Πώς αλλάζουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα κατά τη σεξουαλική επαφή;

Είναι ορατές αυτές οι αλλαγές;

Μενέλαος Λυγνός
Πώς αλλάζουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα κατά τη σεξουαλική επαφή;

Πρώτη φορά έγινε σχηματική περιγραφή των σταδίων της ερωτικής διέγερσης το 1966. Οι Masters και Johnson στο βιβλίο τους «Human Sexual Response» (μτφ: Σεξουαλική Απόκριση στον Άνθρωπο) περιέγραψαν τον τρόπο, που το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται στα ερωτικά ερεθίσματα.

Οι συγγραφείς του συγκεκριμένου βιβλίου περιέγραψαν, αυτό, που ονόμασαν, κύκλο της σεξουαλικής απόκρισης (sexual response cycle). Σύμφωνα με το πρότυπο αυτό η σεξουαλική εμπειρία υποδιαιρείται σε τέσσερις διακριτές φάσεις:

  • της διέγερσης (excitement)
  • της σταθεροποίησης (plateau)
  • του οργασμού (orgasm)
  • της λύσης (resolution).

Φαίνεται δε, πως ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης παρουσιάζει ομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και απεικονίζεται παρακάτω.

aidoio1

Ας θυμηθούμε και τη βασική ανατομία του αιδοίου…

Τα μέρη του αιδοίου, όπως αυτά απεικονίζονται σχηματικά παρακάτω είναι:

aidoio
  • Το εφήβαιο
  • Τα δύο μεγάλα χείλη
  • Τα δύο μικρά χείλη
  • Η κλειτορίδα
  • Ο πρόδρομος του κολεού
  • Οι βολβοί του προδρόμου
  • Οι μεγάλοι αδένες του προδρόμου

Το αιδοίο μαζί με τον κόλπο αποτελούν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας και μέσω αυτών επιτυγχάνεται η ερωτική επαφή (συνουσία) και η σεξουαλική ικανοποίηση. Τόσο το δέρμα, όσο και ο βλεννογόνος (ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά τον κόλπο και, την οπίσθια επιφάνεια των μεγάλων χειλέων και τα μικρά χείλη) φέρουν πλήθος νευρικών απολήξεων.

Η συγκέντρωση των απολήξεων αυτών είναι ιδιαιτέρως υψηλή στη βάλανο («κεφαλή») της κλειτορίδας, στα μικρά χείλη και στον πρόδομο του κολεού (βλ. εικόνα).

aidoio3

Ο πρόδομος του κολεού αφορίζεται από τα μικρά χείλη και αποτελεί πρακτικά την «είσοδο» του κόλπου.

Χάρη στις νευρικές αυτές απολήξεις, ο ερεθισμός των συγκεκριμένων περιοχών δια της τριβής ή της αφής αυξάνει την ερωτική διέγερση και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε οργασμό.

Πώς αλλάζει το αιδοίο κατά την ερωτική διέγερση;

Κατά την ερωτική διέγερση η ροή του αίματος στο αιδοίο, αλλά και στον κόλπο παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Αυτό είναι και το κεντρικό γεγονός, που καθορίζει της αλλαγές τόσο στον κόλπο, όσο και στο αιδοίο. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Πώς αλλάζει το αιδοίο στη φάση της διέγερσης;

Η αυξημένη ροή του αίματος στον κόλπο ως αποτέλεσμα έχει την διάχυση υγρών από τα τοιχώματά του και τη βελτίωση της λίπανσης του. Τα υγρά αυτά «διαρρέουν» και προς την είσοδο του κόλπου, ως εκ τούτου βελτιώνεται και η λίπανση τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων χειλέων.

Εκτός ερωτικής διέγερσης η κλειτορίδα είναι «κρυμμένη» πίσω από τα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Στη φάση της διέγερσης όμως, τα μεγάλα χείλη γίνονται όλο και πιο «πεπλατυσμένα» («πλακουτσωτά») και απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Έτσι η έως πρότινος «κρυμμένη» κλειτορίδα «εκτίθεται», ενώ το μέγεθός της – λόγω της αυξημένης ροής του αίματος σε αυτή – σταδιακά αυξάνεται.

Οι αλλαγές αυτές δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις άμεσα ορατές εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει με τη στύση του πέους στον άνδρα.

Πώς αλλάζει το αιδοίο στη φάση της σταθεροποίησης;

Στη φάση αυτή η συλλογή αίματος στα αγγεία του κόλπου προκαλεί την εκεί εμφάνιση οιδήματος. Έτσι μειώνεται και η διάμετρος της εισόδου του κόλπου περίπου στο ένα τρίτο της αρχικής.

Όσο αυξάνεται το μέγεθος της κλειτορίδας, τόσο αυτή έρχεται σε στύση, ενώ προοδευτικά καλύπτεται και από την πόσθη (το «κάλυμμά» της).Παράλληλα αυξάνεται και το πάχος των μικρών χειλέων κατά δύο με τρεις φορές. Συνεπώς, έχουμε την «παρεκτόπιση» των μεγάλων χειλέων και διεύρυνση της εισόδου του κόλπου.

Σε γυναίκες, που ανήκουν στη λευκή φυλή και είναι άτοκες (δεν έχουν αποκτήσει παιδί), το χρώμα των μικρών χειλέων αλλάζει από ροζ σε ερυθρό, λόγω της εκεί συλλογής αίματος. Αν η γυναίκα έχει αποκτήσει παιδί, τότε το χρώμα αλλάζει από ερυθρό σε «βαθύ» ερυθρό.

aidoio4

Πώς αλλάζει το αιδοίο στον οργασμό;

Λίγο πριν την εκτόνωση της συσσωρευμένης ερωτικής έντασης, που χαρακτηρίζει τον οργασμό, η κλειτορίδα έχει φθάσει στο μέγιστο του μεγέθους της, ενώ καλύπτεται από την πόσθη. Έχει υποτεθεί, πως κατά τον τρόπο αυτό το ευαίσθητο αυτό όργανο προστατεύεται κατά τον οργασμό.

Αυτός καθαυτός ο οργασμός χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση ρυθμικών συσπάσεων του κόλπου, της μήτρας και ενίοτε του πρωκτού. Αυτές σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύονται από την αποκαλούμενη «γυναικεία εκσπερμάτιση», με υδαρές και άοσμο υγρό να εξέρχεται από την είσοδο του κόλπου υπό τη μορφή «πίδακα».

Αμέσως μετά τον οργασμό, η κλειτορίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην αφή και οποιοσδήποτε περαιτέρω ερεθισμός της είναι «άβολος».

Πώς αλλάζει το αιδοίο κατά τη φάση της λύσης;

Η ποσότητα του αίματος, που είχε συλλεγεί στους ιστούς του αιδοίου προοδευτικά μειώνεται και το εκεί οίδημα σταδιακά περιορίζεται έως ότου το αιδοίο επανέλθει στην προτεραία του κατάσταση.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας με τους υπερήχους HIFU!
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας δια της έγχυσης με υαλουρονικό οξύ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved