Πέντε παράξενα πράγματα που κανείς δεν σας λέει για το θηλασμό

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν θηλάζετε και δεν είναι όλα γνωστά.

Πέντε παράξενα πράγματα που κανείς δεν σας λέει για το θηλασμό

Τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία της μητέρας και του μωρού είναι πολλαπλά και σημαντικά.

Πολυάριθμες μελέτες επισημαίνουν τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού και την αναγκαιότητα να θηλάζουν οι μητέρες τα μωρά τους από τις πρώτες ώρες της γέννησής τους.

Όμως, ακόμα κι αν έχετε διαβάσει αρκετά για τον θηλασμό, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν γνωρίζετε. Ποια είναι αυτά;

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού σας

Τα μωρά τρώνε περίπου την ίδια ποσότητα μητρικού γάλακτος από την ημέρα της γέννησής τους έως την ηλικία των 6 μηνών, όταν οι μητέρες συνήθως εισάγουν τις στερεές τροφές. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται ένα μωρό από το γάλα της μητέρας του αλλάζει σε καθημερινή - αν όχι ωριαία - βάση.

Είναι εκπληκτικό ότι το σώμα της μητέρας μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες αλλάζοντας τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος.

Για παράδειγμα, το γάλα που παράγεται κατά τη διάρκεια των ωρών ύπνου περιέχει υψηλότερα επίπεδα νουκλεοτιδίων, τα οποία πιστεύεται ότι προκαλούν ύπνο στα βρέφη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience.

thilasmos

Ο θηλασμός ηρεμεί την μητέρα

Όλοι έχουμε ακούσει τους τρόπους με τους οποίους ο θηλασμός ωφελεί το μωρό, αλλά τα οφέλη για την μητέρα δεν είναι τόσο γνωστά.

Για παράδειγμα ο θηλασμός πιστεύεται ότι έχει ηρεμιστική επίδραση στη μητέρα. Τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης που προκαλούνται από το θηλασμό εκτιμάται ότι μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό σε πολλές μητέρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Breastfeeding Medicine.

Οι περισσότερες μαμάδες έχουν ένα “τεμπέλικο” στήθος

Είναι γεγονός ότι αρκετές μαμάδες δεν έχουν αυξημένη παραγωγή γάλακτος από το ένα στήθος. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι αιτίες της χαμηλότερης παραγωγής γάλακτος από τη μία πλευρά μπορούν να αποδοθούν σε οτιδήποτε, από φυσιολογικές ανατομικές διαφορές έως στο ίδιο το μωρό που προτιμά το ένα στήθος περισσότερο από το άλλο.

Το στήθος των μαμάδων είναι η καλύτερη πηγή θερμότητας για τα νεογέννητα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Birth δείχνει ότι στο στήθος παίζει πραγματικά σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας των νεογνών. Η θερμοκρασίας του στήθους της μητέρας αυξάνεται σημαντικά αφού ακουμπήσει επάνω του το νεογέννητο. Η επαφή δέρμα με δέρμα γενικότερα, βοηθά πολλαπλώς το μωρό να προσαρμοστεί από την κοιλιά της μητέρας του στην εξωμήτρια ζωή.

thilasmos nea mama 2

Το μητρικό γάλα καταπολεμά τους ιούς

Θηλάζοντας το παιδί σας, δεν του παρέχετε απλώς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά βοηθάτε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο αντισώματα για τα βακτήρια και τους ιούς στους οποίους έχετε εκτεθεί.

Ακόμα κι αν έχετε κρυολόγημα, μη σταματήσετε να ταΐζετε το μωρό σας! Το σώμα σας θα δημιουργήσει και θα μεταδώσει αντισώματα ειδικά για αυτόν τον ιό, σύμφωνα με τη La Leche League. Φροντίστε τον εαυτό σας, ξεκουραστείτε και μείνετε ενυδατωμένες.

Πηγή:healthyway.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved