Tips για μαμάδες: Πώς αποθηκεύονται και διατηρούνται οι σπιτικές μαρμελάδες

Πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο η σπιτική μαρμελάδα;

Tips για μαμάδες: Πώς αποθηκεύονται και διατηρούνται οι σπιτικές μαρμελάδες
pexels.com

Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να φτιάξετε σπιτικές μαρμελάδες λόγω της μεγάλης ποικιλίας φρούτων. Επίσης, είναι πιο γλυκά κι έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Πώς αποθηκεύονται και διατηρούνται οι σπιτικές μαρμελάδες

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι ιδανικά για μαρμελάδα καθώς ωριμάζουν γρήγορα όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν όλα τα φρούτα που σας αρέσουν.Σε πολλές μαρμελάδες μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακόμα και τις φλούδες τους ( π.χ. νεκταρίνια) ενώ αν επιλέξετε το ροδάκινο ή τα μήλα, προτιμότερο είναι τα καθαρίσετε πριν τα βράσετε.

marmelada

φώτο: pexels.com / Markus Spiske

Μαρμελάδα: Προετοιμασία

Αφού πλύνετε καλά τα φρούτα, κόψτε τα σε κομμάτια και βράστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό. Η συνιστώμενη αναλογία ζάχαρης είναι 1 φλιτζάνι ζάχαρη για κάθε 2 φλιτζάνια φρούτων . Βέβαια εξαρτάται από την γλυκύτητα ή όχι των φρούτων αλλά και πώς σας αρέσει ως γεύση ( γλυκιά, γλυκόξινημ κ.ο.κ.). Επίσης, αντί για ζάχαρη μπορείτε να επιλέξετε μέλι . Σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα πρέπει να είναι λιγότερη καθώς είναι πιο γλυκό. Η κανέλα, ο βασιλικός, το κονιάκ δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση αλλά και άρωμα στις μαρμελάδες σας όπως και η φέτα λεμονιού.

Μαρμελάδα: Βράσιμο

Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε την μαρμελάδα ποικίλλει ανάλογα με το σκεύος, την ωριμότητα και την περιεκτικότητα σε υγρασία του φρούτου, τη ζάχαρη που έχετε χρησιμοποιήσει. Η μαρμελάδα δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα υγρή ούτε να πήξει αρκετά. Ένας εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε αν είναι έτοιμη, είναι όταν την ανακατεύετε να σχηματίζεται μια γραμμή που αφήνει η σπάτουλα και στη συνέχεια να κλείνει.

marmelada1

φώτο: pexels.com / cottonbro

Μαρμελάδα: Αποθήκευση

Τα γυάλινα βάζα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε τη μαρμελάδα. Πλένετε καλά τα βάζα και τα αφήνετε να στεγνώσουν τελείως. Στη συνέχεια τα τοποθετείτε στο φούρνο πάνω στη σχάρα ανάποδα μαζί με τα καπάκια τους για τουλάχιστον 15 λεπτά ( θερμοκρασία περίπου 100 C).

Tα βγάζετε προσεκτικά και τα γεμίζετε με τη ζεστή μαρμελάδα. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να παραγεμίζετε τα βάζα. Κλείνετε με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζετε. Τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύετε στο ντουλάπι ή το ψυγείο.

Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να αποθηκεύσετε τη μαρμελάδα στα βάζα και στη συνέχεια τα βάλετε σε βραστό νερό μέχρι να ακούσετε το χαρακτηριστικό ήχο του αεροστεγούς κλεισίματος .

Μαρμελάδα: Πόσο χρόνο διατηρείται

Η ζάχαρη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μαρμελάδας καθώς δρα και ως συντηρητικό. Εφόσον δεν ανοίξετε τη μαρμελάδα και δεν παίρνει από το καπάκι αέρα, μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια όταν φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μόλις την ανοίξετε φυλάξτε τη στο ψυγείο για έως και τρεις μήνες.

Πηγές: washingtonpost.com/ iamcountryside.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved