Θηλασμός και σεξουαλικότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες

Θηλασμός και σεξουαλικότητα: Γιατί υπάρχει  κολπική ξηρότητα; Γιατί μια γυναίκα δεν θέλει να κάνει σεξ;

Θηλασμός και σεξουαλικότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες

Το ταμπού σχετικά με την απαγόρευση των ερωτικών επαφών στη γυναίκα που θηλάζει, όπως όλα τα ταμπού, έχει ρίζες σε άλλες εποχές. Η λαϊκή σοφία και η παρατήρηση πάνω στη νοσηρότητα και την επιβίωση επισήμανε, στην πορεία του χρόνου, ότι τα παιδιά που γεννιόνταν πολύ κοντά χρονικά το ένα στο άλλο, κινδύνευαν να μην επιβιώσουν. Αν η απόσταση γέννησης μεταξύ των παιδιών ήταν μεγάλη, και κατά προτίμηση τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, τότε τα παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν και ο κόπος της μητέρας και των υπόλοιπων ενηλίκων δεν πήγαινε χαμένος.

Η γυναίκα είναι ένα από τα λίγα θηλυκά ζώα στα οποία η περίοδος οίστρου δεν περιορίζεται στην περίοδο γονιμότητας. Η ερωτική της επιθυμία σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχει γονιμότητα, είναι εντονόχερη από όλα τα άλλα ζώα.

Η γυναίκα μπορεί να έχει ερωτική επιθυμία κατά τη διάρκεια της περιόδου, της εγκυμοσύνης και της αμμηνοροϊκής περιόδου της γαλουχίας, παρόλο που δεν μπορεί να έχει ωορρηξία και σύλληψη. Συνήθως, όμως, η ερωτική επιθυμία είναι εντονότερη στις ημέρες της ωορρηξίας, κατά τις οποίες είναι γόνιμη.

Σεξουαλικότητα υπάρχει στη γυναίκα που θηλάζει. Ανάλογα το ταμπεραμέντο της, τη σχέση της με το σύντροφό της και το πόσο απαιτητικό είναι το μωρό, αργά ή γρήγορα εμφανίζεται επιθυμία για ερωτικές επαφές.

Φαίνεται ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν ερωτική επιθυμία μετά τη γέννα τους, αλλά όχι τόσο συχνά και τόσο γρήγορα όσο οι γυναίκες που δε θηλάζουν. Πολλές γυναίκες αναφέρουν όχι δεν έχουν ερωτική διάθεση για αρκετούς μήνες αφότου γεννήσουν. Μπορεί για όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού η μητέρα να μην έχει καθόλου διάθεση για ερωτικές επαφές.

sexoualikotita kai thilasmos 1

Ερωτική επιθυμία την ώρα του θηλασμού

Πολλές γυναίκες φοβούνται όχι θα έχουν ερωτική επιθυμία την ώρα που θηλάζουν. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια και, απ' ό,τι ακούω, κυρίως όταν θηλάζουμε ξένα μωρά. Πιστεύω όχι με τα ξένα μωρά αλλάζει ο τρόπος θηλασμού και το ερέθισμα είναι έντονο, ενώ με ίο μωρό μας ατονεί. Κάποιες γυναίκες έχουν ερωτική επιθυμία κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών που θηλάζουν, κατά τις οποίες ο ερεθισμός στις θηλές τούς είναι πρωτόγνωρος και συνεχής. Άλλες μητέρες, μετά τον 6ο ή 10ο μήνα της ζωής του παιδιού, ειδικά αν έχουν αρχίσει να έχουν περίοδο, μπορεί να εμφανίσουν ερωτική επιθυμία (για τον άντρα τους, όχι για το μωρό!) κατά τη διάρκεια των νυχτερινών θηλασμών.

Ξηρότητα κόλπου κατά τον θηλασμό

Οι περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν εμφανίζουν ξηρότητα κόλπου κι αυτή μπορεί να προκαλεί δυσκολία διείσδυσης. θέλετε αλλά δεν μπορείτε. Η ξηρότητα κόλπου δε σημαίνει απαραίτητα όχι δεν έχετε υγρά και οπωσδήποτε δε σημαίνει όχι δεν έχετε ερωτική επιθυμία. Τα κολπικά υγρά της γυναίκας που θηλάζει, εάν υπάρχουν, δε λιπαίνουν αρκετά την περιοχή του κόλπου ώστε να μπορεί να υπάρχει ερωτική επαφή με τον ίδιο τρόπο που υπήρχε πριν από τη γέννα και την έναρξη του θηλασμού. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης φαίνεται όχι είναι υπεύθυνα γι' αυτή την κατάσταση, η οποία διορθώνεται πολύ εύκολα με τη χρήση κάποιας ειδικής λιπαντικής ουσίας από το φαρμακείο ή ελαιόλαδου.

Είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να συζητά το θέμα και να μη μένει ο άντρας σας με την εντύπωση ότι δεν ανταποκρίνεστε, κάτι που θα έρθει να εντείνει την αίσθηση που έχει ότι τον παραμελείτε.

Φυσικά, πολλές φορές το ζευγάρι δεν προλαβαίνει να διαπιστώσει το όλο θέμα, καθώς το μωρό ζητά να θηλάσει τις επίμαχες ώρες διακόπτοντας τους γονείς ή οι γονείς είναι τόσο κουρασμένοι και απορροφημένοι από τη φροντίδα του μωρού, ώστε η σεξουαλική ζωή τους βρίσκεται σε μακρά χειμερία νάρκη.

sexoualikotita kai thilasmos 3

Άλλα ζευγάρια αισθάνονται ότι αυτή την εποχή το σώμα της μητέρας ανήκει μόνο στο μωρό, είναι «ιερό» και δεν πρέπει να αγγίζεται, να λερώνεται και να χρησιμοποιείται για οτιδήποτε άλλο εκτός από ίο θηλασμό. Άλλες μητέρες έχουν ένα σύνδρομο τύπου «Μαίρης Παναγιωταρά» ως προς το σώμα τους. Περνούν όλη μέρα μ' ένα μωρό ή με όλα τα παιδιά τους που θηλάζουν, χαϊδεύονται, ζητούν αγκαλιά, κοιμούνται στην αγκαλιά, κουρνιάζουν στο λαιμό της μητέρας την ώρα που εκείνη κάνει την ανάγκη της, ανακατεύει το φαγητό ή ξεσκονίζει. Όταν επιστρέψει ο σύζυγος και κάνει νύξη για ερωτική επαφή, εκείνες θέλουν να τσιρίξουν στην ιδέα πως και κάποιος άλλος θέλει να τις αγγίξει.

Αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν με καλή συζήτηση. Τα ζευγάρια που είναι για χρόνια μαζί, έχουν ήδη Βαθιά αγάπη και κατανόηση ο ένας για τον άλλον και κλονίζονται λιγότερο. Οι πιο «φρέσκιοι» επιταχύνουν προς το στόχο, που είναι να μοιράζεσαι τη ζωή με τον καλύτερό σου φίλο που τον ξέρεις και σε ξέρει και εξελίσσονται ως άτομα και ως δυάδα και η σεξουαλικότητά τούς αναγεννιέται σαν το φοίνικα μέσα από τις στάχτες του.

Αυξημένη σεξουαλικότητα

Πολλές γυναίκες που θηλάζουν εμφανίζουν αυξημένο ενδιαφέρον για ερωτική επαφή -οι περισσότερες αφότου επιστρέψει η περίοδος τους. Συνήθως βέβαια δεν υπάρχει χρόνος και, εκτός απ' την κούραση, μπορεί να απουσιάζει κι ο χώρος για ερωτική επαφή. Αν τα δωμάτια, ία κρεβάτια και οι καναπέδες είναι πιασμένα από τα παιδιά, το ζευγάρι περνά δύσκολες εποχές. Κατά τα άλλα όμως, τα περισσότερα ζευγάρια περνούν ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος όταν ξεπεταχτεί λίγο το μωρό.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved