Οι αλλαγές στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη που δεν περιμένατε

Αλλαγές που δεν περιμένατε ή δεν γνωρίζατε ότι θα συμβούν στο σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη που δεν περιμένατε
Bigstock

Η εγκυμοσύνη επιφέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας. Σημαντικές όμως είναι και οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα της κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση.

Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι θα αυξηθεί το βάρος σας, το στήθος θα πρηστεί όπως ενδεχομένως και οι αστράγαλοί σας, ότι θα έχετε ραγάδες ή πανάδες.

Όλα αυτά σας είναι γνώριμα, έτσι δεν είναι; Υπάρχουν όμως και κάποιες αλλαγές στο σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη που μπορεί να σας εκπλήξουν. Όπως :

Διόγκωση κοιλιάς

Μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες περιμένουν ότι η κοιλιά τους θα επιστρέψει στο κανονικό της μέγεθος σχεδόν αμέσως. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και αυτή είναι μία από τις συνήθεις αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη. Χρειάζονται περίπου 6-8 εβδομάδες για να επανέλθει η μήτρα στο φυσιολογικό της μέγεθος και ίσως χρειαστεί και επιπλέον χρονικό διάστημα για να ...ξεφουσκώσετε.

allages sto soma meta tin egimosini pou den perimenate2

Αύξηση μεγέθους του ποδιού

Τα πόδια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρήζονται. Μετά τη γέννηση του παιδιού, η μητέρα μπορεί να διαπιστώσει αύξηση του μεγέθους του ποδιού της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόσθετο βάρος της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την καμάρα του ποδιού. Πέραν αυτού, οι έγκυοι παράγουν ορμόνες που αυξάνουν την ελαστικότητα των συνδέσμων και των αρθρώσεων, κάνοντας την δομή του ποδιού πιο εύπλαστη.

Χαλάρωση στήθους

Πολλές γυναίκες αναμένουν ότι το στήθος τους θα μεγαλώσει πριν και μετά τη γέννα, ειδικά αν συνεχίσουν να θηλάζουν. Συμβαίνει, αλλά είναι παροδικό. Δεν ευθύνεται ωστόσο ο θηλασμός για τη χαλάρωση ή το μικρό μέγεθος του στήθους. Μια μελέτη του 2008 σε 93 γυναίκες διαπίστωσε ότι το ιστορικό θηλασμού δεν συνδεόταν με τη χαλάρωση του μαστού. Αντίθετα, οι παράγοντες κινδύνου ήταν ο υψηλότερος ΔΜΣ, ο μεγαλύτερος αριθμός κυήσεων, το μεγαλύτερο μέγεθος σουτιέν πριν την εγκυμοσύνη , το ιστορικό καπνίσματος και η ηλικία.

allages sto soma meta tin egimosini pou den perimenate3

Αλλαγές στο δέρμα

Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν καφέ ή κιτρινωπά μπαλώματα που ονομάζονται χλόασμα ή "μάσκα εγκυμοσύνης" στα πρόσωπά τους. Και μερικές θα παρατηρήσουν μια σκοτεινή γραμμή στη κάτω κοιλιακή χώρα, γνωστή ως linea nigra (ή linea negra). Μπορούν επίσης να έχουν υπερχρωματισμό των θηλών, των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και της πρωκτικής περιοχής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ωθούν το σώμα να παράγει περισσότερη χρωστική ουσία.

allages sto soma meta tin egimosini pou den perimenate4

Τριχόπτωση

Ακόμα μία από τις πιο συχνές αλλαγές. Μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, πιθανόν να παρατηρήσετε μια αυξημένη τριχόπτωση.Κατά τη διάρκεια της κύησης, τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων εμποδίζουν τα μαλλιά να πέφτουν με τον κανονικό τους ρυθμό.Έτσι, μετά την εγκυμοσύνη, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων υποχωρούν, παρατηρείται πιο έντονη τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση κορυφώνεται περίπου 3-4 μήνες μετά τη γέννηση, αλλά συνήθως επανέρχεται στο φυσιολογικό μέσα σε 6-12 μήνες.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved