«Έκανα τον γιο μου στα 46 - Στη μητρότητα δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά η αφοσίωση»

Μία μαμά περιγράφει τη δική της εμπειρία στην μητρότητα.

«Έκανα τον γιο μου στα 46 - Στη μητρότητα δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά η αφοσίωση»

Την ερχόμενη Κυριακή είναι η Γιορτή της Μητέρας, μία ημέρα αφιερωμένη στις απανταχού μητέρες, κάθε ηλικίας. Η κάθε μία έχει τη δική της ιστορία, και αυτό είναι η απόδειξη ότι η μητρότητα έχει πολλές διαστάσεις και η κάθε μία είναι μοναδική και ξεχωριστή.

Η Feliz είναι μία μητέρα που ζει με την οικογένειά της στην Ελβετία. Σήμερα είναι 49 ετών και δυόμιση χρόνια πριν έγινε για πρώτη φορά μαμά με τη γέννηση του γιου της.

Σε συνέντευξή της στο motherstories.com αναφέρει ότι η απόφαση να αποκτήσει ένα παιδί ήρθε περίπου εννέα χρόνια πριν, όταν δηλαδή ήταν 40 ετών. Μέχρι και την ηλικία των 36, ζούσε μόνιμα στην Νέα Υόρκη και μέχρι τότε, η δημιουργία οικογένειας δεν αποτελούσε προτεραιότητα για αυτήν. Όπως εκμυστηρεύτηκε, εκείνο το διάστημα πιο σημαντικό για εκείνη ήταν να πατήσει γερά στα πόδια της και να δουλέψει.

Το 2005 συνάντησε τον άντρα που μετέπειτα παντρεύτηκε και μετά από μερικά χρόνια αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Ο δρόμος όμως δεν ήταν εύκολος.

"Στην αρχή πίστευα ότι δεν θα ήταν δύσκολο να μείνω έγκυος. Πάντα πρόσεχα τη διατροφή μου, το βάρος μου, γυμναζόμουν και δεν είχα κακές συνήθειες. Την πρώτη φορά που έμεινα έγκυος ήμουν περίπου 40 ετών. Όταν ήμουν 3 μηνών έγκυος και μόλις είχαμε ξεκινήσει με τον σύζυγό μου να κάνουμε όνειρα, απέβαλα. Δεν ήτανε εύκολο και όλο εκείνο το διάστημα ο σύζυγός μου ήταν δίπλα μου.

Δεν εγκαταλείψαμε τις προσπάθειες, μετά όμως την 3η αποβολή αποφασίσαμε να ζητήσουμε βοήθεια."

Ακολούθησε μία αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση, στη συνέχεια όμως, στην επόμενη προσπάθεια, η επιθυμία της Feliz και του συζύγου της έγινε πραγματικότητα. Ο γιος γεννήθηκε λίγους μήνες μετά και σήμερα απολαμβάνει την κάθε στιγμή μαζί του.

"Έχω ακούσει διάφορα σχόλια για την ηλικία μου. Πριν καν μπω στα 40 με ρωτούσαν "δεν θέλετε παιδιά με τον σύζυγό σου;". Άλλοι είχα ακούσει να λένε ότι δεν είναι υγιές για μία γυναίκα να κάνει παιδί κοντά στα 50. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και τα 36 μου ζούσα στη Νέα Υόρκη και η δημιουργία οικογένειας δεν είναι απαραίτητα προτεραιότητα."

"Οι γυναίκες της ηλικίας μου πάντως έχουν μία πιο λεπτή άποψη περί μητρότητας, παιδιών και γενικά της ζωής. Αυτό που πιστεύω είναι ότι στη μητρότητα δεν μετράει η ηλικία, αλλά η δύναμη και η αφοσίωση".

Όσο για το πόσο διαφορετικό είναι να κάνεις ένα παιδί στα 46 σε σχέση για παράδειγμα με τα 36, η Feliz αναφέρει:

"Σίγουρα θα είχα ανακάμψει πιο γρήγορα μετά τη γέννα. Επίσης πολλές φορές σκέφτομαι ότι θα ήθελα πολύ να είχα νωρίτερα μαζί μου αυτό το παιδί που φέρνει τόση ομορφιά και χαρά στη ζωή μου. Τελικά όμως δεν ήμουν έτοιμη στα 36 μου χρόνια κι έπρεπε να φτάσω εδώ που είμαι τώρα. Είμαι ευγνώμων για αυτό".

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved