Tips για μαμάδες: Πώς να καθαρίσετε τις ξύλινες κουτάλες χωρίς να φθαρούν

Αν χρησιμοποιείτε ξύλινες κουτάλες στο μαγείρεμα, δείτε πώς θα τις καθαρίσετε αποτελεσματικά.

Tips για μαμάδες: Πώς να καθαρίσετε τις ξύλινες κουτάλες  χωρίς να φθαρούν
pexels.com / Aphiwat chuangchoem

Τα οικιακά σκεύη από ξύλο για να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα σε σχέση με άλλα είδη κουζίνας .Τόσο οι ξύλινες κουτάλες που είναι ιδιαίτερα πρακτικές όσο και οι ξύλινες σανίδες κοπής για να παραμείνουν σαν καινούριες, θα πρέπει να πλένονται και να συντηρούνται σωστά.

Ειδικότερα:

Μην πλένετε τις ξύλινες κουτάλες στο πλυντήριο πιάτων

Είναι ίσως από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες: τοποθετούν τις ξύλινες κουτάλες στο πλυντήριο πιάτων, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο απολυμαίνονται καλύτερα. Όμως, η θερμότητα, τα απορρυπαντικά και η σκληρότητα του νερού προκαλούν ρωγμές ή σχισμές στις ξύλινες κουτάλες καταστρέφοντάς τες.

Πλύσιμο στο χέρι με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων

Για να καθαρίσετε τα ξύλινα σκεύη σας και κυρίως τις κουτάλες, απλώς χρησιμοποιείστε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι για να αφαιρέσει τα υπολείμματα τροφίμων.

ksilini koutala

Σκουπίστε την υπερβολική υγρασία με μια πετσέτα

Μετά το πλύσιμο, αφαιρέστε την υγρασία με μια καθαρή πετσέτα. Με αυτό τον τρόπο η υγρασία δεν απορροφάται από το ξύλο κι έτσι δεν προκαλείται διόγκωσή του που επιταχύνει τη ρωγμή.

Αφήστε τις κουτάλες να στεγνώσουν καλά

Αφού πλύνετε και μετά σκουπίστε τις ξύλινες κουτάλες, αφήστε τις να στεγνώσουν καλά. Διαφορετικά, σταγονίδια νερού που είναι παγιδευμένα σε κενά στο ξύλο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές στην κουτάλα και να σπάσει σε διάφορα σημεία. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα ξύλινα σκεύη έχουν στεγνώσει πλήρως πριν τα τοποθετήσετε στη θέση τους.

Μην αφήνετε τις κουτάλες να μουλιάσουν

Μετά το μαγείρεμα, μερικές φορές αφήνετε τις κουτάλες να μουλιάσουν ώστε να καθαρίζονται πιο εύκολα. Με αυτό τον τρόπο όμως επιταχύνετε τη φθορά του ξύλου αλλά και την ανάπτυξη βακτηρίων. Άρα καλό είναι να πλένετε πάντα τα ξύλινα σκεύη σας μετά τη χρήση τους.

Διατηρήστε τα σε άριστη κατάσταση με ορυκτέλαιο

Για να διατηρήσετε τα ξύλινα σκεύη σας λαμπερά και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, περίπου μία φορά το μήνα τρίψτε τα με ορυκτέλαιο. Αυτά τα έλαια που είναι ασφαλή για τα τρόφιμα απορροφούνται γρήγορα από το ξύλο και βοηθούν τα σκεύη να απωθούν καλύτερα το νερό και να διατηρούν τη φυσική τους ζωντάνια, ακόμη και με παρατεταμένη χρήση.

Πηγή:themanual.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved