Πώς η σεξουαλική απόκριση επηρεάζεται από την κατάσταση της υγείας της γυναίκας;

Ποια προβλήματα υγείας ενδεχομένως, να επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλική απόκριση της γυναίκας;

Μενέλαος Λυγνός
Πώς η σεξουαλική απόκριση επηρεάζεται από την κατάσταση της υγείας της γυναίκας;
Bigstock

Με τον όρο σεξουαλική απόκριση περιγράφεται σχηματικά ο τρόπος, δια του οποίου τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στα ερωτικά ερεθίσματα.

Σύμφωνα με το πρότυπο, που περιέγραψαν οι συγκεκριμένοι συγγραφείς, η ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία υποδιαιρείται σε τέσσερις διακριτές φάσεις:

  • της διέγερσης (excitement)
  • της σταθεροποίησης (plateau)
  • του οργασμού (orgasm)
  • της λύσης (resolution).

Φαίνεται δε, πως ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης παρουσιάζει ομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και απεικονίζεται παρακάτω:

sexoualiki-apokrisi.jpg

Η σεξουαλική απόκριση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχει το σώμα με τα διάφορα συστήματά του και πιο συγκεκριμένα το γεννητικό, το καρδιαγγειακό και το ενδόκρινο (το σύστημα μέσω των οποίων εκκρίνονται οι ορμόνες).

Όμως το σώμα στα πλαίσια και της σεξουαλικής απόκρισης αλληλοεπιδρά έντονα τόσο με την ψυχή όσο και με το πνεύμα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το πλήθος των παραγόντων, που επηρεάζουν τη σεξουαλική απόκριση στη γυναίκα.

sex-meta-apo-kaisariki.jpg

Ποια προβλήματα υγείας ενδεχομένως, να επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλική απόκριση της γυναίκας;

Ενδεχόμενα χρόνια προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει η γυναίκα σαφώς και μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική της απόκριση. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προσκόμματα στη σεξουαλική της ζωή τόσο λόγω αυτών καθαυτών των σωματικών προβλημάτων, που τα συνοδεύουν, όσο και λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στην ψυχολογία της γυναίκας. Επί παραδείγματι, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει κινητικά προβλήματα, που παρεμποδίζουν την σεξουαλική επαφή, ενώ ασθένειες του καρδιαγγειακού ή του αναπνευστικού συστήματος, συνδέονται σε μερικές περιπτώσεις με δύσπνοια κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε, πως υπάρχουν και διάφορα φάρμακα, που αναστέλλουν τη σεξουαλική απόκριση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν διάφορα αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Αρνητική επίδραση στη σεξουαλική απόκριση έχει και η χρήση κοκαΐνης και η κατάχρηση οινοπνεύματος.

Η σεξουαλική απόκριση της γυναίκας επηρεάζεται αρνητικά και από ενδεχόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου της. Όμως η επιτυχής θεραπεία της ανικανότητας του συντρόφου της είναι αρκετή, για να επανέλθει και η δική της σεξουαλική της επιθυμία.

ipogonimotita-zeygariou.jpg

Η υπογονιμότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική απόκριση της γυναίκας;

Η υπογονιμότητα με τη στενή έννοια του όρου δεν αντιμετωπίζεται από τους ιατρούς ως «ασθένεια». Εντούτοις, τα υπογόνιμα ζευγάρια σε ψυχολογικό επίπεδο εκλαμβάνουν τη δυσάρεστη αυτήν κατάσταση ως ασθένεια και μάλιστα σοβαρή. Έτσι επιβαρύνεται η ψυχολογία αμφοτέρων των συντρόφων, που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και κατ’ επέκτασιν παρουσιάζονται προσκόμματα στη σεξουαλική απόκριση τόσο της γυναίκας, όσο και του άνδρα.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας είναι ένα πρόβλημα, που μπορεί να εμφανισθεί σε υπογόνιμα ζευγάρια. Ενδεχόμενη υπογονιμότητα επηρεάζει αρνητικά την εικόνα, που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της και συχνά της προκαλεί αισθήματα απελπισίας, ενώ την κάνει να αισθάνεται και λιγότερο θελκτική.

Την περίοδο εξάλλου, κατά την οποία το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει, συνιστάται σεξουαλική επαφή στις συγκεκριμένες γόνιμες ημέρες της γυναίκας. Η κατάσταση αυτή αφαιρεί το στοιχεία του αυθορμητισμού από τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία στη γυναίκα.

Παράλληλα το άγχος, που προκαλεί η αναμονή των αποτελεσμάτων των διαφόρων εξετάσεων, περιπλέκει περαιτέρω τη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας με τους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας δια της έγχυσης υαλουρονικού οξέος!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved