Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης

Τι είναι ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης και τι σχέση έχουν οι γυναικολόγοι με αυτόν;

Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης

Συχνά, στα πλαίσια μίας επίσκεψης στο γυναικολόγο, πολλές γυναίκες εκθέτουν προβληματισμούς τους γύρω από τη σεξουαλική τους ζωή. Έτσι αναφέρονται και σε ενδεχόμενες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, που αντιμετωπίζουν.

Η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών αυτών εδράζεται στην κατανόηση του λεγόμενου κύκλου σεξουαλικής απόκρισης (sexual response cycle), ο οποίος είναι κατά βάσιν μία σχηματική απεικόνιση, του τρόπου, που τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Πρώτη φορά ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης περιγράφηκε από τους Masters και Johnson στο βιβλίο τους «Human Sexual Response» (μτφ: Σεξουαλική Απόκριση στον Άνθρωπο) το 1966.

Σύμφωνα με το πρότυπο, που περιέγραψαν οι συγκεκριμένοι συγγραφείς, η ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία υποδιαιρείται σε τέσσερις διακριτές φάσεις:

  • της διέγερσης (excitement)
  • της σταθεροποίησης (plateau)
  • του οργασμού (orgasm)
  • της λύσης (resolution).

Φαίνεται δε, πως ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης παρουσιάζει ομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και απεικονίζεται παρακάτω.

diegersi statheropoihsh orgasmos

Η φάση της διέγερσης

Στη φάση της διέγερσης ο γενικός μυϊκός τόνος αυξάνεται και αυξάνεται προοδευτικά τόσο ο καρδιακός, όσο και ο αναπνευστικός ρυθμός, τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα. Συχνά μάλιστα εμφανίζεται και ερυθρότητα στο δέρμα. Οι θηλές σκληραίνουν, ενώ αυξάνεται και η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, οποία έχει ως αποτέλεσμα στη γυναίκα:

Στον άνδρα η αύξηση της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα έχει ως αποτέλεσμα:

  • τη στύση
  • πιο οιδηματώδεις γίνονται οι όρχεις,
  • το όσχεο διατείνεται και αρχίζει να λιπαίνεται.

Η φάση της σταθεροποίησης

Οι αλλαγές της φάσης της διέγερσης γίνονται ακόμα εντονότερες:

  • Τα κολπικά τοιχώματα γίνονται ακόμα πιο οιδηματώδη και η κλειτορίδα ακόμα πιο ευαίσθητη.
  • Παράλληλα, καταγράφεται και περαιτέρω αύξηση τόσο του καρδιακού, όσο και του αναπνευστικού ρυθμού.
  • Ο μυϊκός τόνος εντείνεται και δεν αποκλείεται να εμφανισθούν σπασμοί στο πρόσωπο, στα πόδια και στα χέρια.

Η διάρκεια της φάσης της σταθεροποίησης δεν είναι σταθερή και κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι και αρκετά λεπτά. Συχνά η φάση αυτή περιγράφεται ως εξαιρετικά έντονη, ενώ κατά τη διάρκειά της η επιθυμία για περαιτέρω διέγερση είναι συχνά κοινή.

Η φάση του οργασμού

Αυτή είναι και η εντονότερη και διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα:

Ο καρδιακός και ο αναπνευστικός ρυθμός κορυφώνονται.

Στη γυναίκα:

  • οι μύες του κόλπου συσπώνται
  • ρυθμικές συσπάσεις εμφανίζει και η μήτρα
  • ρυθμικές συσπάσεις εξαπλώνονται με ταχύτητα σε όλο το σώμα και εμφανίζονται ακούσιες συσπάσεις και των μυοσκελετικών μυών.

Η φάση αυτών των τονικών συσπάσεων, οι οποίες συχνά προηγούνται αυτού καθαυτού του οργασμού, συχνά περιγράφονται ως και η φάση της εντονότερης απόλαυσης.

Στον άνδρα, η ρυθμικές συσπάσεις της βάσης του πέους οδηγούν στην εκσπερμάτωση.

Η φάση της λύσης

Οι σωματικές λειτουργίες επανέρχονται σταδιακά στην ηρεμία και η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα μειώνεται. Έτσι το οίδημα στα γεννητικά όργανα βαθμιαία υποχωρεί και αυτά επανέρχονται στην προτεραία κατάσταση. Παράλληλα οι μύες σταδιακά χαλαρώνουν.

Στη φάση αυτή τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες κατακλύζονται από ένα αίσθημα ευεξίας και απόλυτης σωματικής, ψυχικής και πνευματικής χαλάρωσης. Σε πολλές δε περιπτώσεις ενισχύεται και το αίσθημα της συντροφικότητας.

Υπάρχουν γυναίκες, που έχουν την ικανότητα να επανέλθουν τάχιστα στη φάση του οργασμού, μετά από περαιτέρω σεξουαλική διέγερση και να έχουν πολλαπλούς οργασμούς.

Αντίθετα, οι άνδρες χρειάζονται μία περίοδο ανάκαμψης, προκειμένου να επανέλθουν. Κατά την περίοδο αυτή περαιτέρω σεξουαλική διέγερση δεν προκαλεί την απόκρισή τους.

Η διάρκεια της περιόδου ανάκαμψης διαφέρει από άνδρα σε άνδρα, ενώ μεγαλώνει με την ηλικία και εξαρτάται και από τη φυσική κατάσταση ενός εκάστου.

Παράγοντες, που παρατείνουν τη διάρκεια της περιόδου ανάκαμψης του άνδρα περιλαμβάνουν προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιακές νόσοι και διαβήτης.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας με τους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας δια της έγχυσης με υαλουρονικό οξύ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved