Θηλασμός: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατάλληλη διατροφή την περίοδο του θηλασμού.

Θηλασμός: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και μετέπειτα.

Ο θηλασμός έχει αναρίθμητα οφέλη για το βρέφος και μέσω του μητρικού γάλακτος το νεογέννητο προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξή του. Είναι σημαντικό, να υπάρχει επάρκεια των θρεπτικών αυτών συστατικών στον οργανισμό σας , κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Επιπλέον, οι τροφές που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα επηρεάζουν τη γεύση και τη μυρωδιά του γάλακτος, συνεπώς εντάσσοντας πληθώρα τροφών στο διαιτολόγιό σας, εκθέτετε το βρέφος σε πολλές διαφορετικές γεύσεις από την πολύ μικρή του ακόμα ηλικία.

Τι πρέπει λοιπόν να καταναλώνετε καθημερινά για να διασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας;

  • Πρωτεΐνη: 3 μερίδες
  • Ασβέστιο: 5 μερίδες (δηλαδή μεταξύ 1.000-1.500mg) - Η πρόσληψη ασβεστίου είναι πολύ σημαντική καθώς ο θηλασμός αντλεί από τα αποθέματα ασβεστίου του οργανισμού σας.
  • Σίδηρος: 1 τουλάχιστον μερίδα
  • Βιταμίνη C: 2 μερίδες
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά ή φρούτα: 3 έως 4 μερίδες
  • Άλλα φρούτα και λαχανικά: 1 τουλάχιστον μερίδα
  • Υδατάνθρακες: 3 τουλάχιστον μερίδες
  • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά: μικρές ποσότητες καθώς δε χρειάζεστε τόση ποσότητα λιπαρών όση χρειαζόσασταν κατά την εγκυμοσύνη
  • Ωμέγα-3 λιπαρά: 2 έως 3 μερίδες την εβδομάδα

Η σημασία της επαρκής ενυδάτωσης του οργανισμού

Εξίσου σημαντικό είναι την περίοδο του θηλασμού να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον τρία λίτρα νερό την ημέρα. Ένα κόλπο που ίσως σας βοηθήσει είναι να πίνετε και από ένα ποτήρι πριν και μετά από κάθε θηλασμό.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Ψάρια πλούσια σε υδράργυρο

Τα ψάρια είναι μία τροφή με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, κάποιες φορές ελοχεύει ο κίνδυνος να περιέχουν επικίνδυνα χημικά, όπως ο υδράργυρος ο οποίος είναι επικίνδυνος για ο νευρολογικό σύστημα. Ψάρια με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι ο τόνος, ο ξιφίας και ο καρχαρίας, τα οποία και δεν ενδείκνυνται για τις εγκυμονούσες, τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ ως γνωστόν είναι απαγορευμένο την περίοδο της εγκυμοσύνης, την περίοδο του θηλασμού όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δυο ποτήρια την εβδομάδα είναι επιτρεπτά, βεβαία εάν είναι εφικτό να μην πίνετε καθόλου, ακόμα καλύτερα.

Καφεΐνη

Το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, πολλά από τα ροφήματα που απολαμβάνουμε να καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας, περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι επιτρεπτή στις θηλάζουσες μητέρες –πάντα φυσικά με μέτρο-, καθώς σύμφωνα με έρευνες, μόλις το 1% αυτής περνάει στο μητρικό γάλα.

Όσπρια

Τα όσπρια έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό, ωστόσο πρέπει να αποφεύγετε την πολύ συχνή κατανάλωσή τους και ο λόγος έγκειται στο ότι ενδέχεται να προκαλέσουν κολικούς στο μωρό.

Πικάντικα φαγητά

Για τον λόγο που αναφέρουμε παραπάνω, καλό είναι να καταναλώνετε με μέτρο και τα πικάντικα φαγητά. Ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας στο μωρό με αποτέλεσμα να είναι ανήσυχο.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved