Πώς επιδρά η μυρωδιά του μωρού στον εγκέφαλο της μητέρας;

Πώς επιδρά η μυρωδιά του μωρού στον εγκέφαλο της μητέρας;

Όχι, δεν είναι ιδέα σας. Το μωρό σας μυρίζει υπέροχα και αυτή η χαρακτηριστική μυρωδιά έχει ιδιαίτερη επίδραση σε εσάς.

Γιατί τα μωρά μυρίζουν τόσο υπέροχα;

Η μυρωδιά του μωρού είναι ένας συνδυασμός του αρώματος του δέρματος, του αμνιακού υγρού και του εμβρυικού σμήγματος που έχουν μείνει μετά τον τοκετό. Την χαρακτηριστική αυτή μυρωδιά έχουν τα μωρά περίπου έως και έξι εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.

Η μυρωδιά του μωρού και η επίδρασή της στον εγκέφαλο της μητέρας

«Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να περιγράψω πώς μυρίζει, όμως αυτή η μυρωδιά έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου. Όταν δεν είμαι με την κόρη μου, θυμάμαι πώς μυρίζει και η ανάμνηση αυτής της μυρωδιάς μου δίνει χαρά κι ένα απίστευτο αίσθημα χαλάρωσης. Είναι όπως όταν παίρνεις ένα μυοχαλαρωτικό» αναφέρει η μαμά Diana Flower στο today.com

murwdia mwrou epidrasi egkefalos miteras 2

Τη μυρωδιά του μωρού μελέτησε μία ομάδα ερευνών. Οι ειδικοί πήραν τα ρούχα των νεογέννητων, τα έβαλαν σε πλαστικές σακούλες και τα κατέψυξαν για να διατηρήσουν την μυρωδιά τους.

Στη συνέχεια έδωσαν τα ρούχα σε 30 γυναίκες για να τα μυρίζουν και να μελετήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Από αυτές, οι μισές γέννησαν έως και έξι εβδομάδες πριν και οι άλλες δεν ήταν καν μαμάδες. Όταν οι γυναίκες μύρισαν τα βρεφικά ρούχα, παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα στο κέντρο του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για την απόλαυση. Αυτό συνέβη σε όλες, μαμάδες και μη, στις γυναίκες όμως που είχαν ήδη γίνει μητέρες ήταν ακόμα πιο έντονο.

«Αυτές είναι οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν πεινάμε και έπειτα τρώμε ή όταν έχουμε έναν εθισμό και δίνουμε στον οργανισμό μας αυτό στο οποίο έχει εθιστεί» αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρελ, dr Johannes Frasnelli.

«Προφανώς η φύση μας έχε παρέχει ένα εργαλείο το οποίο βοηθάει στο δέσιμο μίας μαμάς με το μωρό της. Είναι πολύ δυνατό» συμπληρώνει.

Πηγή πληροφοριών: babyology.com.au / today.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved