Tips για μαμάδες: Πώς θα πετύχετε το τέλειο ψήσιμο της γαλοπούλας

Τα μυστικά για μια νόστιμη γαλοπούλα.

Tips για μαμάδες: Πώς θα πετύχετε το τέλειο ψήσιμο της γαλοπούλας

Εάν φέτος τα Χριστούγεννα επιλέξετε για το εορταστικό τραπέζι γαλοπούλα ψητή, θα πρέπει να γνωρίζετε και ορισμένα μυστικά προκειμένου να γίνει ζουμερή και να είναι τρυφερή.

Σύμφωνα με το bbc.co.uk ο Henry VIII λέγεται ότι ήταν ο πρώτος Βρετανός βασιλιάς που καθιέρωσε την ψητή γαλοπούλα , αλλά ο Edward VII την έκανε…μόδα και από τη δεκαετία του 1950 αποτελεί αναπόσπαστο έδεσμα του παραδοσιακού γεύματος των Χριστουγέννων.

Ψήσιμο γαλοπούλας

Τι χρειάζεται λοιπόν ώστε η γαλοπούλα να ψηθεί σωστά και να γίνει…λουκούμι; Η γέμιση πρέπει να μπει στο εσωτερικό της γαλοπούλας ή κάτω από το δέρμα; Την ψήνουμε με τα πόδια προς τα πάνω ή όχι;Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις:

Αλάτι

Το αλάτισμα υγραίνει και μαλακώνει τη γαλοπούλα διασπώντας μερικά από τα ένζυμά της. Για να δημιουργήσετε την άλμη, ανακατέψτε δέκα μέρη κρύου νερού και ένα μέρος αλάτι και προσθέστε μυρωδικά της αρεσκείας σας. Βυθίστε τη γαλοπούλα στο αλατισμένο νερό, καλύψτε και φυλάξτε τη στο ψυγείο για 24 ώρες. Στεγνώστε καλά την γαλοπούλα χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.

Θερμοκρασία

Η γαλοπούλα θα μαγειρευτεί πιο γρήγορα εάν είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

xristougenniatiki gemmisi

Γέμιση

Η γέμιση στο εσωτερικό θα πρέπει να είναι τόση ώστε να υπάρχει κενό στο ύψος του κόκκαλου του στήθους για να κυκλοφορεί ο αέρας. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να σπρώξετε μια ξύλινη λαβή κουταλιού στην κοιλότητα πάνω από τη γέμιση. Γεμίστε επίσης την κοιλότητα του λαιμού.

Δέσιμο

Μόλις είναι έτοιμη η γαλοπούλα για ψήσιμο, τοποθετήστε την κύρια κοιλότητα και τα πόδια στραμμένα προς εσάς. Σύρετε το μήκος της κλωστής κάτω από το άκρο του λαιμού, μεταξύ των φτερών και των ποδιών. Τραβήξτε και τα δύο άκρα του νήματος πάνω από την γαλοπούλα, κατά μήκος του χάσματος μεταξύ των ποδιών και του σώματος και μετά κάτω από το τέλος κάθε κνήμης. Φέρτε τα άκρα της κλωστής στο εξωτερικό του πουλιού και πάνω από τα τυμπανόξυλα και μετά δέστε τα.

Λίπος

Ένας αλάνθαστος τρόπος για να σας πετύχει η γαλοπούλα είναι να μουλιάσετε ένα κομμάτι μουσελίνα ( τουλπάνι από κατάστημα ειδών κουζίνας) σε λιωμένο αλατισμένο βούτυρο (θα χρειαστείτε περίπου 175g για μια κανονική γαλοπούλα), και τυλίξτε την. Πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι πριν την τυλίξετε. Εάν δεν χρησιμοποιείτε μουσελίνα για να τυλίξετε την γαλοπούλα σας, εναλλακτικά προτιμήστε το αλουμινόχαρτο ή το αντικολλητικό χαρτί .

Πόδια

Τα πόδια και τα στήθη της γαλοπούλας, μαγειρεύονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες και χρόνους σε σχέση με την υπόλοιπη γαλοπούλα. Μια καλή θερμοκρασία είναι μεταξύ 170- 180C ( ανάλογα με την κουζίνα) για τουλάχιστον 3 ώρες. Εναλλακτικά, αφαιρέστε τα πόδια πριν από το μαγείρεμα και ψήστε τα ξεχωριστά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved