5+1 μαμαδίστικα μυστικά για να σας πετύχουν τα πασχαλινά τσουρέκια

Πώς θα φτιάξετε φέτος τα πιο νόστιμα, μυρωδάτα και αφράτα τσουρέκια;

5+1 μαμαδίστικα μυστικά για να σας πετύχουν τα πασχαλινά τσουρέκια

Το Πάσχα τα τσουρέκια είναι must. Τα φτιάχνουμε συνήθως τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα τρώμε από την Κυριακή του Πάσχα κι έπειτα, όταν τελειώσει η περίοδος της νηστείας.

Οι συνταγές και οι παραλλαγές τους είναι πολλές. Όποια συνταγή κι αν ακολουθήσετε ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα tips για να βγουν αφράτα και με μαστιχωτή υφή. Ποια είναι αυτά;

Χρησιμοποιήστε το σωστό αλεύρι

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το κατάλληλο αλεύρι για τσουρέκια είναι αυτό που βρίσκουμε στην αγορά ως "αλεύρι για τσουρέκια". Έχει περισσότερη γλουτένη, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι αυτό που θα κάνει τη ζύμη πιο ελαστική και θα βοηθήσει τα τσουρέκια σας να φουσκώσουν περισσότερο αποκτώντας παράλληλα την σωστή υφή.

Δώστε προσοχή στα υλικά

Εάν κάτι χαρακτηρίζει τα τσουρέκια αυτό είναι η πλούσια γεύση και η μυρωδιά τους. Οι περισσότερες συνταγές έχουν μαστίχα, μαχλέπι, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού, συνεπώς πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε αυτά τα υλικά για να είναι ακόμα γευστικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα της μαστίχας που θα βάλετε, καθώς λίγο να σας ξεφύγει θα δώσει μία πικρή επίγευση στα τσουρέκια σας.

bigstock Easter Pastries Challah Rabb 355817009

Ζύμωμα με το χέρι

Καλά τα μίξερ, αλλά σαν το ζύμωμα στο χέρι δεν έχει. Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε το μίξερ για ευκολία, ζυμώστε με το χέρι για μερικά λεπτά πριν αφήσετε τη ζύμη σας να "ξεκουραστεί". Το ζύμωμα με το χέρι θα κάνει τα τσουρέκια πιο αφράτα και με περισσότερες ίνες.

Αφήστε τη μαγιά να δράσει και τη ζύμη να ξεκουραστεί

Τα τσουρέκια θέλουν το χρόνο τους κι αν θέλουμε να πετύχουν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Αφήστε τη μαγιά να δράσει, ακόμα κι αν χρειαστεί περισσότερη ώρα από όση λέει η συνταγή και τη ζύμη να ξεκουραστεί, μέχρι να διπλασιαστεί. Αφού πλέξετε τα τσουρέκια και πριν τα βάλετε στον φούρνο, χρειάζεται και πάλι χρόνος για να φουσκώσει ακόμα περισσότερο η ζύμη

Μην χρησιμοποιείτε αλεύρι στο ζύμωμα

Η ζύμη του τσουρεκιού δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού ή των μπισκότων. Πρέπει να είναι μαλακή, να πιάνεται με δυσκολία και ποτέ δε χρησιμοποιούμε αλεύρι για το ζύμωμα, διαφορετικά τα τσουρέκια θα βγουν σκληρά και με πιο ψωμένια υφή.

Μην ανοίξετε τον φούρνο κατά το ψήσιμο

Αυτός είναι γενικός κανόνας για ό,τι βάζουμε στον φούρνο και πρέπει να φουσκώσει. Κάντε υπομονή και ανοίξετε τον φούρνο μόνο όταν έχει περάσει η ώρα που αναγράφετε στη συνταγή σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved