«Όταν κοιμάται το μωρό, να κοιμάσαι κι εσύ»: Γιατί είναι αδύνατον να εφαρμόσεις αυτή τη συμβουλή

Είναι η συμβουλή που άκουσες περισσότερο κατά τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης σου: «Όποτε κοιμάται το μωρό, να κοιμάσαι κι εσύ», σου είπαν και οι μαίες στο μαιευτήριο, τις πρώτες μέρες με το μωράκι σου.

«Όταν κοιμάται το μωρό, να κοιμάσαι κι εσύ»: Γιατί είναι αδύνατον να εφαρμόσεις αυτή τη συμβουλή

Μπορεί, πράγματι, αυτό να ίσχυε τις 2-3 ημέρες που πέρασες εκεί και, πιθανότατα, για να το λένε όλοι «κάτι θα ξέρουν». Όμως, όπως διαπίστωσες και μόνη σου, η εφαρμογή αυτής της συμβουλής δεν είναι καθόλου αυτονόητη ή απλή υπόθεση…

Το «τρίπτυχο» της καθημερινότητας με ένα νεογέννητο

Τι χρειάζεται ένα νεογέννητο: Τα απλά και βασικά – αυτό νόμιζες πριν γεννηθεί. Χρειάζεται λοιπόν φαγητό, χρειάζεται ύπνο και χρειάζεται να αλλάζεις την πάνα του πολύ συχνά. Πόσο απλή μοιάζει αυτή η διαδικασία…

Και πόσο απέχει από την πραγματικότητα, όμως! Διότι το μωρό μπορεί να μην τα καταφέρνει πολύ καλά με το μπουκάλι του ή με τον θηλασμό τις πρώτες μέρες και να χρειάζεται πολλή επιμονή και υπομονή για να φάει σωστά. Μπορεί ο ύπνος του να είναι ανήσυχος και να ξυπνάει πολύ συχνά και να χρειάζεται την αγκαλιά της μανούλας για να ηρεμήσει… Μπορεί την ώρα που αλλάζεις την πάνα, να συμβεί ατύχημα, να λερωθεί και το μωρό και η αλλαξιέρα του, η πετσετούλα του, το εσώρουχο και το φορμάκι του και να χρειάζεται αμέσως μόλις αλλάξεις το μωράκι σου, να πλύνεις τα λερωμένα ρουχαλάκια του…

Κι όλα αυτά δεν είναι οι «εξαιρέσεις», αλλά ο κανόνας, όπως θα έχεις ήδη καταλάβει!

mama upnos 2

Η νέα μαμά και ο «ελεύθερος χρόνος»

Ξεπερνώντας όλα αυτά, ας θεωρήσουμε δεδομένο πως πράγματι, ο ελεύθερος χρόνος μιας νέας μαμάς ταυτίζεται με τις ώρες που κοιμάται το μωράκι της – όταν κοιμάται ήρεμα. Τότε -υποτίθεται πως- κι εσύ ως νέα μαμά, θα πρέπει να ξεκουράζεσαι. Μόνο που, όπως ίσως κατάλαβες από όσα είπαμε νωρίτερα, αυτός ο χρόνος είναι που έχεις στη διάθεσή σου και για να φροντίσεις όλα τα υπόλοιπα που περνούν από τα χεράκια σου: Να μαγειρέψεις φαγητό, να ασχοληθείς με τα βρώμικα ή τα πλυμένα ρούχα, με όλες τις υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού και επιπλέον, να κάνεις κι εσύ μπάνιο, να επικοινωνήσεις με κάποιον, να απολαύσεις έναν καφέ με ηρεμία… Επειδή όμως ναι μεν τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα, αλλά με πολλά, με πάρα πολλά, διαλείμματα, ο χρόνος πολύ απλά, ποτέ δεν είναι αρκετός!

Είναι επίσης αλήθεια πως τις περισσότερες φορές αυτός που μπαίνει τελευταίος σε σειρά προτεραιότητας, ειδικά μέσα στην ημέρα, είναι ο ύπνος. Προτιμάς εκείνες τις ώρες που το μωράκι σου ηρεμεί, να κάνεις όλα εκείνα που «μαζεύονται», ώστε να είσαι πιο ήρεμη, παρά να ξεκουραστείς. «Θα ξεκουραστείς το βράδυ», σκέφτεσαι συνήθως και πράγματι, ίσως το βράδυ καταφέρεις να κοιμηθείς ένα δίωρο «σερί»…

Οι μαμάδες και ο ύπνος

Το τι συμβαίνει πραγματικά με τις νέες μητέρες και τον ύπνο το αποτυπώνει πλήρως και με τον καλύτερο τρόπο η έρευνα «MummyMe-Time» που έγινε από τη Fisher-Price και στην οποία απάντησαν 1000 μαμάδες στην Ελλάδα. Οι 8 στις 10 (82%) απάντησαν πως αυτό που τους λείπει περισσότερο από την ώρα που έγιναν μητέρες και μετά, είναι ο ύπνος και η ξεκούραση. Αντίθετα, όμως, ο ύπνος δεν είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν όταν βρουν λίγο χρόνο για εκείνες, καθώς όπως απάντησαν, προτιμούν:

  • Να δουν τηλεόραση (48%)
  • Να περιηγηθούν στα socialmedia (47%)
  • Να ακούσουν μουσική (45%)
  • Να πιουν έναν καφέ ή τσάι (42%)
  • Να διαβάσουν ένα βιβλίο (42%),

ενώ ο ύπνος έρχεται μόλις στη 13η θέση της λίστας, με ποσοστό 35%, μετά από το μπάνιο, την άσκηση, τα τηλεφωνήματα με φίλους και άλλα.

mama upnos 3

Τα παιδιά μεγαλώνουν, ο ύπνος λιγοστεύει

Μια πραγματικότητα που μπορεί να μην σου είπαν στο μαιευτήριο, αλλά ίσως έπρεπε να υποψιαστείς καθώς επέμεναν τόσο πολύ σ’ εκείνη τη συμβουλή που λέει πως πρέπει και η μαμά να κοιμάται όποτε κοιμάται το νεογέννητο, είναι πως όσο μεγαλώνει το μωράκι σου, τόσο λιγοστεύει κι ο δικός σου ύπνος… Εκτός λοιπόν κι αν είσαι σούπερ τυχερή μαμά που το μωρό σου κοιμάται 12ωρο σερί τη νύχτα και καμιά ωρίτσα μέσα στην ημέρα, τότε να είσαι προετοιμασμένη για ακόμα λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνει. Πολύ απλά, μαζί με το μωράκι σου μεγαλώνουν και οι ανάγκες του και κανείς δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του καλύτερα από τη μαμά.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να γνωρίζεις καλά τι θα διευκολύνει την καθημερινότητά σου – δηλαδή, κατά βάση, τι θα κρατήσει το μωράκι σου ήρεμο, ώστε να μπορέσεις κι εσύ να χαλαρώσεις. Τα παιχνίδια του μωρού σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Η Fisher-Price δημιουργεί για το μωρό σου παιχνίδια και αντικείμενα που θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να ικανοποιήσεις την περιέργειά του για τον κόσμο, αλλά και να είσαι εσύ πιο ήρεμη και χαλαρή, καθώς αξιοποιούν στο έπακρο τη βοήθεια της τεχνολογίας. Τι θα έλεγες να είχες για το μωράκι σου ένα ριλάξ του οποίου τη δόνηση, τον ρυθμό κίνησης και τα τραγουδάκια, θα μπορούσες να «πειράξεις» από το κινητό σου τηλέφωνο, χωρίς καν να μπεις στο οπτικό πεδίο του μικρού; Ή αν το αγαπημένο του λούτρινο έπαιζε μουσική και ρύθμιζε τον φωτισμό ανάλογα με όσα εσύ προτιμάς και πάλι με απλές κινήσεις από το κινητό σου; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις λειτουργίες της τεχνολογίας Smart Connect™ που φέρνει την ευκολία της εξατομικευμένης εμπειρίας χαλάρωσης στα χέρια σου!

ipnos2

Αν δεν θέλεις λοιπόν να καταρρεύσεις, να λειτουργείς με ένα διαρκές… jet lag, εξαντλημένη και κατάκοπη, τώρα είναι η ώρα να θέσεις τα όριά σου και να κερδίσεις και πάλι τον δικό σου χρόνο. Για να κοιμηθείς, να χαζέψεις, να διαβάσεις, να επικοινωνήσεις και κυρίως για να κοιμηθείς, χρειάζεται και πρέπει να ακούσεις το σώμα σου και να του δώσεις ό,τι χρειάζεται: Λίγο περισσότερο, λίγο καλύτερο ύπνο!

Για περισσότερα Sleep Tight Mom άρθρα πατήστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved