Κολπική ξηρότητα μετά τον τοκετό – Η αιτία του επώδυνου σεξ

Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να επηρεάσει έως και το 45% των γυναικών μετά τον τοκετό και περισσότερες από τις μισές βιώνουν επώδυνο σεξ για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό.

Κολπική ξηρότητα μετά τον τοκετό – Η αιτία του επώδυνου σεξ
Bigstock

Η κολπική ξηρότητα προκαλείται από την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά τον τοκετό. Τα οιστρογόνα, μια από τις βασικές ορμόνες στην εγκυμοσύνη, βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης και της «επένδυσης» της μήτρας, διεγείρουν την ανάπτυξη του μαστού και αυξάνουν τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυξάνονται, μάλιστα, σταθερά κατά τη διάρκεια της κύησης και κορυφώνονται ακριβώς πριν τον τοκετό.

Τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν μετά τον τοκετό, προκαλώντας μειωμένη ροή αίματος στον κόλπο, μειωμένη λίπανση και λέπτυνση του κολπικού βλεννογόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα, κνησμό , ερεθισμό και «κάψιμο». Άλλες ορμόνες θα συνεχίσουν να καταστέλλουν τα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του θηλασμού και της άντλησης και ανάλογα με το πόσο καιρό θηλάζετε, μπορεί να έχουν αυτή την επίδραση στο σώμα σας έως και ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για δυσπαρεύνια ή πόνο κατά τη διείσδυση, αλλά η έλλειψη λίπανσης και η ατροφία του αιδοίου είναι σίγουρα πολύ συχνές αιτίες επώδυνου σεξ μετά τον τοκετό. Ευτυχώς για τις μητέρες που θηλάζουν, υπάρχουν πολλές επιλογές για κολπικά λιπαντικά και ενυδατικές κρέμες που μπορείτε να προμηθευτείτε.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Για μη συνταγογραφούμενες επιλογές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κολπικό λιπαντικό. Για ήπια ξηρότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια ενυδατική κρέμα. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας καθημερινά στον κόλπο και τον αιδοίο για μερικές εβδομάδες, στη συνέχεια να τη χρησιμοποιείτε μερικές φορές την εβδομάδα εάν η ξηρότητα αρχίσει να βελτιώνεται.

Εάν η σεξουαλική επαφή εξακολουθεί να είναι επώδυνη, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό σιλικόνης χωρίς parabens ή με βάση το νερό.

Για πιο μέτρια έως σοβαρή ξηρότητα , μπορεί να συνταγογραφηθεί μια τοπική κρέμα οιστρογόνων από τον/την γιατρό σας. Εκείνος/ εκειίνη θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και τη χρήση του κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Πηγή: helenkimphysicaltherapy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved