Διατροφή μετά τον τοκετό: Αυτές οι τροφές θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας

Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό;

Διατροφή μετά τον τοκετό: Αυτές οι τροφές θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας

Δεν είναι περίεργο να νιώθετε πεσμένη τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το σώμα σας αναρρώνει από τον τοκετό και παράλληλα έχετε να διαχειριστείτε τις αλλαγές στις ορμόνες σας και να προσαρμοστείτε σε μία νέα καθημερινότητα με το νεογέννητο μωρό. Όλα αυτά σας προκαλούν άγχος και κούραση που σας καταβάλλουν.

Το διάστημα αυτό, όσο πιεσμένο κι αν σας φαίνεται από άποψη χρόνου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας και τη διατροφή σας. Το διαιτολόγιό σας πρέπει να περιλαμβάνει συχνά γεύματα και τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, κάποιες από τις οποίες θα τονώσουν και τη διάθεσή σας.

Οι τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας την ιδιαίτερη αυτή περίοδο είναι:

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τροφές που περιέχουν καλά λιπαρά ωμέγα-3 είναι σημαντικό κομμάτι μία υγιεινής διατροφής. Βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Κάποιες μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση τέτοιων τροφών σχετίζεται και με τα μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.

Ο παιδίατρος James Sears, συγγραφέας του βιβλίου The Baby Cook, συμβουλεύει τις νέες μητέρα να τρώνε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά ωμέγα-3, όπως είναι ο σολομός και οι ξηροί καρποί, καθώς σύμφωνα με τον ειδικό βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη διάθεση. Το Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει οι γυναίκες να καταναλώνουν 1,1 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών την ημέρα και οι θηλάζουσες λίγο παραπάνω, πιο συγκεκριμένα 1,3 γραμμάρια.

amugdala

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι σημαντικό να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, συμβουλεύει η Shoshana Bennett ψυχολόγος που εξειδικεύεται στην επιλόχεια κατάθλιψη των γυναικών. Καταναλώνοντας μικρές ποσότητες τροφών που περιέχουν πρωτεΐνη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνετε τις πιθανότητες για εναλλαγές στη διάθεσή σας. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι τα αυγά, τα πουλερικά, το γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μαύρη σοκολάτα

"Εάν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα" συμβουλεύει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Jo Ann Hattner. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεση.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνες

Η έλλειψη βιταμινών και σιδήρου προκαλεί έντονη κούραση και κόπωση. Για αυτό μην ξεχνάτε να καταναλώνετε μπόλικα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες, σίδηρο και πληθώρα ακόμα θρεπτικών συστατικών τα οποία θα σας δόσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε.

extra tip: Μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά. Η αφυδάτωση προκαλεί επίσης κούραση και έντονη κόπωση, συνεπώς είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα σας και ιδιαίτερα πριν και μετά τον θηλασμό.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved