Επτά ενδιαφέροντα facts για τη μήτρα

Η μήτρα είναι ένα θαυματουργό όργανο κι όμως γνωρίζουμε τόσα λίγα για αυτήν.

Επτά ενδιαφέροντα facts για τη μήτρα

Η μήτρα είναι ένα όργανο του γυναικείου ανθρώπινου σώματος με ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Από την εφηβεία κι έπειτα είναι συνεχώς απασχολημένη και ενώ κάθε μήνα κάνει αισθητή τη παρουσία της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, αγνοούμε πολλά πράγματα για αυτήν.

Ας δούμε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα facts για τη μήτρα που θα σας εκπλήξουν.

1. Έχει περίπου 7 εκατοστά μήκος, 5 εκατοστά πλάτος και ζυγίζει από 30 έως 50 γραμμάρια. Αυτό δηλαδή σημαίνει το μέγεθός της είναι όμοιο με το μέγεθος ενός αχλαδιού, κάτι ωστόσο που διαφέρει ανά γυναίκα.

2. Από τη σύλληψη και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μέγεθος της συνεχώς αυξάνεται. Στα τέλη του πρώτου τριμήνου έχει το μέγεθος ενός grapefruit, στα τέλη του δεύτερου τριμήνου το μέγεθος μίας παπάγιας, ενώ λίγο πριν το τοκετό το μέγεθός της είναι όμοιο με αυτό ενός καρπουζιού.

3. Η μήτρα είναι το μόνο όργανο του ανθρώπινου σώματος που μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο όργανο, τον πλακούντα.

mitra agnwsta facts 2

4. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν δηλαδή μέσα σε αυτήν μεγαλώνει το έμβρυο, μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 150 φορές το δικό της βάρος.

5. Σε κάποιες γυναίκες η μήτρα έχει σχήμα καρδιάς. Αυτή είναι η λεγόμενη δίκερη μήτρα και δεν επηρεάζει καθόλου τον κύκλο ή την έμμηνο ρύση. Περίπου 1 στις 1.000 γυναίκες έχουν δίκερη μήτρα και σύμφωνα με έρευνες, σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιθανότητες αποβολής ή πρόωρου τοκετού είναι αυξημένες.

6. Μπορεί να επηρεάσει τον οργασμό. Σε αρκετές γυναίκες, ο οργασμός προκαλείται από τον τράχηλο της μήτρας όπου η μήτρα «συναντά» τον κόλπο.

7. Κάποιες γυναίκες γεννιούνται με δύο μήτρες και άλλες με καμία. Και οι δύο περιπτώσεις είναι σπάνιες. Στην πρώτη, η μία μήτρα είναι συνήθως πιο ανεπτυγμένη από την άλλη και πολλές φορές η διάγνωση γίνεται κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης. Η ύπαρξη δύο μητρών είναι δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές στην κύηση ή προβλήματα γονιμότητας. Στη δεύτερη περίπτωση, η γυναίκα δεν έχει περίοδο και δεν μπορεί να γονιμοποιήσει.

Πηγή: health.com / smartparents.sg

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved