Σεξ μετά τον τοκετό, συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog

Το νέο μέλος της οικογένειας, που μόλις ήρθε και σας γέμισε ευτυχία, απορροφά πολύ από το χρόνο σας και «απαιτεί» τη συνεχή παρουσία σας.

Μενέλαος Λυγνός
Σεξ μετά τον τοκετό, συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog

Έτσι συχνά πολλά ζευγάρια παραμελούν για αρκετό καιρό μετά από τον τοκετό μια σημαντική πλευρά της ζωής: τη σεξουαλικότητα. Η σεξουαλικότητα όμως αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ζευγαριού και προσφέρει ευεξία, ενώ τονώνει και το αίσθημα συντροφικότητας.

Κατά τη διάρκεια της λοχείας, δηλαδή κατά τις πρώτες σαράντα ημέρες μετά από τον τοκετό, φαίνεται, πως η σεξουαλική επαφή μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τις πιθανότητες για εμφάνιση λοιμώξεων στον κόλπο και στη μήτρα. Στην περίοδο αυτή ο τραχηλικό στόμιο παραμένει ανοικτό, ώστε να είναι εφικτή η εκροή υγρών. Τα υγρά αυτά oνομάζονται λόχεια και αποτελούν τροφή για τα διάφορα μικρόβια, των οποίων την ανάπτυξη και ευνοούν. Συνεπώς κατά τη σεξουαλική επαφή υπάρχει η πιθανότητα να εισέλθουν εντός της κοιλότητας της μήτρας δια του ανοικτού τραχηλικού στομίου μικρόβια, τα οποία θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον, που ευνοεί, λόγω της ύπαρξης λοχείων τη γοργή ανάπτυξή τους.

Εξάλλου η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού θέτει σε δοκιμασία το περίνεο, το οποίο συχνά παρουσιάζει τραύματα ή επισιοτομή. Τα τραύματα αυτά αφενός προκαλούν δυσπαρευνία (έτσι ονομάζεται ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), αφετέρου μπορεί κατά την επαφή να παρουσιάσουν μόλυνση. Επομένως καλό είναι να παρέλθει ο χρόνος, που είναι αναγκαίος, για την επούλωση των τραυμάτων αυτών, πριν ξεκινήσουν οι σεξουαλικές επαφές.

Μετά τον τοκετό η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με ορμονικές αλλαγές, οι οποίες συχνά προκαλούν κολπική ξηρότητα. Οι ορμονικές αλλαγές δεν οφείλονται αποκλειστικά στον τοκετό, αλλά συνδέονται και με το θηλασμό, ο οποίος ενδέχεται και να επιτείνει τις αλλαγές αυτές. Η αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας είναι σχετικά απλή και βασίζεται στη χρήση φαρμακευτικών λιπαντικών γελών (gel). Οι κολπικές λιπαντικές γέλες, οι οποίες σαν βάση τους έχουν το νερό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε συνδυασμό και με προφυλακτικό.

Γενικά η ανάληψη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από τον τοκετό προϋποθέτει την επίδειξη υπομονής. Είναι καλό να πειραματιστείτε με το σύντροφό σας, ώστε να βρείτε μαζί τις στάσεις, οι οποίες σας επιτρέπουν να αισθάνεστε πιο άνετα. Επίσης μη θέσετε από την αρχή «υψηλούς στόχους». Ηρεμήστε! Σταδιακά θα ξαναβρείτε τον παλιό σας εαυτό!

Οι γυναίκες, που θηλάζουν, συχνά αναφέρουν την εμφάνιση μαστωδυνίας κατά τη σεξουαλική επαφή. Για το λόγο αυτό συνιστάται της σεξουαλικής επαφής να προηγείται ο θηλασμός. Έτσι αφενός θα αποφορτιστούν οι μαστοί σας και θα μειωθεί η μαστωδυνία, αφετέρου μειώνονται οι πιθανότητες να σας διακόψει το μωράκι σας, επειδή πεινάει.

Επιπλέον, αν πριν την έναρξη της σεξουαλικής επαφής θηλάσετε, θα μειωθεί και η εκροή γάλακτος από τις θηλές, την οποία αρκετές γυναίκες βρίσκουν ενοχλητική. Αν παρά την κένωση των μαστών η εκροή γάλακτος συνεχίζεται κατά τη σεξουαλική επαφή, τότε μπορείτε να φορέσετε στηθόδεσμο ή ένα βαμβακερό μπλουζάκι.

Αρκετές είναι οι γυναίκες, οι οποίες αναφέρουν μείωση ή ακόμα και απουσία σεξουαλικής επιθυμίας μετά τον τοκετό. Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας συχνά έχει αντίκτυπο και στην αντίστοιχη μείωση της επιθυμίας του συντρόφου της. Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα μόνο λόγο. Καταρχήν η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μετά τον τοκετό συνδέεται και με την δυσπαρευνία, αλλά και με την κολπική ξηρότητα. Οι παράγοντες αυτοί φυσικά περιορίζουν, ή ακόμα και εξαφανίζουν, την σεξουαλική απόλαυση, αν δεν αντιμετωπιστούν.

Ένας άλλος παράγων, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία, είναι και η αλλαγή της αίσθησης, που προκαλεί η διείσδυση του πέους στον κόλπο. Ο κόλπος είναι κατά βάση ένας «σωλήνας», ο οποίος περιβάλλεται από μυς. Οι μύες αυτοί διατηρούν ένα μυϊκό τόνο, δηλαδή βρίσκονται σε μια ήπια σύσπαση. Ο τόνος αυτός κανονικά αυξάνεται, ακούσια αλλά και εκούσια, κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο κολπικός τοκετός, ακόμα και αν δεν υπάρχουν τραύματα στο περίνεο, συχνά προκαλεί μείωση του τόνου αυτού και οι μύες, που περιβάλλουν τον κόλπο είναι πιο «χαλαροί». Έτσι μειώνεται η αίσθηση τριβής κατά τη διείσδυση. Αυτή η αίσθηση της τριβής είναι σημαντική για την επίτευξη σεξουαλικού ερεθισμού. Το φαινόμενο μείωσης του τόνου των μυών του κόλπου είναι συνήθως πιο περιορισμένο μετά από καισαρική τομή.

Ο τόνος των μυών του κόλπου μπορεί να επανέλθει γρήγορα με ασκήσεις περινέου (ασκήσεις Kegel). Οι ασκήσεις αυτές είναι στην πράξη μία σειρά εκούσιων συσπάσεων των μυών του περινέου, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών αυτών. Πρακτικά αυτό που κάνετε, αφού αδειάσετε την κύστη και όσο βρίσκεστε σε όρθια θέση, είναι να συσπάσετε τους μυς, που χρησιμοποιείτε, όταν θέλετε να κρατήσετε τα ούρα σας. Η σύσπαση αυτή, πρέπει να διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και η άσκηση να επαναληφθεί για 10 με 15 φορές. Το ίδιο πρόγραμμα, διαρκείας περίπου 5 λεπτών, καλό είναι να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές μέσα στην ημέρα.

Η συχνά βεβαρημένη ψυχολογία της γυναίκας μετά από τον τοκετό κάθε άλλο παρά επικουρεί την καλλιέργεια της ερωτικής επιθυμίας. Η δυσθυμία της γυναίκας μετά τον τοκετό δεν σχετίζεται μόνο με τις βίαιες ορμονικές αλλαγές, αλλά και με την κούραση, την έλλειψη ύπνου καθώς και με την έντονη προσπάθεια για ανταπόκριση στις ανάγκες του νεογνού. Το άγχος της φροντίδας του μωρού είναι εντονότερο στην πρωτοτόκο, ενώ στην πολυτόκο το άγχος αυτό είναι μεν μειωμένο, αλλά δεν εξαφανίζεται τελείως. Οι στατιστικές φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη διαφορά αυτή ανάμεσα στις πρωτοτόκους και στις πολυτόκους, αφού τα δύο τρίτα των πρωτοτόκων αναφέρουν απουσία ερωτικής διάθεσης, ενώ μεταξύ των πολυτόκων η αντίστοιχη αναλογία είναι μία στις επτά.

Ο θηλασμός δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε πως θα επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας. Φαίνεται πως σε μερικές γυναίκες ο θηλασμός αναστέλλει τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ σε άλλες την ενισχύει.

Οι αλλαγές, τις οποίες η εγκυμοσύνη προκάλεσε στο σώμα της γυναίκας, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική της διάθεση. Η ερωτική διάθεση της γυναίκας συνδέεται και με το βαθμό, που η ίδια αισθάνεται επιθυμητή και θελκτική. Η κοιλιά, που παραμένει φουσκωμένη για αρκετό καιρό μετά από τον τοκετό, οι ραγάδες, που ενδεχομένως εμφανίστηκαν, αλλά και τα περιττά κιλά, καθόλου δεν βελτιώνουν την εικόνα, που μια γυναίκα έχει για το σώμα της. Έτσι η σωστή διατροφή και η κατάλληλη σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάκτηση της σεξουαλικής επιθυμίας, καθότι αφενός επιταχύνουν την επάνοδο του σώματος στην προτέρα του κατάσταση, αφετέρου χαρίζουν ευεξία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η σεξουαλική επιθυμία μετά από τον τοκετό είναι εντονότερη σε γυναίκες, που είχαν σεξουαλικές επαφές κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες τις κύησης. Αντίθετα, τα στοιχεία της μελέτης αυτής καταδεικνύουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μετά τον τοκετό σε γυναίκες, που έγιναν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η σεξουαλική επιθυμία εξαρτάται και από τη συναισθηματική επαφή μεταξύ των συντρόφων. Είναι σημαντικό η γυναίκα να αισθανθεί, πως μπορεί να μοιραστεί με το σύντροφό της τις ανησυχίες της και τους προβληματισμούς της. Η καλλιέργεια της επαφής αυτής είναι σημαντική για την εμπέδωση αισθήματος συντροφικότητας, το οποίο είναι βασικό συστατικό της ανάπτυξης ερωτικής διάθεσης.

Η επανάκαμψη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά τον τοκετό χρειάζεται λοιπόν υπομονή και προϋποθέτει σεβασμό στους χρόνους, που χρειάζεται η γυναίκα ώστε να επανέλθει στην προηγούμενη σωματική και ψυχική της κατάσταση. Είναι σημαντικό στην αποκατάσταση της σεξουαλικής δραστηριότητας του ζευγαριού να εμπλακεί ενεργά και ο σύντροφός, του οποίου η στήριξη μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την διαδικασία αυτή.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved