Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις γυναίκες

Τα στοιχεία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις γυναίκες

Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής, με συνέπεια την οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών που κερδήθηκαν με κόπο.

Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2021 για την ισότητα των φύλων π αντίκτυπος του κορονοιού στις γυναίκες είναι μεγάλος.

Τα κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας

Για παράδειγμα, ο αριθμός των αναφορών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 32 % κατά την πρώτη εβδομάδα του περιορισμού της κυκλοφορίας και στη Λιθουανία κατά 20 % κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Η Ιρλανδία κατέγραψε πενταπλάσια αύξηση στις αγωγές ενδοοικογενειακής βίας και οι ισπανικές αρχές ανέφεραν αύξηση των κλήσεων κατά 18 % κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του εγκλεισμού.

Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το 76 % των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας και το 86 % των εργαζομένων στον τομέα της προσωπικής φροντίδας στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας είναι γυναίκες. Με την πανδημία, οι γυναίκες στους τομείς αυτούς σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση του φόρτου εργασίας, των κινδύνων για την υγεία και των προκλήσεων για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

ginaika kai pandimia

Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία

Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση (λιανικό εμπόριο, φιλοξενία, φροντίδα και οικιακή εργασία), επειδή οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Οι γυναίκες αντιμετώπισαν επίσης περισσότερες δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της μερικής ανάκαμψης το περασμένο καλοκαίρι του 2020, όταν τα ποσοστά απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 1,4 % για τους άνδρες αλλά μόνο κατά 0,8 % για τις γυναίκες μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2020.

Οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μη αμειβόμενη φροντίδα και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Οι γυναίκες δαπάνησαν, κατά μέσο όρο, 62 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα των παιδιών (σε σύγκριση με 36 ώρες για τους άνδρες) και 23 ώρες την εβδομάδα για οικιακές εργασίες (σε σύγκριση με 15 ώρες για τους άνδρες).

Εντυπωσιακή έλλειψη γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων για την COVID-19

Σε μελέτη του 2020 διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά των γυναικών κατά πολύ στους φορείς που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τις 115 εθνικές ειδικές ομάδες δράσης για την COVID-19 σε 87 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 17 κρατών μελών της ΕΕ, το 85,2 % αποτελούνταν κυρίως από άνδρες, ενώ το 11,4 % απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες και μόνο το 3,5 % είχε ίση εκπροσώπηση των φύλων. Σε πολιτικό επίπεδο, μόνο το 30 % των υπουργών Υγείας στην ΕΕ είναι γυναίκες. Επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Επιτροπής για την κρίση COVID-19 είναι η πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κι η ομάδα περιλαμβάνει πέντε ακόμη επιτρόπους, τρεις εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Ο Οργανισμός Interanational Women's Day με αφορμή τη σημερινή ημέρα ξεκίνησε ένα challenge με hashtag #ChooseToChallenge με βίντεο και φωτογραφίες γυναικών που σηκώνουν ψηλά το χέρι δηλώνοντας την απόφασή τους να παλέψουν για όλα όσα πιστεύουν και για όσα δικαιούνται.



#ChooseToChallenge



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved