαν το δικό τους παρών, είτε πραγματοποιώντας μια συνάντηση-γιορτή δια ζώσης, είτε μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων.

dimosios thilasmos

12 χρόνια παρουσίας

Το 2010, για πρώτη φορά η πρωτοβουλία λίγων μητέρων, με απώτερο σκοπό την εθελοντική βοήθεια σε άλλες μητέρες, ώστε να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, έγινε η αιτία να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση-γιορτή, αυτή του Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που πλέον αποτελεί σύμβολο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για τη χώρα μας.

Η εκδήλωση πλέον αριθμεί 12 χρόνια παρουσίας σε αυτή τη γιορτή με αυτό τον μοναδικό τρόπο ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και υποστήριξης των νέων μητέρων για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα».

Γιατί Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός;

Σκοπός της εκδήλωσης - γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού.

Σε αυτές τις ομάδες, μητέρες βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο...

Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης, από την νέα γενιά, εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού...

Ο κατ' οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη!

Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.

«Κάθε χρόνο με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού ,δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική! Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους», αναφέρει το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας, εξηγώντας ότι με την «εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού διαμαρτυρόμαστε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ΕΛΕΥΘΕΡΑ κι ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!».

Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Δημόσιου Ταυτόχρονου Θηλασμού, τα μέλη των ομάδων θηλασμού θέλουν να φωνάξουν ότι ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της ΔΕΝ είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved