Ερωτική επαφή μετά τη γέννηση του μωρού: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ερωτική επαφή μετά τη γέννηση του μωρού: Ερωτήσεις και απαντήσεις
Photo by Greg Rivers on Unsplash

Ίσως το σεξ να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας μετά τον ερχομό του μωρού ή ίσως να έχετε επιστρέψει σε αυτό χωρίς πόνους ή προβλήματα, μιας και άνθρωπος με άνθρωπο διαφέρει. Θα ήταν υποτιμητικό να πούμε ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας. Το να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ανακάμψει σωματικά και συναισθηματικά είναι ένα σημαντικό μέρος της ανοικοδόμησης της χαμένης και πεσμένης ψυχολογίας σας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε διάθεση αυτή τη στιγμή, κάποια στιγμή θα έχετε ξανά. Πολλές γυναίκες (αλλά και άνδρες) έχουν πολλές ερωτήσεις γύρω από το σεξ μετά την εγκυμοσύνη. Το The Everymom ζήτησε από την κλινική διευθύντρια της Origin Physical Therapy, Liz Miracle να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα που έχουν οι γονείς για το σεξ μετά τον τοκετό. Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις της.

sex meta ton toketo 3

Photo by nine koepfer on Unsplash

Θα αλλάξει το σεξ μετά τον τοκετό;

Η σύντομη απάντηση είναι: μπορεί. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το σεξ θα ήταν διαφορετικό μετά τον τοκετό. Πρώτον, εάν είχατε κολπικό τοκετό, οι μύες του πυελικού εδάφους και ο κολπικός σωλήνας θα μπορούσαν να αισθάνονται διαφορετικά από αυτό που ένιωθαν παλιά. Μπορεί να μην αισθάνονται τόσο δυνατοί όσο πριν ή, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αισθάνονται πιο σφιγμένοι από πριν. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική.

Πότε μπορεί μια γυναίκα να κάνει σεξ μετά τον τοκετό;

Πολλοί γιατροί συνιστούν να περιμένετε μέχρι τον πρώτο ιατρικό έλεγχο μετά τον τοκετό, ο οποίος συνήθως πραγματοποιείται έξι εβδομάδες μετά την απόκτηση του μωρού. Ο γιατρός σας είναι εκείνος που ουσιαστικά θα σας δώσει άδεια για να έρθετε σε σεξουαλική επαφή. Κάποιες γυναίκες χρειάζονται 6 εβδομάδες και κάποιες άλλες 8.

sex meta ton toketo 4

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Μπορεί μια γυναίκα να κάνει σε νωρίτερα από τις 6 εβδομάδες που προτείνουν οι ειδικοί;

Αυτή είναι μια κουβέντα που μια γυναίκα μπορεί να την κάνει μόνο με τον γιατρό της. Αν ο γυναικολόγος δώσει τη σύμφωνη γνώμη του, τότε ναι είναι ασφαλές, όμως αν ο γιατρός έχει αντίθετη γνώμη, θα πρέπει να περιμένετε να περάσουν οι έξι εβδομάδες. Ο τράχηλος χρειάζεται συνήθως έξι εβδομάδες για να κλείσει και η διεισδυτική επαφή πριν από το κλείσιμο του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η εμβολή αέρα.

Φυσικά, αν περάσουν οι έξι εβδομάδες, κάνετε σεξ και πονάτε ή αιμορραγείτε, τότε θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Γιατί πονάει το σεξ μετά τον τοκετό; Θα πονάει και μετά τις 6 εβδομάδες;

Η διεισδυτική επαφή μπορεί να είναι διαφορετική ή άβολη ακόμα κι αν περιμένετε έξι εβδομάδες. Μπορεί να πονάτε λίγο στην αρχή, οπότε η Miracle συνιστά να πάτε αργά και να χρησιμοποιήσετε κάποιο λιπαντικό.

Εάν έχετε πόνο που θα βαθμολογούσατε περισσότερο από 4 στα 10 σε επίπεδο δυσφορίας, ενημερώστε το γιατρό σας.

Πονάει το σεξ μετά από καισαρική τομή;

Ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού, ένα μωρό βρίσκεται μέσα στη γυναίκα για εννέα μήνες. Αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στους μύες του πυελικού εδάφους που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ.

Εάν παράγετε μητρικό γάλα, η έλλειψη οιστρογόνων στους κολπικούς ιστούς μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα/ερεθισμό.

sex meta ton toketo 2

Photo by dannyg on Unsplash

Πότε να ζητήσω βοήθεια από τον γιατρό μου αν το σεξ πονάει ακόμη και αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό;

Εάν ο γιατρός σας συμφωνήσει για να αρχίσετε τη σεξουαλική επαφή μετά τον έλεγχο των έξι εβδομάδων, αλλά εξακολουθείτε να έχετε πόνο που θα κατατάσσατε με περισσότερους από 4 στους 10 βαθμούς σε επίπεδο δυσφορίας, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του.

Πώς ο θηλασμός επηρεάζει τη λίμπιντο; Επηρεάζει και άλλα πράγματα όπως την κολπική ξηρότητα κ.λ.π.;

Επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλότερα κατά την παραγωγή μητρικού γάλακτος, μπορεί να εμφανίσετε μειωμένη λίμπιντο. Αυτό, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα. Εάν το λιπαντικό δεν βοηθά την κατάσταση, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved