Κορονοϊός – έρευνα: Πώς επηρεάζει ο εμβολιασμός τη σύσταση του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα των μαμάδων που έχουν εμβολιαστεί περιέχει αντισώματα κατά του COVID-19, σύμφωνα με έρευνα.

Κορονοϊός – έρευνα: Πώς επηρεάζει ο εμβολιασμός τη σύσταση του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα που παράγουν γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού περιέχει σημαντική ποσότητα αντισωμάτων τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το βρέφος που θηλάζει, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο εμβολιασμός συνεπάγεται μία σημαντική αύξηση των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID-19, στο μητρικό γάλα. Αυτό πιθανά να σημαίνει ότι οι μητέρες που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να περάσουν την ανοσία στα βρέφη, κάτι που συνεχίζουμε να μελετάμε» αναφέρει ο Joseph Larkin III, επικεφαλής της έρευνας και συνεργάτης-καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Όταν το μωρό γεννιέται, το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένο, γεγονός που δυσκολεύει την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Επιπλέον, είναι πολύ μικρό και ο οργανισμός του αρκετά αδύναμος για να δεχτεί όλους τους τύπους των εμβολίων», εξηγεί ο Josef Neu, ένας από του καθηγητές του Πανεπιστημίου που συνυπογράφει την έρευνα.

«Σκεφτείτε το μητρικό γάλα ως ένα κουτί με πολλά και διαφορετικά εργαλεία που προετοιμάζουν το βρέφος για τη ζωή. Ο εμβολιασμός είναι ένα ακόμα εργαλείο σε αυτήν την εργαλειοθήκη, με κύριο χαρακτηριστικό και πλεονέκτημα ότι προλαμβάνει τη νόσο από κορονοϊό» αναφέρει ο Neu. «Tα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τη μητέρα και το μωρό και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο εμβολιασμού».

thilasmos ereuna emvolia

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2020 και Μαρτίου του 2021, την περίοδο δηλαδή που τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ήταν διαθέσιμα στους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21 υγειονομικοί υπάλληλοι που θήλαζαν και που δεν είχαν νοσήσει από κορονοϊό. Οι ερευνητές πήραν δείγμα από το μητρικό γάλα και το αίματος σε τρία διαφορετικά στάδια:

  • πριν τον εμβολιασμό
  • μετά την πρώτη δόση
  • μετά τη δεύτερη δόση

«Είδαμε σημαντική αύξηση στα αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, τόσο στο μητρικό γάλα, όσο και στο αίμα» αναφέρουν οι ειδικοί. Μάλιστα, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν πιο υψηλά και από αυτά που έχουν όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο οι ειδικοί να ανακαλύψουν περισσότερα για το πώς το μητρικό γάλα το οποίο περιέχει αντισώματα κατά του COVID-19 προστατεύει το βρέφος.

«Θέλουμε να δούμε εάν τα μωρά που καταναλώνουν μητρικό γάλα το οποίο περιέχει αυτά τα αντισώματα, μπορούν να αναπτύξουν μία δική τους προστασία κατά του ιού. Επιπλέον, θέλουμε να μελετήσουμε περαιτέρω και τα ίδια τα αντισώματα, όπως για παράδειγμα τη διάρκεια που έχουν στο μητρικό γάλα και πόσο αποτελεσματικά είναι στην αντιμετώπιση του ιού.»

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Children’s Miracle Network και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Breastfeeding Medicine.

Πηγή: sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved