Θα αγαπήσω το μωρό μου με την πρώτη ματιά;

Μπορεί μια μαμά να χρειάζεται χρόνο για να αγαπήσει το νεογέννητο μωρό της;

Θα αγαπήσω το μωρό μου με την πρώτη ματιά;

Έχετε ακούσει πολλά για τον μαγικό δεσμό που υπάρχει μεταξύ της μητέρας και του νεογέννητου παιδιού της.

Κι ενώ η αγάπη μιας μητέρας προς το παιδί της είναι αδιαμφισβήτητη, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλες οι μαμάδες δεν νιώθουν το ίδιο όταν πρωτοαντικρίζουν το μωρό τους.

Η Katherine Stone, η οποία διευθύνει την μη κερδοσκοπική οργάνωση Postpartum Progress, που είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, περιέγραψε τη δική της εμπειρία όταν γέννησε.

«Η πίεση που ένιωθα γνωρίζοντας ότι η μητρότητα αλλάζει τη γυναίκα αλλά και ότι η αγάπη μου για το μωρό θα είναι συντριπτική, ήταν πολύ μεγάλη. Όμως, όλα αυτά δεν συνέβησαν εν μία νυκτί. Αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα να το παραδεχτώ. Όχι επειδή εξακολουθώ να νιώθω το ίδιο, αλλά επειδή κανείς δεν μου είπε ότι θα μπορούσε να συμβεί, έτσι σκέφτηκα ότι δεν ήμουν φυσιολογική. Πείστηκα ότι δεν αγαπούσα αρκετά το μωρό μου και ότι κάτι λάθος έκανα εγώ», αναφέρει στο verywellfamily.com

Όλες οι μαμάδες δεν είναι ίδιες

Η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα διαφορετικά. Μερικές γυναίκες πραγματικά ερωτεύονται τα μωρά τους με την πρώτη ματιά και άλλες όχι. Δεν υπάρχει λανθασμένος ή σωστός τρόπος και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να νιώσει κάθε νέα μητέρα είναι ενοχή για το πώς συνδέεται με το μωρό της.Πρόσφατη έρευνα εξετάζει τις επιδράσεις της οξυτοκίνης, της ορμόνης «αγάπης» που παίζει επίσης ρόλο στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό και ανακαλύπτει ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη ή άλλες με υποκείμενα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα οξυτοκίνης και ενδέχεται να επηρεάσουν τα αισθήματα απέναντι στο μωρό τους.

Μην κατηγορήτε τον εαυτό σας

Πιθανόν να περιμένετε να αγαπήσετε το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννησή του ή αφού το καλωσορίσετε στο σπίτι, αλλά μερικές φορές, αυτό απλά δεν συμβαίνει. Υπάρχουν τόσες πολλές δύσκολες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε και το ότι δεν νιώθετε αμέσως αυτό το δέσιμο με το μωρό σας δεν σας καθιστά κακή μητέρα. Το να φροντίζετε και να κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να είναι υγιές και ευτυχισμένο το μωρό σας είναι σίγουρα πολύ σημαντικό.Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να καταλάβει τη μητρότητα και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και μην τον κατηγορείτε άδικα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved