Πώς να τονώσετε τη λίμπιτό σας μετά την απόκτηση παιδιού

Όχι, δεν τελειώνει η ερωτική ζωή του ζευγαριού μετά τη γέννηση του παιδιού.

Πώς να τονώσετε τη λίμπιτό σας μετά την απόκτηση παιδιού

Μετά από εννέα μήνες, είστε συγκλονισμένες από την αγάπη που νιώθετε για το νεογέννητο μωρό και σοκαρισμένες όταν διαπιστώνετε πόσο έχει επηρεάσει την ερωτική σας ζωή.

Εάν αισθάνεστε λιγότερη ερωτική επιθυμία μετά την απόκτηση του μωρού σας, δεν είστε οι μόνες. «Είναι απολύτως φυσιολογικό τόσο η λίμπιντο των γυναικών όσο και των ανδρών να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο κατά τους πρώτους έξι έως εννέα μήνες μετά τη γέννηση του μωρού», λέει η μαιευτήρας – γυναικολόγος Sheryl Ross, MD.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, μόλις το 30% των ζευγαριών άρχισε τις σεξουαλικές επαφές τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ περίπου το 50% των ζευγαριών ξεκίνησε πάλι τις ερωτικές συνευρέσεις στις πρώτες 7-12 βδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού.

limbito zeygariou1

Τι μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε την ερωτική σας ζωή

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας

Άλλο τι βλέπετε και πιθανόν ακούτε, κι άλλο τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η σεξουαλική ζωή σπάνια επανέρχεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον ερχομό του μωρού. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι πρώτες έξι εβδομάδες είναι σίγουρα οι δυσκολότερες ορμονικά και σωματικά τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Εάν είστε νέα μητέρα, οι ορμόνες σας είναι… παντού, τα οιστρογόνα κάνουν πάρτι, ο κόλπος σας είναι ξηρός και το σεξ είναι το τελευταίο που σκέφτεστε.

Εν τω μεταξύ, μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μειώνονται όταν γίνονται μπαμπάδες.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα: «Οι περισσότερες γυναίκες θα βρουν την επαφή επώδυνη μέχρι το πρώτο τρίμηνο», σημειώνει η Sheryl Ross λέγοντας ότι η συμβουλή που δίνει στις γυναίκες είναι η εξής: «Χρειάζεστε εννέα μήνες για την εγκυμοσύνη. Επιτρέψτε στον εαυτό σας άλλους εννέα ακόμη μήνες για να επανέλθει το σώμα σας στους φυσιολογικούς ρυθμούς και στη φυσιολογική λειτουργία».

limbito zeygariou2

Κάντε «διακοπές» δύο ωρών

«Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω στους ανθρώπους για να διορθώσουν τη λίμπιντό τους είναι να λάβουν κάποια βοήθεια με το μωρό», λέει ο γυναικολόγος Daniel Roshan, MD. « Ζητήστε από γονείς, φίλους, στενούς συγγενείς να σας κρατήσουν μερικές ώρες το μωρό. Δεν υπάρχει μια μαγική σφαίρα για τον καθορισμό της λίμπιντο μετά το μωρό. Πρόκειται απλά για εξάντληση »,λέει μετά βεβαιότητας ο Daniel Roshan.

Επιπλέον, λιγότερος ελεύθερος χρόνος και περισσότερες δουλειές σημαίνει μειωμένη ή ανύπαρκτη ερωτική ζωή.

«Ακόμη και οι δίωρες διακοπές μπορούν να κάνουν τη διαφορά», λέει η Sabitha Pillai, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Σπουδών Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο Widener η οποία θεωρεί ότι αυτές οι δύο ελεύθερες ώρες για τους γονείς , είναι αρκετός χρόνος για να νιώσουν καλύτερα ψυχικά και ψυχολογικά.

limbito zeygariou3

Απλά αγγίξτε ο ένας τον άλλον

Υπάρχει μια συναισθηματική παγίδα στην οποία πολλοί νέοι γονείς πέφτουν θύματα. «Πολλοί από εμάς μεταφέρουμε τη συναισθηματική μας ενέργεια στα παιδιά αντί να την εκφράσουμε ως ζευγάρι», λέει ο Kat Van Kirk, Ph.D., κλινικός σεξολόγος στο Λος Άντζελες.

Σημαντικό ρόλο παίζει η ωκυτοκίνη, η χημική ουσία που απελευθερώνουμε όταν αγκαλιάζουμε, κάνουμε έρωτα ακόμα κι όταν θηλάζουμε . «Αμέσως μετά τον τοκετό, βλέπω τα ζευγάρια να αποσυνδέονται συναισθηματικά και σωματικά», αναφέρει ο Kat Van Kirk.

Ξεκινήστε να μιλάτε και να αγγίζετε ο ένας τον άλλον για να αυξήσετε τα επίπεδα της ωκυτοκίνης σας. «Ακόμη και τις πρώτες έξι εβδομάδες, όταν η σεξουαλική επαφή είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη, δώστε χρόνο για να κάνετε ο ένας το άλλο ακόμα κι ένα απλό μασάζ», προτείνει ο κλινικός ψυχολόγος.

«Ακόμα κι αν είναι γρήγορη η ερωτική συνεύρεση είναι σημαντική», λέει ο Van Kirk λέγοντας με νόημα ότι «το σεξ "γεννά" περισσότερο σεξ».

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved