Tips για μαμάδες: Ο σωστός τρόπος να κόβετε τα λαχανικά

Πώς πρέπει να κόβετε τα διάφορα λαχανικά για να μην χάσουν τις βιταμίνες τους.

Tips για μαμάδες: Ο σωστός τρόπος να κόβετε τα λαχανικά

Το κόψιμο ή το μαγείρεμα των λαχανικών μπορεί να επηρεάσει τα θρεπτικά τους συστατικά. Ειδικά το κόψιμο των λαχανικών σε πολύ μικρά κομμάτια πρέπει να αποφεύγεται διότι απελευθερώνονται ένζυμα, που οδηγούν σε απώλειες πολύτιμων πολυφαινολών κα άλλων συστατικών.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food & Science, η χρήση ενός μαχαιριού με φαρδιά λεπίδα μπορεί να προκαλέσει περιττή και ανεπιθύμητη βλάβη στα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να αυξήσει την απώλεια ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το ασβέστιο από τα λαχανικά.

Αντίθετα, η χρήση ενός μικρού κοφτερού μαχαιριού, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Γι΄αυτό, σύμφωνα και με το food.ndtv.com είναι καλό να χρησιμοποιείτε ένα κοφτερό μαχαίρι για να διατηρείτε άθικτα τα διάφορα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών σας.

'Οπως αναφέρεται την ίδια μελέτη, ο κίνδυνος αποχρωματισμού , αφυδάτωσης και απώλειας θρεπτικών ουσιών τείνει να αυξάνεται καθώς τα κομμένα λαχανικά γίνονται μικρότερα. Για παράδειγμα, το τεμαχισμένο μαρούλι ή το λάχανο μπορεί συνήθως να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Έτσι, όσο ψιλοκόβετε τα λαχανικά σας, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να τα καταναλώνετε, δεδομένου ότι χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πώς πρέπει να καθαρίζετε και να κόβετε μια μεγάλη γκάμα λαχανικών. Έτσι, θα τα απολαμβάνετε με όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved