Γιατί ο δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης είναι τόσο ισχυρός;

Γιατί ο δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης είναι τόσο ισχυρός;

Ο δεσμός μητέρας-κόρης έχει ένα βιολογικό υπόστρωμα αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πτυχή που τον επηρεάζει.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience το 2016, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την ανάπτυξη ορισμένων δομών του εγκεφάλου με το δεσμό μεταξύ μητέρας και κόρης. Ομοίως, είναι εντυπωσιακό να γνωρίζουμε ότι αυτό το φαινόμενο μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσω της μητρικής γενιάς.

Ο δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης

Ο στόχος της εν λόγω μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η επιρροή των γυναικών στην ανάπτυξη ορισμένων δομικών προτύπων στον εγκέφαλο των παιδιών τους . Συγκεκριμένα, εάν υπήρχαν φυσικές ενδείξεις μετάδοσης ψυχιατρικής ασθένειας μεταξύ γυναικών, όπως έδειξαν προηγούμενες δοκιμές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθούν ορισμένα σημεία σχετικά με την ερμηνεία αυτών των μελετών:

Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τα αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις , καθώς αντικατοπτρίζουν παρατηρήσεις σε συγκεκριμένους πληθυσμούς και συνθήκες.

mama kai kori desmos isxiros 1

Παρόλο που ένας πατέρας ή μητέρα μπορεί να μεταδώσουν στο παιδί τους μια συγκεκριμένη προδιάθεση να πάσχουν από μια ή άλλη ασθένεια, αυτό δεν σημαίνει ότι η ασθένεια θα εκδηλωθεί στο τέλος . Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος παίζουν σημαντικό ρόλο.

Αυτή η μελέτη ανέλυσε μια ομάδα 35 υγιών οικογενειών και αξιολόγησε τον όγκο της γκρίζας ύλης (GMV) στο κορτικο-λιβικό κύκλωμα του εγκεφάλου, το οποίο έχει σχέση με τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Μέσα σε αυτό υπάρχουν δύο σημαντικές δομές: Η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος. Και τα δύο έχουν να κάνουν με συναισθηματικές αντιδράσεις και μια δυσλειτουργία σε καθένα από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες διαταραχές της διάθεσης, όπως κατάθλιψη, άγχος ή φόβο.

Κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ομοιότητα στο GMV του μεταιχμιακού κυκλώματος στο ζευγάρι μητέρας και κόρης σε σχέση με τα άλλα ζεύγη ( μητέρα και γιος , πατέρας και γιος, πατέρας και κόρη). Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις επιδράσεις μεταξύ των γενεών στη ρύθμιση των συναισθημάτων του απογόνου.

mama kai kori desmos isxiros 3

Είναι ο δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης ισχυρότερος από τους άλλους ενδοοικογενειακούς δεσμούς;

Όχι, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις , εκτός από το πώς διαμορφώνονται οι δομές του εγκεφάλου.Αυτό σημαίνει ότι οι μητέρες που έχουν διαταραχή διάθεσης το μεταδίδουν απαραίτητα στις κόρες τους; Όχι, γιατί, όπως είπαμε, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη ασθενειών.

Ως εκ τούτου, η επιγενετική ήρθε να μας διδάξει ότι οι βιολογικές επιδράσεις συμβαδίζουν με τις περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Κάθε σύνδεσμος είναι μοναδικός

Το κλειδί για να σκεφτούμε τους συνδέσμους είναι να γνωρίζουμε πώς να επικεντρωθούμε στη μοναδικότητά τους, καθώς δεν υπάρχουν καθολικοί κανόνες και καμία συνταγή δεν μπορεί να γενικευτεί.

Οι σχέσεις χτίζονται με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να μοιραστείτε πολλές στιγμές για να γνωρίσετε και να κατανοήσετε τον εαυτό σας. Ο δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης δεν αποτελεί εξαίρεση και η δύναμή του απαιτεί τη συμμετοχή και των δύο μερών.

mama kai kori desmos isxiros 2

Η σημασία της προσκόλλησης

Η σχέση γονέων και παιδιών έχει μια πολύ σημαντική βάση στην προσκόλληση.Η έννοια της προσκόλλησης είναι μέρος μιας θεωρίας που ανέπτυξε ο John Bowlby, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα ανθρώπινα όντα έχουν την τάση να δημιουργούν συναισθηματικές σχέσεις με τους ανθρώπους, αναζητώντας εγγύτητα, ασφάλεια και στοργή.

Έτσι, η σχέση προσκόλλησης που προκύπτει στα πρώτα χρόνια της ζωής επηρεάζει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, της ασφάλειας και το κίνητρο για εξερεύνηση στα παιδιά.Η προσκόλληση επιτρέπει στα παιδιά να αισθάνονται αγάπη και προστασία και απαιτεί από τους γονείς να είναι ευαίσθητοι και διαθέσιμοι στις ανάγκες τους. Επίσης, απαιτεί να περνούν χρόνο μαζί τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η βιολογία δεν καθορίζει τα πάντα

Ενώ η βιολογία μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην παρουσία ή απουσία ορισμένων χαρακτηριστικών των παιδιών, δεν καθορίζει τα πάντα από μόνη της.
Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί ένα άτομο και η οικογένειά του επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία στη ζωή. Εξ ου και το γεγονός ότι ένα υποστηρικτικό δίκτυο χρησιμεύει ως παράγοντας προστασίας και ανθεκτικότητας για τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει μια συγκεκριμένη προδιάθεση να υποφέρουν από διαταραχές της διάθεσης.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved