Επιλόχειος Αγχώδης Διαταραχή: "Σιωπηλή για τους γύρω μας, φωνάζει μέσα μας"

  • Τι είναι η επιλόχειος αγχώδης διαταραχή;
  • Επιλόχειος αγχώδης διαταραχή Vs επιλόχειος κατάθλιψη.
  • Μαμά με περιγράφει πώς βίωσε την αγχώδη διαταραχή μετά τον τοκετό.
Επιλόχειος Αγχώδης Διαταραχή: "Σιωπηλή για τους γύρω μας, φωνάζει μέσα μας"
Instagram @terriannmichelle

Μία νέα μητέρα είναι φυσιολογικό να αισθάνεται ανησυχία και άγχος το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Όλα είναι πρωτόγνωρα και ερωτήματα όπως "Τρώει το μωρό αρκετά;", "Κοιμάται καλά;", "Και εάν πάθει κάτι", "Θα κοιμηθώ άραγε εγώ πότε ξανά;" περνούν από το μυαλό της κάθε μίας.

Κάποιες φορές όμως, τα συναισθήματα αυτά είναι πιο έντονα και αποτελούν συμπτώματα επιλόχειου αγχώδης διαταραχής ή και κατάθλιψης.

Τι είναι η Επιλόχειος Αγχώδης Διαταραχή;

Η Επιλόχειος Αγχώδης Διαταραχή είναι μία λιγότερο γνωστή διαταραχή συμπεριφοράς από την επιλόχειο κατάθλιψη, αν και τρεις με τέσσερις φορές πιο συνηθισμένη, σύμφωνα με έρευνα. Δεν είναι εύκολο να διαγνωσθεί και πολλές νέες μαμάδες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν.

Στην περίπτωση της αγχώδους διαταραχής μετά τον τοκετό, το άγχος που βιώνει η νέα μητέρα είναι πιο έντονο και διαρκές από το φυσιολογικό και το αναμενόμενο. Η ανησυχία είναι τόσο έντονη που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία της. Από τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η διαρκής ανησυχία, ο φόβος ότι θα συμβεί κάτι κακό και οι διαταραχές ύπνου. Η επιλόχειος αγχώδης διαταραχή έχει και αρκετά κοινά συμπτώματα με την επιλόχειο κατάθλιψη όπως η έντονη κόπωση, η ναυτία, το τρέμουλο και οι ταχυπαλμίες.

Επιλόχειος Αγχώδης Διαταραχή Vs Επιλόχειος κατάθλιψη

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 4.451 νέες μητέρες, έδειξε το 18% αυτών ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα που σχετίζονται με έντονο άγχος μετά τον τοκετό. Από αυτές το 35% είχε επίσης συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιλόχειος αγχώδης διαταραχή και η επιλόχειος κατάθλιψη μπορούν να συνυπάρξουν κάποιες φορές, όμως είναι πιθανό η νέα μητέρα να έχει και μόνο μία από τις δύο διαταραχές συμπεριφοράς. Άλλωστε πολλά από τα συμπτώματα είναι κοινά, όμως στην περίπτωση της επιλόχειου κατάθλιψης υπάρχει έντονο και το αίσθημα μία βαθιάς θλίψης και η νέα μητέρα είναι πιθανό να κάνει σκέψεις να βλάψει τον εαυτό της ή και το μωρό.

Μαμά περιγράφει πώς βίωσε την αγχώδη διαταραχή μετά τον τοκετό

Η Terrie Ann Michele είναι μία μητέρα τριών παιδιών. Μετά τη γέννηση του μικρότερου γιου της είχε Επιλόχειο Αγχώδη Διαταραχή και με μία ανάρτησή της περιγράφει πώς την βίωσε η ίδια.

"Δεν μπορείς να τη δεις.
Είναι αόρατη με γυμνό μάτι.
Δεν το γράφει η μπλούζα μας δίπλα στη λέξη "μαμά"
Δεν το λέμε στους ανθρώπους γύρω μας γιατί δεν θέλουμε να εξηγήσουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε καν οι ίδιες.
Όμως είναι εκεί. Όλη την ώρα. Όταν μαγειρεύουμε το βραδινό φαγητό ενώ ταυτόχρονα σιγοτραγουδάμε νανουρίσματα στο μωρό. Όταν ετοιμάζουμε ο κολατσιό, όταν βάζουμε τα παιδιά για ύπνο, όταν παίζουμε κρυφτό, όταν κάνουμε κατασκευές. Είναι πάντα εκεί.
Όμως το καταπιέζουμε λόγω του ενστίκτου επιβίωσης που έχουμε.

Και μετά, όταν κανένας δεν κοιτάζει, τότε καταρρέουμε. Όταν είμαστε μόνες μας στο αυτοκίνητο, όταν κάνουμε για πρώτη φορά ντουζ σε διάστημα μίας εβδομάδας ή όταν στο σπίτι επικρατεί η σιωπή, τα παιδιά κοιμούνται και υποτίθεται ότι κοιμόμαστε κι εμείς. Τότε είναι που κλαίμε.

Είναι σιωπηλή για τους γύρω μας, όμως φωνάζει μέσα μας. Ξέρουμε ότι οι σκέψεις μας είναι παράλογες, όμως είναι εκεί και δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε. Χαμογελάμε και προσποιούμαστε ότι είμαστε καλά γιατί πώς θα εξηγήσουμε σε κάποιον ότι μόλις το προηγούμενο βράδυ ήμασταν βέβαιες ότι κάποιος θα έπαιρνε το παιδί μας μακριά;

Το πρόβλημα με την επιλόχειο αγχώδη διαταραχή είναι ότι είναι αόρατη στους γύρω μας, όμως τόσο πραγματική σε εμάς."

agxwdis diataraxi meta ton toketo 1

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @terriannmichelle

Μέσα από το Instagram account της, η Τerrie Ann μοιράζεται συχνά σκέψεις και εμπειρίες της σχετικές με τη μητρότητα. Σε αναρτήσεις της έχει αναφερθεί στις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, αλλά και την καθημερινότητα με τρία παιδιά στο σπίτι, εκ των οποίων το ένα είναι μόλις λίγων μηνών.

Δείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει στην gallery που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved