Χάνεται η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως το σεξ στο πέρασμα του χρόνου με τον ίδιο σύντροφο, καταντάει βαρετό!

Μαρίνα Μόσχα
Χάνεται η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Είναι φυσικό εν μέρει, το σεξ στην αρχή της σχέσης να είναι πιο παθιασμένο και έντονο. Το καινούργιο άλλωστε είναι πιο ελκυστικό! Στην πορεία, φαίνεται να πέφτει η ποιότητα καθώς το σεξ αρχίζει και γίνεται πιο μονότονο μέσα από το «ίδιο και το ίδιο». Όταν μάλιστα το ζευγάρι αρχίσει και «αφήνεται» στο βόλεμά του και στην δικαιολογία της καθημερινότητας και του λιγοστού χρόνου, η ερωτική «πτώση» είναι σχεδόν σίγουρη!

Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει και μία μεγάλη έρευνα δύο Γερμανών ερευνητών, που αποφάσισαν να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Για να αξιολογήσουν τη σεξουαλική ικανοποίηση και πως αυτή μεταβάλλεται με τα χρόνια, διεξήγαγαν μία μεγάλη μελέτη, με τη συμμετοχή 2.814 ετεροφυλόφιλων ατόμων, νέας και μέσης ηλικίας που είχαν γεννηθεί στις παρακάτω χρονολογίες: 1971-1973 (44-46 ετών), 1981-1983 (34-36 ετών) και 1991-1993 (24-26 ετών) και βρίσκονταν σε σχέση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι προφανώς στη διάρκεια του πρώτου έτους σχέσης, οι δύο σύντροφοι μαθαίνουν ο ένας τον άλλον, ανακαλύπτουν τι αρέσει και τι όχι, φαίνονται πιο διαθέσιμοι και με μεγαλύτερη σεξουαλική διάθεση να διερευνήσουν τις σεξουαλικές τους δεξιότητες. Το «καινούργιο» ελκύει και είναι ενδιαφέρον, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τη σεξουαλικότητά μας.

Αργότερα, στο πέρασμα του χρόνου, τα ζευγάρια μάλλον ακολουθούν συγκεκριμένη ‘’διαδρομή’’ στο σεξ, κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική ικανοποίηση.

Παρόλα αυτά, μπορεί όμως και άλλοι παράγοντες να επιδράσουν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, όπως η υγεία του κάθε συντρόφου, η επικοινωνία στη σχέση και οι συγκρούσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα πιο υγιή άτομα, είχαν καλύτερη επικοινωνία με τους συντρόφους τους και υιοθετούσαν ένα πιο υγιές μοντέλο επίλυσης των προβλημάτων τους, λαμβάνοντας περισσότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή.

Αν λοιπόν, δεν θέλετε να ανήκετε και εσείς σε εκείνους που έχουν αρχίσει και βαριούνται τη σεξουαλική ζωή με τον/τη σύντροφό τους, προσπαθήστε να μην αφήνεστε και να μην βολεύεστε στο «λίγο». Εκτός και αν εκεί κατατάσσετε τον εαυτό σας… Ανανεωθείτε λοιπόν, χάστε το παραπανίσιο βάρος – αν έχετε – όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά κυρίως για λόγους υγείας, φροντίστε τον εαυτό σας αλλά και το άλλο μέλος της σχέσης, κάντε πράγματα που έχετε ξεχάσει να κάνετε, θυμηθείτε πως ήσασταν και δείτε που βρίσκεστε τώρα!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved