Οι μαμάδες κάνουν λιγότερο σεξ, αλλά γιατί;

  • Ένταση
  • Προγραμματισμός οικογένειας
  • Έλλειψη επιθυμίας
  • Βοηθώντας τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας
Οι μαμάδες κάνουν λιγότερο σεξ, αλλά γιατί;
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Όταν ήρθε το πρώτο lockdown στη ζωή μας πριν από περίπου δύο χρόνια, (άνοιξη ήταν θυμόμαστε), υπήρχαν πολλά αστεία για το «baby boom» που αναμφίβολα θα προέκυπτε επειδή τα ζευγάρια ήταν μαζί στο σπίτι 24/7 και τελικά είχαν αρκετό χρόνο για να κάνουν σεξ. Ακούστηκε εύλογο στην αρχή, σωστά; Αλλά δεν πέρασε πολύς καιρός πριν φανούν τα πραγματικά αποτελέσματα και ειδικά στις ζωές των μαμάδων.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας για την κατάσταση της μητρότητας το 2021 έδειξαν ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών έχει επηρεαστεί δραματικά από την πανδημία σε κάθε πτυχή της ζωής του.

Αν και αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη, είναι απίστευτα αποκαρδιωτικό.

Πάνω από 11.000 γυναίκες ανταποκρίθηκαν στην τέταρτη ετήσια έρευνα που έκανε το mother.ly για την κατάσταση της μητρότητας και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αποτυπώνουν τη σημερινή μητέρα. Από τις ερωτηθέντες, το 41% ​​των μητέρων λένε ότι κάνουν λιγότερο σεξ ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας.

Γιατί όμως οι μαμάδες κάνουν λιγότερο σεξ από τη στιγμή που περνάνε περισσότερο χρόνο με τον σύζυγό τους;

mamades kanoyn ligotero sex 2

Photo by Jeremy Banks on Unsplash

Ένταση

Ακριβώς επειδή πολλά ζευγάρια είναι μαζί τις περισσότερες φορές στο σπίτι δεν σημαίνει ότι όλα είναι "μέλι γάλα". Η πολλή συντροφικότητα έχει τους δικούς της στρεσογόνους παράγοντες, καθώς όλοι έχουν προσπαθήσει να προσαρμοστούν σε μια ριζικά διαφορετική κανονικότητα. Αν και δεν είναι μυστικό ότι οι μαμάδες συνήθως φέρουν πολύ μεγαλύτερο ψυχικό φορτίο στα νοικοκυριά, η πανδημία έριξε ένα φως στην ανισότητα στο σπίτι.

Σύμφωνα με τις μητέρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σχεδόν οι μισές (45%) αναφέρουν ότι είναι ο κύριος φροντιστής των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι πολλοί άνδρες σύντροφοι εργάζονται επίσης εξ αποστάσεως. Επίσης τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ένα τέταρτο των μητέρων (26%) βασίζονται σε πάροχο φροντίδας παιδιών και μόνο το 4% των μητέρων ανέφεραν ότι ο σύντροφός τους είχε αναλάβει τον κύριο ρόλο του φροντιστή. Τέλος, μόλις το 10% των μαμάδων ανέφερε ότι αναλαμβάνουν από κοινού τη φροντίδα του παιδιού στο σπίτι.

«Τα ζευγάρια που περνούν σχεδόν όλη την ημέρα μαζί έχουν μειωμένη λίμπιντο και λιγότερη επιθυμία ο ένας για τον άλλον», δήλωσε η Rebecca Alvarez Story, μια γνωστή σεξολόγος και συνιδρυτής του The Bloomi. "Στο Bloomi, συνιστούμε οι μητέρες να προγραμματίζουν ένα βραδινό ραντεβού με τον σύζυγό τους και τους ζητούμε να δοκιμάζουν κάτι νέο. Οι νέες εμπειρίες ενεργοποιούν τον εγκεφάλο απελευθερώνοντας ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη."

Προγραμματισμός οικογένειας

Πολλά ζευγάρια έχουν αλλάξει εντελώς γνώμη σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ ορισμένα ζευγάρια σκέφτηκαν ότι ένας χρόνος στο σπίτι είναι μια καλή περίοδος για να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, η πλειονότητα των ζευγαριών άλλαξε πορεία λόγω οικονομικού ή συναισθηματικού στρες.

Στην έρευνα, μόλις το 39% των μητέρων δηλώνει ότι σκοπεύει να κάνει περισσότερα παιδιά ενώ οι περισσότερες (40%) λένε ότι η πανδημία δεν έχει επηρεάσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Το να μην θέλει να μείνει έγκυος μια γυναίκα κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι απλώς ένας ακόμη λόγος που πολλές μαμάδες κάνουν λιγότερο σεξ.

mamades kanoyn ligotero sex 3

Photo by Somnox Sleep on Unsplash

Έλλειψη επιθυμίας

Τώρα, μόνο και μόνο επειδή είναι όλοι μαζί στο σπίτι όλη την ώρα δεν σημαίνει ότι οι γονείς βρίσκουν πολύ χρόνο για να περάσουν μόνοι τους. Λόγω της πανδημίας, οι γονείς δεν μπορούν να βρουν χρόνο για ραντεβού ή για να μείνουν μόνοι τους, μιας και τα παιδιά είναι παρόντα όλη την ώρα. Αυτό και μόνο είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στη σεξουαλική ζωή των μητέρων. Αν και είναι απίστευτα απογοητευτικό, είναι επίσης απίστευτα φυσιολογικό για αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλεις να κάνεις σεξ αυτή τη στιγμή», αναφέρει η Story. "Το σώμα μας αποθηκεύει πολύ άγχος που επηρεάζει άμεσα τη λίμπιντο. Όταν έχουμε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (την ορμόνη του στρες), μειώνονται οι ορμόνες που ευθύνονται για την καλή διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη!"

Η πανδημία έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή. Εκτός από τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, τις οικονομικές συνθήκες, τον φόρτο εργασίας και τη σεξουαλική ζωή των μητέρων, εισήγαγε ένα επίπεδο μονοτονίας που διαφορετικά δεν είχαμε συνηθίσει.

Βοηθώντας τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας

Τι μπορείτε να κάνετε σαν μαμάδες για να ξαναβρείτε τον παλιό σας εαυτό; Να επαναφέρετε το πάθος και τη λίμπιντο στη σχέση σας;

Πάρτε τον χρόνο σας: Μην σκέφτεστε πάντα αρνητικά. Δεν χρειάζεται να έρθετε αμέσως σε σεξουαλική επαφή αν δεν το θέλετε. Διατηρήστε όμως τη φλόγα αναμμένη. Αγγίξτε τον σύντροφό σας. Χαϊδέψτε τον. Φιλήστε τον. Αγκαλιάστε τον. Κουρνιάστε την αγκαλιά του και μιλήστε του για το πώς θέλετε να είναι η σεξουαλική σας ζωή μόλις επανέλθετε, ψυχολογικά και σωματικά.

Μην πιέζεστε: Κανονίστε ένα indoor ραντεβού. Αφού βάλετε το μωρό για ύπνο κάντε ένα χαλαρωτικό ντουζ. Φορέστε τα καλά σας, δειπνήστε μαζί, πιείτε και όπου σας βγάλει. Έτσι δεν θα έχετε και το άγχος να γυρίσετε σπίτι, αν ανησυχείτε για το παιδί.

Δώστε πολλά φιλιά μέσα στην μέρα: Για καλημέρα. Για καληνύχτα. Για αντίο. Για καλωσόρισες. Φιλήστε τον άνθρωπό σας. Δείξτε του την αγάπη σας και το πάθος που νιώθετε για εκείνον, μέσα από όμορφες και απλές χειρονομίες και πράξεις.

Αν ο σύντροφός σας κάνει μπάνιο, εκπλήξτε τον, μπαίνοντας στην μπανιέρα μαζί του: Τρίψτε τον με το σφουγγάρι, λούστε τον και αφήστε τον με τη σειρά του να περιποιηθεί και εκείνος εσάς.

Σίγουρα θα σας πάρει χρόνο μέχρι να βρείτε τον παλιό καλό σας εαυτό, αλλά πιστέψτε μας ότι θα τον βρείτε. Μην αφήσετε την καθημερινότητα με το παιδί και τη νέα αυτή πραγματικότητα να αλλάξει τη σχέση που έχετε με τον σύντροφό σας.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved