Θηλασμός: Όσα θες να ξέρεις για ένα καλύτερο ξεκίνημα!

Ο θηλασμός πέρα από τα σημαντικά διατροφικά του οφέλη, είναι αγάπη, χαρά και ευκαιρία σύνδεσης για κάθε δυάδα μητέρας βρέφους!

Θηλασμός: Όσα θες να ξέρεις για ένα καλύτερο ξεκίνημα!

Γράφει η Φωτεινή Τσολάτη, Μαία - Σύμβουλος Θηλασμού

Όμως, το «ταξίδι» του θηλασμού μπορεί να μην είναι πάντα στρωμένο με ροδοπέταλα. Ειδικά στο ξεκίνημα ενδέχεται να έρθεις αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα, όπως ο πόνος ή ο τραυματισμός των θηλών. Οι τραυματισμένες θηλές αποτελούν τη σημαντικότερη πύλη εισόδου και αποικισμού του στήθους από μικρόβια, με πιθανή συνέπεια την πρόκληση λοιμώξεων, όπως είναι η μαστίτιδα. Συχνά, ο πόνος και το αίσθημα ανεπάρκειας μπορεί να σε κάνουν να σκεφτείς να τα παρατήσεις! Όμως, να θυμάσαι ότι στον θηλασμό σχεδόν κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο. Με τη σωστή υποστήριξη μπορείς να τα καταφέρεις!

  • Ζήτα βοήθεια

Ζήτα στη μαία σου ή σε έναν επαγγελματία υγείας με γνώσεις σε θέματα μητρικού θηλασμού να σε καθοδηγήσει σωστά. Ακόμη και αν έλαβες προγεννητικά επαρκή ενημέρωση για τον θηλασμό, μη διστάσεις να ζητήσεις υποστήριξη, όταν κληθείς να κάνεις τη θεωρία πράξη. Ένα καλύτερο ξεκίνημα στον θηλασμό, θέτει σίγουρα τις πιο στέρεες βάσεις για την επιτυχή συνέχιση του!

  • Μην επιτρέψεις στον πόνο να γίνει εμπόδιο!

O πόνος της θηλής οφείλεται κυρίως στη λανθασμένη προσκόλληση του βρέφους στο στήθος της μητέρας και μπορεί να συνοδεύεται συχνά από δερματικές αλλοιώσεις ή τραυματισμούς. Τι μπορείς να κάνεις; Καταρχάς, βελτίωσε την τεχνική σου στον θηλασμό! Φρόντισε το μωρό σου να τοποθετηθεί σωστά στο στήθος, ώστε να μη θηλάζει τη θηλή αλλά τη θηλαία άλω. Δεύτερον, εφάρμοσε πάνω στην ερεθισμένη θηλή τα εμποτισμένα επιθέματα Multi-Mam Compresses. Πρόκειται για το πλέον εξελιγμένο προϊόν εντατικής θεραπείας για τις επώδυνες θηλές. Αυτά τα επιθέματα θα σε βοηθήσουν πραγματικά πολύ, καθώς θα σε ανακουφίσουν άμεσα από τον πόνο στις θηλές! Και η ανακούφιση είναι το «άλφα και το ωμέγα» για να μπορέσεις να συνεχίζεις να θηλάσεις. Το Multi-Mam Compresses υποστηρίζει ταυτόχρονα τη φυσική διαδικασία επούλωσης, βελτιστοποιεί την κατάσταση της περιοχής των θηλών και εξουδετερώνει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Tο gel των επιθεμάτων είναι φυσικό και ασφαλές, οπότε δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί πριν από τον θηλασμό. Βασίζεται σε ένα φυτικό σύμπλοκο που έχει τη μοναδική ιδιότητα να εμποδίζει την προσκόλληση των βλαβερών βακτηρίων στους ιστούς. Είναι επομένως εξαιρετική ιδέα να το συμπεριλάβεις στην τσάντα του μαιευτηρίου, καθώς θα σε σώσει από πολλές δύσκολές καταστάσεις!

Για τη φροντίδα των ξηρών ή ευαίσθητων θηλών και την πρόληψη ανάπτυξης ραγάδων μπορείς να δοκιμάσεις είτε μια υψηλής καθαρότητας, φυσική λανολίνη χωρίς πρόσθετα ή εναλλακτικά ένα φυτικό προϊόν που συμπληρώνει τη φυσική λίπανση του δέρματος της θηλής.

  • Θήλασε ανεμπόδιστα, χωρίς ρολόι και άκαμπτους περιορισμούς!

Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό, και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο το καλύτερο! Το τακτικό άδειασμα του στήθους που επιτυγχάνεται με συχνούς θηλασμούς από την πρώτη κιόλας ώρα μετά τον τοκετό, προλαμβάνει την υπερφόρτωση του στήθους και είναι απαραίτητο για την επιτυχή εδραίωση του θηλασμού. Δώστε προτεραιότητα στα σημάδια πείνας του μωρού σας και όχι στο ρολόι σας. Αν το μωρό αφήσει το στήθος ή κοιμηθεί πάνω στο μαστό, μάλλον έχει χορτάσει!

  • Νιώσε άνετα στον θηλασμό

Φτιάξε μια χαλαρή ατμόσφαιρα! Βρες το πιο άνετο σημείο στο σπίτι όπως στο κρεβάτι, στον καναπέ ή σε μια πολυθρόνα θηλασμού στο βρεφικό δωμάτιο και φτιάξε τη δική σας γωνίτσα θηλασμού. Αν θηλάζεις καθιστή, μπορείς να βάλεις ένα μαξιλάρι στα πόδια σου για να ακουμπάει το μωρό και έτσι να έρθει πιο κοντά στο στήθος σου. Ειδικά, το πρώτο διάστημα μπορεί να σε βολέψουν και τα μαξιλάρια θηλασμού.

Κλείνοντας θα έλεγα ότι αξίζει να το προσπαθήσεις! Ο θηλασμός χρειάζεται σίγουρα αφοσίωση, επιμονή και υπομονή. Δίνει όμως ένα ξεχωριστό αίσθημα πλήρωσης και ανείπωτης χαράς που σίγουρα θα σε αποζημιώσει!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved